İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutsaklar Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit devam ediyor.

Ömer Öcalan, Meclis'te İmralı görüşmesini anlattı Ömer Öcalan, Meclis'te İmralı görüşmesini anlattı

Abdullah Öcalan, 43 aylık mutlak tecridin ardından 23 Ekim'de yeğeni Ömer Öcalan ile aile görüşü gerçekleştirdi.

Abdullah Öcalan, söz konusu görüşmede tecridin devam ettiğine işaret ederek, "Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” mesajı verdi.

Söz konusu görüşmenin ardından yapılan aile ve avukat görüş başvurularına henüz olumlu bir dönüş sağlanmadı. Ayrıca Abdullah Öcalan’a yeni bir 3 aylık "disiplin cezası" verildiği ortaya çıktı.

PKK Lideri Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, tecrit ve "disiplin cezası" gerekçesiyle verilen aile görüş yasağını değerlendirdi.

'TECRİT HALEN DEVAM EDİYOR'

43 ay sonra gerçekleşen görüşmeyi olumlu karşıladığını söyleyen Mehmet Öcalan, "43 aydır haber alamıyorduk, ne oluyor bilmiyorduk. Yapılan son görüşmeyi olumlu bulsak da tecrit halen devam ediyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Başkan da (Abdullah Öcalan) bunu dile getirdi, devlet aklı da kabul etti. Tecridin devam ettirilmesi doğru değil. Bu hukuki değil. Tecrit siyasi kararlarla devam ettiriliyor. Demokratik bir ülkede yaşıyorsak hukukun herkese eşit uygulanması gerek. Ama İmralı’da bu yok. Bunu kabul etmemizi kimse beklemesin” diye konuştu.

Mehmet Öcalan, son verilen 3 aylık aile görüş yasağına işaret ederek, "Aslında tecrit 25 yıldır sürdürülüyor. Başkan dışında 3 insan daha İmralı’da tutuluyor. O insanların da aileleri var. Onlar da yakınlarıyla görüşemiyor. Bunun neresi hukuki ve insanidir?" diye sordu.

'DEVLET AKLISELİM ADIMLAR ATMALI'

Yeni süreç tartışmaları ve son görüşme sonrası DEM Parti yönetimindeki 3 belediyeye kayyım atandığına dikkati çeken Mehmet Öcalan, "Devlet Bahçeli, 'El uzattık’, ‘Gelsin Meclis'te konuşsun’ diyor ama Kürt kentlerine kayyım atanıyor. Bu nasıl tutarsızlık? 15 yıl görüşme için Başkan'ın yanına gidip geldim. Başkanı en iyi tanıyanlardan biriyim. Başkan hiçbir zaman meşru olmayan bir şeyi kabul etmez. Bunu biz de iyi biliyoruz, devlet de. 3 ay daha aile görüş yasağı verilmiş. Devlet aklı söylediklerinin gereğini yapmıyor. Biz devletin aklıselim adımlar atmasını bekliyoruz. Bunu yapmazlarsa Kürtler de Türkler de zarar görecek" ifadelerini kullandı.

Mehmet Öcalan, şöyle devam etti: "Başkan, sadece Kürtler ve Türklerin değil, herkesin başkanı. Başkan, halkların köprüsüdür. Devletin kayyım ataması bu gerçeği değiştirmez. Halfeti'de belediye eşbaşkanlarından biri (Mehmet Karayılan) Türkmen, diğeri (Saniye Bayram) Kürt. İkisi de çok ılımlı kişiler. Devlet bu hamleyle Kürtlere bir mesaj veriyor. Bu doğru değil, kabul edilemez.”

'MÜCADELEYİ BÜYÜTME' ÇAĞRISI

Ortadoğu coğrafyasının ateş çemberi içerisinde olduğuna dikkati çeken Mehmet Öcalan, "Ortadoğu’da Kürtler, Türkler, Araplar, Farslar ve daha birçok halk var. Devlet aklıselim hareket ederek biran önce tecride son vermesi gerek. Aile, avukatlar, barış için kimler gitmesi gerekiyorsa... Başkan ile görüşmesi gerek. Halktan da beklentimiz; herkes elinden ne geliyorsa demokratik bir zeminde yapmalı. Mücadeleyi büyütmezsek birimiz kahvaltı, birimiz öğle, diğerimiz ise akşam yemeği oluruz. Herkesin demokratik bir zeminde ayağa kalkması gerek. Demokratik mücadelenin büyütülmesi kaçınılmaz. Bunu yaparsak Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözülür” şeklinde konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Editör: Selda Manduz