İran Devrim Muhafızları Komutanlığı, İsrail'in Şam'da bulunan İran büyükelçiliğini hedef almasına misille olarak füze ve drone saldırısı başlattığını duyurdu.

Devrim Muhafızları yaptığı açıklamada; İran İslam Devrim Muhafızları'ndan açıklamasında,  "İşgal altındaki topraklara ve Siyonist rejimin mevzilerine onlarca insansız hava aracı ve füze ateşlendi" denildi.

İran İslam Devrim Muhafızları İran'ın İsrail'e karşı gönderdiği İHA'lara yönelik açıklaması şöyle:

"İran'ın Şam Büyükelçiliğinin düzenlenen saldırı ve ülkemizin komutan ve askeri danışmanının Suriye'de şehit edilmesi de dahil olmak üzere Siyonist rejimin işlediği çok sayıda suça tepki olarak Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetleri onlarca İHA ve füze ateşledi." 

İran'ın İsrail'e İHA'larla saldırı başlattığını duyurmasının ardından, THY'nin İstanbul'dan Tahran ve İsfahan'a giden uçakları, Türkiye'den çıkmadan İstanbul'a geri çağırıldı.

İsrail hava sahasının da uluslararası uçuşlara kapatıldığı açıklandı.

İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonu, İran'dan 100 civarında füze ve İHA fırlatıldığını, bunlardan bazılarının Ürdün ve Suriye üzerinde vurulduğunu öne sürdü. Kanal, İHA ve füzelerin saat 02.00'de ülkeye ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

İsrail ordusu da bomba yüklü İHA'ların sayısının 100'den fazla olduğu belirtti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, savaş kabinesinin başkent Tel Aviv'deki askeri karargahta toplandığı aktarıldı.

İRAN: İSRAİL'E SALDIRI İÇİN DESTEK VEREN ÜLKELER SERT YANIT ALACAK

İran'ın İngilizce olarak yayın yapan devlet televizyonu Press TV'ye konuşan yetkililer, Devrim Muhafızları Ordusu'nun "İsrail'deki hedeflere karşı geniş çaplı saldırı" başlattığını söyledi.

Reuters’ın İran devlet medyasından aktardığına göre, Devim Muhafızları’ndan da konuya ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, İsrail’deki bölgelerin füze ve İHA’larla hedef alındığı belirtildi.

Açıklamada, "İsrail'e yönelik İHA saldırısı, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu" denildi.

İran'ın yarı resmi Mehr ajansına konuşan İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail'in İran'a düzenleyeceği saldırılar için hava sahasını ya da topraklarını açan tüm ülkelere "sert karşılık vereceklerini" söyledi.

İran devlet ajansının haberine göre, bir kaynak İran'ın İsrail'e ilk balistik füze dalgasını başlattığını söyledi.

IRAK VE LÜBNAN HAVA SAHASINI KAPATTI

Reuters'ın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberind,  İran yönünden gelen bazı İHA'ların Irak'ın Süleymaniye kentinin üzerinde uçtuğu görüldü. Irak hava sahasında onlar İHA olduğu belirtildi.

İHA'ların hava sahasında görülmesinin ardından Irak Ulaştırma Bakanlığı, hava sahasının kapatıldığını duyurdu.

Lübnan da İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan saldırının ardından hava sahasını kapattığını açıkladı.

BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA: İSRAİL'E DESTEĞİMİZ TAM

Saldırı öncesinde tatilini yarı kestiği ve gelişmeleri takip etmek için başkent Washington'a döneceği açıklanan ABD Başkanı Joe Biden'ın, ulusal güvenlik yetkilileri ve kabine üyeleriyle Beyaz Saray'da bir araya geleceği, İran saldırısının görüşüleceği belirtildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın gelişmeler hakkında bilgilendirildiği, müttefiklerle sürekli iletişim halinde olduğu ifade edildi. Açıklamada, "İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı İsrail'in savunmasını destekleyecek" denildi.

ÜRDÜN'DE ACİL DURUM İLAN EDİLDİ: HAVA SAHAMIZI İHLAL EDEN İHA'LARI VURACAĞIZ

Mersin'de halay çekip slogan attıkları için hedef gösterilen dokuz genç tutuklandı Mersin'de halay çekip slogan attıkları için hedef gösterilen dokuz genç tutuklandı

Reuters'ın güvenlik yetkililerinin, Ürdün'ün hava sahasını ihlal eden İran'a ait İHA ya da uçakları, durdurmaya ve hava savunma sistemleriyle düşürmeye hazır olduğunu söylediğini aktardı. Ürdün ordusunun alarm durumunda olduğu radarlarla İHA hareketlerini izlediği belirtildi.

Devlet ajansı, Ürdün'de acil durum ilan edildiğini duyurdu.

Saldırı haberi öncesinde Ürdün, "bölgedeki tehlikelerin artması" nedeniyle hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak kapatılacağını açıklamıştı.

Devlet ajansı PETRA'nın haberine göre, Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Ürdün hava sahasının yerel saatle 23.00'ten (TSİ 23.00) itibaren gelen, giden ve transit tüm uçuşlara "birkaç saat" kapatılacağı duyurulmuştu. Açıklamada, bu uygulamanın, gelişmelere göre güncellenip kontrol edileceği belirtilmişti.

Editör: Kemal Ural