Koç Üniversitesi'nde katıldığı bir etkinlikte konuşan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, "Anayasanın nihai ve bağlayıcı olarak yorumlanması yetkisi Anayasa Mahkemesi'ne aittir" dedi.

Görev süresi 24 Nisan'da dolacak olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Koç Üniversitesi'nde katıldığı bir etkinlikte konuştu.

Gazeteci Alican Uludağ'ın aktarımına göre Arslan yine, Anayasa Mahkmesinin tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay'a ilişkin hak ihlali kararını uygulamayan Yargıtay'a dair mesajlar verdi. Uludağ'ın aktarımına göre Arsllan şu ifadeleri kullandı:

"Elbette, kanun koyucu da idari ve yargısal merciler de görevleri kapsamında anayasal hükümleri yorumlamaktadırlar. Ancak, bu yorumlar sonucunda ihdas edilen normlar ve kamu gücü işlemleri anayasal denetime tabi olduğunda Anayasanın nihai ve bağlayıcı olarak yorumlanması yetkisi Anayasa Mahkemesine aittir."

"Aksi takdirde herkesin ve her kurumun kendi yorumunun 'geçerli' olduğunu ileri sürdüğü bir durum ortaya çıkacaktır. Hukuk devleti yorum çeşitliliğini kabul eder, ancak yorum anaforuna izin vermez."

Uludağ, Arslan'ın otoriteleşmeye karşı hak eksenli yaklaşım vurgusu yaptığını aktardı.

Arslan şöyle devam etti: Uludağ "Günümüzde anayasa yargısı alanındaki belki de en önemli sınama, otoriterleşme yönündeki küresel ve yerel ters dalgalar karşısında hak eksenli yorumun korunması ve sürdürülmesidir. Sanırım ülkemizde de anayasal yorumun geleceğini bu ters dalgalar karşısında yorumcu topluluklarının hak eksenli yaklaşımı sürdürme iradesi belirleyecektir."

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Atalay hakkında “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden verilen hak ihlali kararına uyulmaması nedeniyle yapılan iki başvuruda da hak ‘hak ihlali’ kararı vermişti.

21 Aralık’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan ikinci karar mahkeme tarafından bir önceki kararda olduğu gibi Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay da ‘kararın hukuki değerinin olmadığını’ öne sürmüştü. Bu durum yargıda 'kriz' yaratmıştı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulmamasına karar vermişti.

11 Ocak’ta AKP ve MHP, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için harekete geçmiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş toplanmıştı.

TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın vekilliği, TBMM Genel Kurulunda 30 Ocak'ta Bekir Bozdağ tarafından okutulmuştu. Böylelikle Atalay’ın vekilliği düşürülmüştü.

Editör: Selda Manduz