Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 23. Olağan Genel Kurulu'na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katılım finans çerçeve kanununa ilişkin çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Erdoğan kararını verdi: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Erdoğan kararını verdi: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Konunun ekim ayında TBMM gündemine getirileceğini belirten Şimşek, konuşmasında ekonomik gündemine ilişkin şunları söyledi:

* Müdahale etmeseydik vatandaşlar tarafından 40 milyar dolar altın ithal edilecekti. Altın sistemdeyse faydalı olur değilse atıl bir kaynak olarak karşımıza çıkıyor. Altınla ilgili uygulamaya koyduğumuz kota ve tedbirler geçici ama ara dönemde gerekirse bu kotayı, ilave tedbirleri tereddütsüz ortaya koyacağız.

* (Enflasyon Geçen yılı biz geçiş dönemi olarak öngördük. Dezenflasyon için koşulların oluşturulması lazımdı. 2024’ün ikinci yarısına bakalım. Aylık olarak şu anda aylık enflasyon yüzde 3 civarına oturdu. Yüzde 3 civarı aylık enflasyon bizim hedefle tutarlı. Ocak, şubat ayında bir miktar sapma olsa da bunun telafi edilebileceğini düşünüyoruz. Deprem etkisi geride kalacak. Türkiye’ye şu anda sermaye akışı çok güçlü. Müdahil olmazsak lira değerlenecek. Liranın değer kaybı anlamında bir süreçle karşı karşıya değiliz. Geçiş döneminden dezenflasyon sürecine girmek üzereyiz.

* KDV ya da diğer vergileri artırma planımız yok. Vergide bir takım muafiyet ve istisnaları gözden geçirmeye devam edeceğiz. Vergi muafiyet ve istisnalarının gözden geçirilmesi çalışması tamamlandı gibi, bir iki hafta içinde kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz.

* KKM'den ciddi çıkış var, piyasayı bozmadan bu çıkışı devam ettireceğiz.

* Finans sektörü zor bir yıl geçiriyor. Özsermaye kârlılığı enflasyonun altında onun da farkındayım ama bu geçiş döneminde herkesin fedakarlık yapması lazım.

* Bizim bir kur hedefimiz yok.

Editör: Selda Manduz