Yüksek Seçim Kurulu, Van il seçim kurulunun kararını iptal ederek, mazbatanın seçimleri yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdi.

Gün boyu, il seçim kurulunun kararının geri alınması için gösterilere sahne olan Van'da, YSK'nın kararı sonrasında kutlamalar başladı.

YSK'nın yüzde 55 oyla seçilen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmesine karar vermesinin ardından binlerce kişi kutlamalar için Musa Anter Parkında bir araya geldi.

'TÜM DÜNYAYA VAN'IN İRADESİNİ GÖSTERDİNİZ'

Artı Gerçek’ten Şenol Balı’nın haberine göre, Kutlama programı DEM Parti İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi'nin konuşması ile başladı. Dilekçi, "Bugün bayramımız. Direnişiniz önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

Dilekçi'nin ardından konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, "Sizler tüm dünyaya, Türkiye'nin dört bir köşesine Van'ın iradesini gösterdiniz. Tüm dünyaya iradeye nasıl sahip çıkılacağını gösterdiniz" ifadelerini kullandı.

Dayanışma için Van'a gelen siyasi partiler de otobüse çıkarak halkı selamladı.

AHMET TÜRK: BUGÜN VAN İÇİN BAYRAM

Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, "Bugün Van için bayram. Kürt halkı her zaman ayakta ve geleceği için hazırlanıyor. Düşmanlık yapanlar amacına ulaşmayacak" dedi.

HATİMOĞULLARI: BU MEYDANDA HALKLARA ORTAK YAŞAM MESAJIMIZI VERİYORUZ

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Size ne kadar teşekkür etsek azdır. YSK bugün önemli bir hatadan döndü. Bu hatadan döndüren sizsiniz, iradenizle döndürdünüz. Var olun. Bugün bu meydanda, bu kalabalıkla Türkiye'de ortak yaşam için halklara mesajımızı veriyoruz. Direne direne kazandınız. Şimdi hep beraber Van'ı ilçe ilçe mahalle mahalle kendimizi ve kentimizi yeniden kurmak üzere yolumuz açık olsun" diye konuştu.

BAKIRHAN: BUGÜN İKTİDARA DERS VERDİNİZ

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Bugün mücadeleniz, emeğiniz kazandı. Var olun. Yaşasın Van. Bugün iktidara ders verdiniz. Sizleri saygıyla selamlıyorum. Bekir Kaya'ya Nazmi Gür'e yüzlerce selam gönderiyoruz. Onların mücadelesi boşa gitmedi, bunu kanıtladınız. Bize verdiğiniz sözü tuttunuz, 14'te 14 yaptınız. Biz de yanınızdayız bugün, birlikteyiz. Biz güçlü durdukça emin olun biz kazanacağız, demokrasi ve özgürlük kazanacak. Dosta düşmana örnek olan bu duruşunuz karşısında saygıyla eğiliyorum" ifadelerini kullandı.

ŞEDAL: KAZANAN HALKLAR, KADINLAR VE GENÇLER OLDU

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, "Bugün direnişin adıdır Van. Bu mücadele sizin, bu başarı sizin. Hepinize kutlu olsun. Bu direnişten sonra kim irademizi gasp etmeye cesaret edebilir? Kim kurumlarımızı gasp etmeye cesaret edebilir? İki gündür muazzam bir direniş var. Kazanan halklar, kadınlar ve gençler oldu. Zindandaki arkadaşları selamlıyoruz. Bu direniş onların da direnişi. Kadınlara, gençlere, annelere şükranlarımızı sunuyoruz. Sizin direnişiniz bize kazandırdı. Kazanan 'jin, jiyan azadi' (kadın, yaşam, özgürlük) oldu. Yarından sonra kayyımın kirliliğinden temizleyeceğiz" dedi.

ZEYDAN: DEMİRTAŞLARIN, KIŞANAKLARIN UMUTLARINI BÜYÜTTÜNÜZ

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, "Şerefin, onurun yeri Van. Ne mutlu bize, sizin gibi onurlu bir halkın evlatlarıyız . Üç gün önce bu meydanda bu halkın iradesine çökmek isteyen akbabalara söylemiştik. Size şeref sözü verdik, 'iradenizi bu akbabalara yedirmeyeceğiz' dedik. Siz bütün baskılara rağmen Kürt halkının nasıl bir iradeye sahip olduğunu 31 Mart'ta 14 belediyeyi alarak gösterdiniz. İradenize çökmek isteyen akbabalara rağmen zindanlarda 125 gündür grevde olan tutsakların, Selahattin Demirtaşların, Kışanakların, Figenlerin, Bekir Kayaların, Nazmi Gürlerin o dört duvar arasındaki umutlarını büyüttünüz" diye konuştu.

22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var

'GÜVENİNİZİ BOŞA ÇIKARMAYACAĞIZ'

"Artık kimse sizin iradenizi gasp etmeyi aklından bile geçiremeyecek" diyen Zeydan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onurlu direnişinizi selamlıyoruz. Binlerce kez teşekkürler. Demokrasi mücadelemizde bizi yalnız bırakmayan bütün siyasi partilere, STK'lara, basın çalışanlarına herkese teşekkür ediyoruz. Artık kentlerimizi birlikte yönetme zamanı. Toplumsal barışın önünü açmak gibi görevimiz var. Kentin tüm dinamikleri ile artık hizmet zamanı. Size söz veriyoruz güveninizi boşa çıkarmayacağız."

Konuşmaların ardından kutlamalar halaylarla devam ediyor.

Editör: Selda Manduz