Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki görüşme sona erdi.

Görüşme, CHP’nin 47 yıl sonra birinci; AKP’nin ise 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti olduğu tabloda gerçekleşecek olmasıyla da tarihi önem taşıyor. AKP ile CHP liderlerini de 8 yıl sonra bir araya getiren görüşme, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yerine AKP Genel Merkezi’nde gerçekleşti.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından liderlerden herhangi bir açıklama gelmedi. Erdoğan’ın CHP’nin desteğini beklediği, Özel’in ise “anayasaya tam sadakat” şerhi düştüğü yeni anayasa tartışmasının nasıl bir müzakereyle sonuçlanacağı ise merak konusu oldu.

Dört aylık genel başkanlık sürecinde 31 Mart seçim sonuçlarıyla partisini 47 yıl sonra büyük başarıya taşıyan Özgür Özel, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. Genel Merkezin kapısında AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından karşılanan Özel ve beraberindekiler, tokalaşmanın ardından içeriye geçti. İkili arasındaki saat 16.04'te başlayan görüşme 17.36'da sona erdi.

AKP'DEN "BOŞ SANDALYE" AÇIKLAMASI

Görüşmede, Özel'in yanında eski Washington Büyükelçisi ve CHP Milletvekili Namık Tan da yer alırken, AKP heyetinden de Elitaş bulundu.

Basına verilen toplu karede ise Erdoğan’ın yanındaki boş sandalye dikkat çekti. AKP’den yapılan açıklamaya göre; boş koltuk ve oturma düzeni herhangi bir anlam içermiyor. Odanın mevcut oturma düzeni korunarak Özel kabul edildi.

GÖRÜŞMENİN GÜNDEM MADDELERİ NELERDİ?

Bugün gerçekleşen tarihi görüşmenin ana gündem maddesi ise hükümetin, ülkenin kaderini şekillendirme noktasında ısrarcı olduğu yeni anayasa çalışmaları ve elbette seçim sonuçlarıydı.

Erdoğan’ın CHP’nin desteğini beklediği, Özel’in ise “anayasaya tam sadakat” şerhi düştüğü yeni anayasa tartışmasının nasıl bir müzakereyle sonuçlanacağı merak konusu oldu. CHP liderinin Erdoğan’ın masasına bırakacağı diğer gündemler arasında ise yargı krizi, ekonomik kriz, emekli maaşları ve hak ihlalleri de bulunuyordu.

CHP liderinin aylardır dile getirdiği “en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi” önerisini de doğrudan Erdoğan’a iletmesi bekleniyordu. Hayat pahalılığı, emekli ve memur aylıkları ve öğretmen atamaları gibi konular da diğer gündemler arasında oldu.

SEÇİM SONUÇLARI VE BELEDİYELERİN BORÇLARI

Bir diğer gündem maddesi ise kuşkusuz seçim sonuçları ve CHP’nin, Türkiye haritasının büyük çoğunluğunu kırmızıya boyadığı belediyeler olacaktı. Belediyelerin merkezi yönetimden onay bekleyen projeleri de Özel tarafından Erdoğan’a iletilecekti. Görüşme öncesi belediye başkanları ile toplantı yapan CHP lideri, görüşmede nazım plan imzalarının atılması, krediler gibi konuların öne çıkacağını söylemişti.

22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var

Bir diğer konu da AKP ve MHP yönetimlerinden devralınmış borçlardı. Zira, AKP ve MHP’den CHP’ye geçen belediyelerin borçlarının 100 milyar liranın üzerinde olduğu gündeme gelmişti. İkili arasındaki görüşmede bu konuların görüşülüp görüşülmediği henüz netleşmiş değil.

Editör: Selda Manduz