Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeninin liç sahasında meydana gelen, işçilerin toprak altında kaldığı kaymayla ilgili yeni bilirkişi raporu yayımlandı.

Mersin'de halay çekip slogan attıkları için hedef gösterilen dokuz genç tutuklandı Mersin'de halay çekip slogan attıkları için hedef gösterilen dokuz genç tutuklandı

Raporda, Kanada merkezli SSR Mining, Global Projeler Başkan Yardımcısı John Harmse, Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci ve çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer asli kusurlu bulundu.

Rapor sonucunda asli kusurlu bulunan 4 kişi tutulandı.

5 işçinin hâlâ siyanürlü toprak altında olduğu İliç’le ilgili hazırlanan üçüncü bilirkişi raporunda 13 kişi asli kusurlu, 26 kişi ise tali kusurlu bulundu.

Olayın iş kazası olarak tanımlandığı raporda, “Olayın meydana gelmesinde proje yönetim mekanizmasının doğru şekilde kurulmamış olmamasının, faz4B olarak kapasite artışına gidilmiş olmasının ve hazırlanan projelerdeki tasarım hatalarının bulunmasının, işletme aşamasında proje tasarım kriterlerinin yetersiz takip edilmesinin, uyarı sistemlerinin yetersiz olmasının ve çatlakların uyarı vermesi sonrası olayın etkin şekilde yönetilmesini sağlayacak sistemin bulunmamasın etkili olduğu…” ifadeleri kullanıldı.

Asli sorumlu olarak SSR, Global Projeler Başkan Yardımcısı John Harmse gösterildi. Asli kusurlular arasında Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci ile operasyon şefi, işçi sağlığı ve güvenliği müdürü ve çeşitli mühendislerden oluşan 13 kişi yer aldı.

ABD KÖKENLİ GRE VE IRN FİRMALARI “ASLİ KUSURLU” BULUNDU

Bilirkişi raporunda, kayan liçin projesinin dizaynını hazırlayan ABD kökenli GRE ve IRN firmaları projenin "eksik ve yetersizliği" nedeniyle “asli kusurlu” bulundu.

"Çöpler Altın Madeni Faz-4B Yığın Liç Genişleme Projesi Mühendislik Hizmetleri" işi Anagold ile INR arasında imzalanan sözleşme ile INR’ye verilmiş, tasarım ekibi, INR, GRE Tesisi genişlemesi işi tasarımını ekibine yaptırmıştı.

Tasarlanan projenin "eksik ve yetersiz" olduğuna dikkat çekilen raporda, olayın asli sebepleri olarak şu tespitlere yer verildi:

''Faz 1,2,3 inşaatı sonrası çok daha olumsuz koşullardaki topgrafya üzerinde kapasite artşına gidilmiş olması.

İlgili koşullar kapsamında tasarlanan projenin eksik ve yetersiz olması, proje denetiminde bu durumun göz ardı edilmiş olması.

İşletme aşamasında stabilte takibinin son derece yetersiz/ihmalkar yapılması.

Son olarak olay günü sabah erken saatlerde uyarı veren heyelan olayının gerçekleşme saati 14.30'a kadar iyi yönetilmemiş olması.''

RAPOR SONUCU 4 KİŞİ TUTUKLANDI

Bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu kanaatine varılan 4 kişi tutuklandı.

262 sayfalık bilirkişi raporunda asli kusurlu oldukları kanaatine varılan, şirketteki iş sağlığı güvenliği müdürü S.Ç, operasyon şefi F.Y, proje koordinatörü Ö.A. ve delme patlatma mühendisi M.K, ifadeleri alınmak üzere bulundukları illerdeki adliyelere çağırıldı.

Savcılık sorgusu sonrası 4 zanlı, sevk edildikleri hakimliklerce tutuklandı.

Soruşturma kapsamında daha önce altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi I.R.G’nin de aralarında bulunduğu 8 zanlı tutuklanmış, 2 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Böylece maden ocağındaki heyelanla ilgili soruşturmada tutuklu sayısı 12'ye yükseldi.

Tutuklu zanlılar, şirkette mühendis, yönetici ile idareci pozisyonunda çalışanlardan oluşuyor.

Editör: Selda Manduz