ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri dışişleri bakanlarının İtalya'daki toplantısı sona erdi. Bakanların toplantılarının ardından biri Orta Doğu'daki gelişmeler, biri Ukrayna, biri de genel konularla ilgili üç bildiri yayımlandı.

G7 Dışişleri Bakanlarının Orta Doğu'ya yönelik bildirisinde, "İsrail'e tam dayanışma ve destek" mesajı verildi. Bildiride "İran'ın nisan ayında İsrail’e yönelik doğrudan benzeri görülmemiş saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyoruz. İsrail, ortaklarının yardımıyla 13-14 Nisan'daki bu saldırıyı püskürttü. 19 Nisan'da (bugün) gelen saldırı haberleri karşısında, tüm tarafları gerilimin daha da artmasını önlemek için çalışmaya çağırıyoruz. G7, bu amaçla çalışmaya devam edecek." ifadeleri yer aldı.

İran'ın saldırısının tehlikeli bir tırmanış olduğu belirtilen bildiride "İran'ın eylemleri, bölgenin istikrarsızlaştırılmasına yönelik kabul edilemez bir adıma ve kaçınılması gereken daha fazla gerilime işaret ediyor. İran ve ona bağlı grupların saldırılarına son vermesini talep ediyoruz. İran hükümetini kötü niyetli ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerinden sorumlu tutacağız. Şu anda ve sonrasında istikrarsızlaştırıcı girişimlere yanıt olarak daha fazla yaptırım uygulamaya veya başka önlemler almaya hazırız." uyarısı yapıldı.

Bildiride İsrail'in Gazze’ye saldırılarına dair ise "Kötü duruma çözüm bulmak için acil eylem çağrısında bulunuyoruz. Refah'ta sivil halk üzerinde yıkıcı sonuçlar doğuracak tam kapsamlı bir askeri operasyona karşı olduğumuzu yineliyoruz." denildi.

"RUSYA'YA BALİSTİK FÜZELER SAĞLAMASI HALİNDE KARŞILIK VERİRİZ"

İran'a nükleer silah geliştirmemesi ve güvence için "Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile tam işbirliğine geri dön" denilen bildiride, İran'ın balistik füzeleri ve ilgili teknolojiyi Rusya'ya devretmeyi düşündüğü yönündeki haberlerden endişe duyulduğu belirtilerek, "İran'ı bunu yapmamaya çağırıyoruz. İran'ın Rusya'ya balistik füzeler veya ilgili teknolojileri sağlamaya devam etmesi halinde, İran'a karşı yeni ve önemli tedbirler de dahil olmak üzere hızlı ve koordineli bir şekilde karşılık vermeye hazırız." ifadelerine yer verildi.

REHİNELERİN BIRAKILMASI VE ATEŞKES ÇAĞRISI YAPILDI

7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'in kendini savunma hakkını kullandığı savunulan bildiride, İsrail'e "uluslararası hukuka uyma" ve Refah'a askeri operasyona karşı olunduğu mesajı verildi. Hamas'a ise "tüm rehineleri hemen ve koşulsuz olarak serbest bırakma" çağrısı yapıldı.

Meclis'te AKP’ililerin saldırısına uğrayan DEM Partili Bozan: Geri adım atan namerttir Meclis'te AKP’ililerin saldırısına uğrayan DEM Partili Bozan: Geri adım atan namerttir

Gazze’deki kıtlık riskine ve insani yardımın ulaştırılmasının öncelik olduğu belirtilen bildiride "Rehinelerin derhal serbest bırakılması ve acil ihtiyaç duyulan insani yardımın Gazze geneline güvenli bir şekilde ulaştırılmasına imkan verecek sürdürülebilir bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz." ifadesi kullanıldı.

"YERLEŞİMCİLERİN ARTAN ŞİDDETİNDEN ENDİŞELİYİZ"

Filistin'deki yeni yönetime destek mesajı verilerek "Tüm tarafların iki devletli çözüm ihtimalini baltalayan tek taraflı eylemlerden kaçınması gerekiyor. Yerleşimcilerin artan şiddet düzeylerinden endişe duyuyoruz. Filistin topluluklarına yönelik şiddet eylemlerinden sorumlu olan aşırıcı yerleşimcilerden hesap sorulmalı." denildi.

G7 bildirisinde, şu ifadeler yer aldı:

"İki devletli çözüme ve İsrail ile Filistinliler için güvenlik garantisi veren bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına dayanan kalıcı ve sürdürülebilir bir barışa bağlılığımızı sürdürüyoruz. Kudüs'teki kutsal mekanlardaki tarihi statükonun değişmeden korunması çağrısında bulunuyoruz. Filistin devletinin nihai topraklarının 1967 çizgisine dayalı müzakereler yoluyla tanımlanması gerektiği konusunda hemfikiriz. Filistin devletinin uygun zamanda tanınmasının bu siyasi sürecin çok önemli bir bileşeni olacağını belirtiyoruz."

Bildiride, Yemen'deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nden geçen ticari gemilere ve onları koruyan donanma gemilerine yönelik saldırıları da kınanırken, Suriye ile ilgili de "Suriye rejimini, krizin barışçıl bir çözümü ve ulusal uzlaşma için BM tarafından kolaylaştırılan siyasi süreçle anlamlı bir şekilde işbirliği yapmaya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

BLINKEN YORUM YAPMAYI REDDETTİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 Dışişleri Bakanları toplantısında basının İran'da yaşanan olaylara ilişkin sorularına defalarca kez yanıt vermeyi reddetti. BBC Türkçe'nin haberine göre ABD'nin "herhangi bir saldırı operasyonuna dahil olmadığını" söyleyen Blinken, odağının gerilimi azaltmak olduğunu belirterek ilgili tüm taraflara itidal çağrısı yaptı.

Blinken, İran'a yönelik saldırı hakkında ABD'nin önceden bilgilendirilip bilgilendirilmediğine ilişkin de bir şey söylemedi. İsrail'in "benzeri görülmemiş bir saldırıya" maruz kaldığını, ABD'nin "İsrail'in kendini savunabilmesini sağlamaya" çalıştığını öne sürdü.

Blinken, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine de değinerek, anlaşmaya Hamas'ın engel olduğunu iddia etti, "Gazze halkı ve ateşkes arasında duran tek şey Hamas" dedi.

Blinken, Hamas'ın İsrail'in "cömert önerilerini" reddettiğini savundu.

Ukrayna savaşıyla ilgili açıklama yapan Blinken, Rusya'ya Ukrayna savaşında katkıda bulunan ülkenin Çin olduğunu, Çin'in hem Avrupa ile dost olup hem de Avrupa'ya en büyük tehditi oluşturan Rusya'yı destekleyemeyeceğini söyledi.

Editör: Selda Manduz