Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında ortaya çıkan Serdar Sertçelik’in sözlerini “Bu bir mafya operasyonudur” diye nitelendiren Avcı, “En az 10 tane konuşma var ama onlar ortaya dökülmüyor” dedi.

Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan’ın, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü ile yürütülen soruşturma kapsamında açığa alınmasının yankıları sürüyor.

BAHÇELİ ‘KOMPLO’ DEDİ, ERDOĞAN MİT BAŞKANI VE ADALET BAKANIYLA GÖRÜŞTÜ

MHP lideri Devlet Bahçeli soruşturmaya ilişkin, “Birkaç emniyet müdürünün açığa alınmasıyla geçiştirilemeyecek bir komplo devrededir” ifadesini kullanırken, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün gece MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile toplantı yaptı.

YERLİKAYA’DAN ‘FETÖ TAKTİĞİ’ VURGUSU

Ankara’da hareketli saatlerin yaşandığı olayla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise “Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup, FETÖ taktikleriyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize, sosyal medya destekli “oyun kurmaya” çalışıyorsa; onların oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz. Bu mücadelemizi kimler engellemeye çalışıyorsa, kimler FETÖVARİ gizli tanık taktikleriyle kendi karanlık düzenlerinin hakim olmasını istiyorsa, onların o düzenlerini de başlarına yıkıyoruz, yıkmaya da devam edeceğiz.” dedi.

ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜ HANEFİ AVCI GELİŞMELERİ TELE1’E DEĞERLENDİRDİ

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, polis memurlarının da adının karıştığı soruşturma ilişkin tele1.com.tr’ye değerlendirmelerde bulundu. Gelişmeleri ‘Mafya operasyonu’ olarak nitelendiren Avcı, “Mafya, bütün yapılan soruşturmayı boşa çıkaracak, davayı boşa düşürecek, soruşturma yapanları zora düşürecek bir operasyona girişmiş” ifadelerini kullandı.

Hanefi  Avcı, şunları söyledi:

“SERTÇELİK İLE KONUŞULMUŞ AMA İFADEYE GEÇMEMİŞ”

-Gerçeği anlamak için olup biten olaylara makul bir gözle bakmak geliyor. Birincisi ilk tahkikat yapılmış, Serdar Sertçelik 19 tane ifade vermiş. Bu ifadelerin içerisinde hiçbir bakan, savcı, Cumhurbaşkanına yakın özel kalem müdür veya vekil ismi geçmemiş. Bu tahkikat evrakı bittikten sonra Serdar Sertçelik, soruşturmaya daha sonra gizli tanık ya da ona benzer bir şekilde girmiş. Bu şahısla görüşmeler olmuş. Bu görüşmelerin hiçbirinde böyle bir şeyden bahsedilmemiş ve ifadeye geçmemiş. Sonra kişi yurt dışına gitmiş, daha sonra Kıbrıs’tan getirilmiş. Yine konuşulmuş ama böyle bir şey yok. Ama mahkeme yaklaşınca, kişi duruşmaya katılması için zorlandığında gelmediği zaman, burada konuşmalar içinde böyle manalar veren konuşma geçmiş. Ama kaç konuşma var, bize hangi konuşmalar servis edildi? Bir de polis, “Bu isimleri yukarıya danışmamız lazım” diyor. Eğer polis böyle bir şeye karar vermişse, düşünmüşlerse niye sorulur ki? Yani ifadeye koymamışsınız böyle bir imkan varken, şahıs yurt dışına çıkınca telefonda söylüyorsunuz. Bu çok gayriciddi bir şey.

“BU BİR MAFYA OPERASYONU”

-Bunlar özetle şunu gösteriyor: Bu bir mafya operasyonu. Yani mafya, bütün yapılan soruşturmayı boşa çıkaracak, davayı boşa düşürecek, soruşturma yapanları zora düşürecek bir operasyona girişmişler. Polislerin kendi hataları, yanlışları ve kurala uymazlıkları birleştirdiğinizde böyle bir anlam çıkaracak bir operasyon.

-Bunun emareleri şöyle: Kişi daha önce ayağından vuruluyor. Bu kişinin, tanık olduğu, polisle iş birliği yaptığı bilinmiyor. Zaten siz bu kadar olaya karışmış bir kişinin ifadesini alıyorsanız, gizli tanık da olmaz. Bu kişi en fazla samimi itirafçı olur, indirimden faydalanır. Gizli tanık, olayın içinde yer almayan kişidir. Ama itirafçı değil gizli tanık olmuş. Bu kişi ayağından vurulmuş, tehdit edilmiş, yurt dışına çıkmış.

“POLİSİN HATALARI VAR AMA…”

-Polisin bir sürü hatası var ama ben şöyle görüyorum: Bu kişi, mahkemeye gelmek, örgüt ile karşı karşıya kalmak istemiyor. Olayın vehametini görmüş. Kişi, emniyetteki insanları yemlemiş. “Şu da var, bunu da söyleyebilirim” demiş. Duruşmaya gelmesi için emniyet de suyuna gitmiş. Sonrasında bu söylediği zaman isimleri, sanki başından beri işin içindeymiş gibi hava yaratılmış. Bu adam bunu bilerek yapmış. En az 10 tane konuşma var, onlar ortaya dökülmüyor. Zaten şöyle bir şey de var: Polis bu safhadan sonra ifadesini alamaz. İkinci kez karşısına alamaz. Olay mahkemeye intikal etmişse, polis de savcı da bir şey yapamaz. Kovuşturma safhasında polis ve savcı yalnızca tanığı mahkemeye getirir, dinlenir.

“SERTÇELİK DAVAYI BOŞA ÇIKARMAK, İKTİDARI TAHRİK ETMEK İÇİN YANLIŞ İNTİBA UYANDIRIYOR”

-Bu kişi davayı boşa çıkarmak, iktidarı tahrik etmek için, kamuoyunda yanlış intiba uyandırıyor. Bu mafyanın tüm tahkikatı boşa çıkarma operasyonudur. Eğer bu polisler, Emniyet’te böyle bir plan yapsalar, olay böyle olmaz. Ellerinde tahkikat imkanı varken, geçmişte cemaatin yaptığı gibi sahte ihbarlarla bir şeyler monte ederler, kişinin ifadesini yazarlar, ekleme yaparlar. Bunların hiçbiri yapılmamış. Dava açılmış, duruşmanın başlayacağı zaman gündeme geliyor. Bu kişinin ayağından vurulması da tüm bunları doğruluyor. İşe giriş biçimi, orada yayınların yapılış biçimi, bunların hepsiyle, davanın içinde kendilerine akıl verenlerle senaryo etmiş. Belli bir şekilde kullanıyor. Polislerin hataları, yanlışları, kanuna uymamazlıkları bu ortama maalesef buna inandırıcı doneler bırakıyor. Polislerin kendilerini başarılı göstermek için böyle kuralları zorladıkları, kendilerini aşan ilişkiler içinde oldukları kanaatindeyim. Karanlık ilişki olduğunu düşünmüyorum.

“YERLİKAYA KONUŞULANLARIN, BASINDA YAZILANLARIN ETKİSİNDE KALMIŞ GİBİ HİSSETTİM”

-İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bugünkü açıklamasında; bu konuşanların, basında yazılanların etkisi altında kalmış gibi hissettim. İyi bakılırsa, incelenirse, emareleri delilleri bulunur. Polisi yemlenme konuşmaları bir tarafa bırakılarak, tüm davayı boşa çıkarmaya yönelik bir operasyon bu.

“MAFYA HAFİFE ALINMAMALI”

-Mafyalar, en sıradan olaydan bile kendini sıyırılabilen, çok iyi düşünebilen, şeytani zeka kullanan, ilişkilerini kullanırlar. Tanıkları susturur, kendi adamları konuşan varsa ifadeleri geri aldırır. Mafyaların çabuk çıkma sonucu da budur. Kim davacı oldu, tehditle, parayla, akrabalarıyla ifade değiştirirler. Müştekileri vazgeçirirler, tanıkları uzaklaştırırlar. Kendi mensuplarından ifade verenleri de cendereye alıp ifade değiştirirler. Bu hafife alınmayacak bir şey. Sedat Peker, “Zamanın başbakanı hakkında şantaj yaptım. Çok ciddi bir davadan kurtardım” demişti. Mafyayı basite alırsak yanlış yaparız. Kendilerini olaydan kurtarmak için her şeyi yaparlar.

SERTÇELİK DIŞARI ÇIKTIĞINDA ELEKTRONİK KELEPÇE NEDEN İZLENMEDİ?

-Sinyal verdi mi vermedi mi onu bilmiyoruz. Bu sinyali kesmişler mi? Elektronik sinyali bir takım alet koyarak kesilmiş olabilir. Ya da çıkarıp, tekrar takılacak bir duruma mı getirdiler? Hangi yöntemi kullandılar bilmiyorum. Adalet Bakanlığı’nın sistemi var, böyle durumda polise bildirir. Burada bir eksiklik, yanlışlık olduğu, hoşgörülü davranıldığı belli. Ama nasıl oldu inceleme sonucunda görmek lazım.

Kaynak: TELE1

Editör: Selda Manduz