CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuştu.

Özel konuşması öncesi Genel Başkan Yardımcısı olduğu İYİP'den istifa eden Prof. Dr. Taner Demirer'e rozet taktı.  Gezi direnişinde katledilen yurttaşları anan Özgür Özel, Gezi davası tutuklularının serbest bırakılması çağrısını yineledi.

Özel, İliç maden katliamı öncesi verilen ÇED olumlu raporunda dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un imzasının olduğu belgeyi göstererek Kurum'un "benim belgelerde imzam yok" açıklamasını hatırlattı.

"YURTDIŞINDA TÜRKİYE PARTİSİYİZ"

Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Dış politikamızı savunmaya devam edeceğiz. Türkiye’de ana muhalefet partisiyiz ama yurt dışında Türkiye’nin partisiyiz daha da önemlisi gelecekte Türkiye’yi yönetecek iktidar partisiyiz. 17 Nisan’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde yaptığım konuşmamda, Azerbaycan ile Konsey arasındaki gerilimin ve Azerbaycan'ın uğradığı haksızlığı dile getirmiş ve bu konuda üzerimize düşeni yapmak istemiştik. Her iki taraf açısından da öğretici bir süreç. Azerbaycan’ın konseyden çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Buradan bir kez daha dost ve kardeş Azerbaycan’ın Avrupa’da yeniden temsili için CHP olarak her iki tarafa bir kez daha sesleniyoruz."

"UAD kararına rağmen İsrail Refah'ta sivillerin bulunduğu kampı bombaladı, İsrail'in bu katliamını kınıyorum. Tüm dünya devletlerine Filistin devletini tanıma çağrısı yapıyorum."

"Meclise sunduğumuz 11 Temmuz'un Srebrenitsa Soykırımı anma günü olarak Türkiye'de belirlenmesine yönelik tüm siyasi partilere davette bulunuyorum. Polis intiharlarının araştırılması gündemini de komisyonda gündeme alınmasını ümit ediyoruz."

GEZİ DİRENİŞİNİN 11. YILI: BU ESARET SON BULMALI

"Gezi Parkı eylemlerinin 11. yıl dönümündeyiz. Gezi'yi selamlıyorum. Türkiye’nin neredeyse tüm illerinde düzenlenen gösteriler siyasi iktidarın orantısız güç kullanmasıyla fevkalade kötü sonuçlar doğurdu. Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Mustafa Sarı, İrfan Tuna, Ethem Sarısülük, Selim Önder, Zeynep Eryaşar, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Mehmet İstif, Ahmet Atakan maalesef yaşamlarını yitirdiler. Hepsinin hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz."

"Tayfun Kahraman, Can Atalay, Çiğdem Mater, Mine Özerden ve Osman Kavala tutuklu durumdadır. Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli ile yaptığım görüşmelerde de ısrarla bunun Türkiye'de iç hukuk marifetiyle ve hızla çözülmesinin önemini ifade ettim. Büyük bir hak ihlali vardır. AİHM ve AYM kararlarına rağmen arkadaşlarımızın içerde tutulması Anayasa ihlalidir. Hukuk devletini askıya alınmasıdır."

"Taksim Dayanışması; Erdoğan ülkeye gelmesin, ülkeyi Gezi yönetsin demedi. AKM yıkılmasın, yerine AVM yapılmasın dedi. Ağaçlar kesilmesin, gaz bombası silah gibi kullanılmasın. İfade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılsın gibi 7 talep iletildi. Bunu basına da açıkladılar."

"Sayın Bahçeli, 'Gezi'ye hassasiyet, toplumun hassasiyetleri. Erdoğan'a bu hassasiyetleri gözetmeyen diktatörlük sevdalısı' dedi. Bugün ikisi birden Gezi'ye darbe girişimi diyerek olan olaylardan sonra her biri en az 3 kez beraat eden arkadaşlarımız içerde tutulmaktadır. Tayfun Kahraman, Can Atalay, Çiğdem Mater, Mine Özerden ve Osman Kavala her birimizin yerine tutulmaktadır. Bu esaret son bulmalıdır."

İLİÇ KATLİAMI: ÇED RAPORUNDA MURAT KURUM'UN İMZASI VAR

"Erzincan'da, 13 Şubat'ta, 9 vatandaşımız İliç'te altın madenindeki toprak kaymasında hayatını kaybetti. 4'ü bulundu, 5'ini arama çalışması sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un "Belgelerde imzam yok" şeklindeki ifadesine karşın, 6 Ekim 2021'deki ÇED olumlu raporunun Bakanın oluru ve Murat Kurum'un imzasıyla verildiği belirlendi. Heyelan riskine karşı yetersiz uyarı sistemleri ve acil eylem planının olmaması nedeniyle sahadaki personelin tahliye edilmemesi asli kusur olarak değerlendirildi."

"Sayın Erdoğan dünkü konuşmasında dünyadaki servet eşitsizliğini ifade etmiş. Geçtiğimiz yıl 1.2 trilyon lira kur korumalı mevduatla, param var diyene 'dolar alma, faize koy' dediler. 'Faizden de kur çıkarsa da farkını ödeyeceğiz oradan da kazanırsın' dediler. Nereden ödeyeceksiniz? 'Fakirden, emekçiden alıp farkı ödeyeceğim' dediler. Dünya tarihinde böyle bir şey görülmedi. Kur korumalı mevduatı kim çıkardıysa, kul hakkını yiyenler de onlardır."

"BARINAK SAYISI ARTIRILMALI, KISIRLAŞTIRMA KAMPANYASI BAŞLATMAK ZORUNDAYIZ"

"(Sokak hayvanlarını katletme hazırlığı) Bahçeli 'Kaç saat uyuyacaklar' diye soruyor. Bunun adı katletmektir. Bütün paydaşlara sesleniyorum feda edilecek bir tane canımızı yoktur. Barınak sayılarını artırmak, büyük bir kısırlaştırma kampanyası başlatmak zorundayız. Sorunu göreceğiz caniliğe cinayete prim vermeden hep beraber çözeceğiz."

İADE-İ ZİYARET AÇIKLAMASI

"Türkiye kamuoyu bugünlerde iade-i ziyaret konuşuluyor ya. İade-i ziyaret hakkında bilgi vereyim. Geçen pazar 81 ilde yaptığımız ziyaretlerden, 105 mitingde yaptığımız ziyaretlerden konuşmalardan sonra iadeyi ziyarete geldiler. 98 bin 600 kişi buradaydılar. 19 Ocak'ta yola çıktık CHP Genel Merkezinde. Bu 10 bin lira ile enflasyon ENAG'a göre yüzde 124, TÜİK'e göre yüzde 68, en düşük emekli maaşına yüzde 3e zam yaptılar. Kendilerini duymayanı, önemsemeyeni, vefasızlık edenleri gittiler 31 Mart günü sandığa gömdüler. Güya bu yıl emekli yılıydı. Sayın Erdoğan ile konuştum Sayın Bahçeli kendi de söylemişti birlikte hareket edelim dedik. Ama kimsenin bir adım atmaya bu sesi duymaya niyeti yok. Bunu gördük. O zaman sözümüzü tuttuk Ankara'ya geldiler. Tandoğan'ı doldurdular."

DEM Parti, HÜDA PAR hakkında suç duyurusunda bulunacak: 'Kayyım çetesi devrede' DEM Parti, HÜDA PAR hakkında suç duyurusunda bulunacak: 'Kayyım çetesi devrede'

"2 HAZİRAN'DA RİZE'DEYİZ"

"Bu pazar Rize'ye gidiyoruz. Çay üreticisinin bıçağı kemiğe dayandı. Önümüzdeki pazar mağdur edilen çay üreticileri için Rize'de olacağız. Çaycının haklarını konuşacağız. ÇAYKUR işçisine kadro isteyeceğiz. Hakkaniyetli bir taban fiyat için mücadeleye destek vereceğiz. Saat 13.30'da 2 Haziran Pazar günü Rize Cumhuriyet meydanında olacağız."

"Mayısın sonu geldi buğdayın fiyatı açıklanmıyor. Üretici zararına satıyor. Buğday için en az kilo başı 15 TL olarak açıklanmalıdır."

Editör: Selda Manduz