İran'ın İsrail'e misillemesinin yankıları sürerken Ankara’dan uzun saatler resmi açıklama yapılmadı. Dışişlerinden açıklama misillemeden 19 saat sonra geldi.

İran’ın Suriye’deki Konsolosluğun füzelerle vurulmasına karşı dün gece saat 22.37’de düzenlediği misillemenin yankıları sürüyor. İran’ın 300’den fazla İHA ve füzeyle saldırmasının ardından birçok ülkeden ve uluslararası kuruluşlardan tepkiler geldi.

ABD ve Avrupa’dan İsrail’e tam destek verilirken, sabaha kadar açıklamalar birbirini izledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin saldırıyı görüşmek üzere acil toplanması kararı alındı.

Bölgede ve dünyada saldırıya ilişkin tansiyon yükselirken Türkiye’deki sessizlik dikkat çekti. Yaklaşık 16 saat boyunca Ankara’dan resmi bir açıklama gelmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabinesinden bir açıklama yapılmamasının yanı sıra Dışişleri Bakanlığı da bu süre zarfında konuya ilişkin bir duyuruda bulunmadı. Dışişlerinin açıklaması akşam saat 18.00'e doğru yapıldı. Açıklamada bölgesel savaş riskine dikkat çekildi.

HAKAN FİDAN İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Evrensel'in aktardığına göre,  diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Fidan, İran'ın dün gece İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından, bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediklerini iletti. Fidan, gerilimi artıracak adımların sona ermesini arzu ettiklerini muhatabına aktardı. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ise İsrail'e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, İran'ın saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi. Abdullahiyan, İran'ın yeni bir saldırıya uğraması halinde bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Her iki bakan da bölgede tırmanmanın daha fazla artmaması gerektiğini belirtti.

BAKANLIKTAN 19 SAAT SONRA AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklama olaydan saatler sonra, pazar günü 18.00'e doğru yapıldı. Bölgesel savaş riskine dikkat çekilen açıklamada "İsrail'in, İran'ın Şam Büyükelçiliğine gerçekleştirdiği uluslararası hukuka aykırı saldırı, kaygılarımızı haklı çıkarmıştır. İran'ın bu saldırıya yaptığı misilleme ve takip eden gelişmeler, olayların hızlı biçimde bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini bir kez daha göstermiştir. Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunmuştuk. Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır. Bugün de İranlı yetkililere ve İsrail üzerinde etkisi olan Batılı ülkelere, tırmanmaya son verilmesi yönündeki mesajlarımızı açık biçimde aktarmaktayız" denildi.

Türkiye'nin bölgedeki istikrarına kalıcı biçimde zarar verecek ve küresel düzeyde daha büyük çatışmalara neden olacak bir sürecin tetiklenmemesi için çabalarını sürdüreceği vurgulanarak, "Gelişmeler ilk dakikadan itibaren ilgili kurumlarımızla bilistişare, ülkemize yönelik güvenlik tehditleri bakımından da yakından takip edilmekte ve Sayın Cumhurbaşkanımız düzenli olarak bilgilendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.

İLK AÇIKLAMA CEVDET YILMAZ'DAN GELMİŞTİ

Misillemeden yaklaşık 16 saat sonra ilk resmi açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabından "Bölgemizde artan gerilimin biran önce düşmesini diliyoruz" mesajı paylaştı. Yılmaz'ın paylaşımı şöyle oldu: "Bölgemizde artan gerilimin biran önce düşmesini ve dikkatlerin Gazze'de yaşanan insanlık suçlarına yoğunlaşmasını diliyoruz. Ateşkesin sağlanması, insani yardımların mazlum Filistin halkına kesintisiz ulaştırılması ve iki devletli kalıcı barış sağlamaya yönelik siyasi sürecin başlatılması için Türkiye olarak her türlü çabayı sarfetmeye devam edeceğiz. Yaşanan katliamlara sessiz kalarak İsrail’e koşulsuz destek olanlar bölgesel gerilimi artırmakta ve Netanyahu yönetiminin suçlarına ortak olmaktadırlar. Uluslararası toplumun hukuka dönmesi, haklı olanın yanında durması ve İsrail yönetiminin saldırılarını durdurması için tavır alması insani olduğu kadar tarihi ve stratejik bir gerekliliktir. Savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz" dedi.

Merkez Bankası faizi indirecek mi? Merkez Bankası faizi indirecek mi?

"TECRÜBE" KONUŞTU: ABD’Yİ RAHATSIZ ETMEK İSTEMİYORLAR

Geçmişte Dışişleri Bakanı ve Başbakanlık görevlerinde de bulunan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, uzun süren sessizliği iki ihtimale bağlamıştı. Davutoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: "Bütün başkentler ayakta iken ve açıklamalarla tutumlarını ortaya koyarken bir tek Ankara sessiz ve ıssızdı. Gece boyu ne bir açıklama ne de bir kriz toplantısı yapıldı. Şu ana kadar da bir açıklama gelmedi. Bunun izahı mümkün değil. Ama devlet tecrübesi bana iki ihtimal olduğunu düşündürüyor. İlki: Yetkili kurumların açıklama hazırlamış ama Cumhurbaşkanından onay alamamış olması. İkincisi, Sayın Cumhurbaşkanının yaklaşan ABD ziyareti öncesi Washington’daki çevreleri rahatsız edecek bir açıklamadan kaçınmış olması.

Editör: Selda Manduz