Gazeteci İsmail Saymaz, önceki gün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabulünde, Bahçeli'nin “PKK’nın silahları bırakması kaydıyla İmralı’ya ‘Umut Hakkı’ tanınması ve Öcalan’ın DEM sıralarında çağrı yapması” önerisini Erdoğan'a söylediğini yazdı.

Saymaz, Erdoğan'ın bu konuda herhangi bir yorum yapmadığını, "evet" ya da "hayır" demediğini söyledi.

Önceki gün Erdoğan ve Bahçeli Külliye'de bir araya geldi. İki lider arasında, Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Meclis'te konuşması için yaptığı çağrının ardından gerginlik yaşandığı, "Cumhur İttifakı içinde Öcalan çıkışı üzerinden bir çatlak olduğu" iddiası gündemdeydi. Erdoğan'ın, her ne kadar açıklamalarında Bahçeli'ye Öcalan'ın adını anmadan destek verse de bu çağrıdan haberdar olmadığı da diğer iddialar arasındaydı. İki lider arasındaki görüşme, bu iddialar gölgesinde Külliye'de gerçekleşti. Bahçeli'nin Öcalan çağrısından sonraki ilk baş başa görüşme de gerçekleşmiş oldu.

ABD'li senatör Lindsey Graham: Kürt güçlerinin, Türkiye tarafından tehdit edilmesine izin vermemeliyiz ABD'li senatör Lindsey Graham: Kürt güçlerinin, Türkiye tarafından tehdit edilmesine izin vermemeliyiz

Saymaz, Külliye'deki görüşmeye dair yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"Bahçeli, dört haftadan beri dile getirdiği “PKK’nın silahları bırakması kaydıyla İmralı’ya ‘Umut Hakkı’ tanınması ve Öcalan’ın DEM sıralarında çağrı yapması” önerisini dün özel görüşmede Erdoğan’a da ifade etti.

Erdoğan, herhangi bir tutum beyan etmedi, evet ya da hayır demedi."

NE OLMUŞTU?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim'de partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bugün kitabın ortasından hiçbir yoruma ihtiyaç bırakmayacak nitelikte konuşacağım" diyerek, PKK lideri Abdullah Öcalan'la ilgili çağrı yaptı ve "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün tamamen bittiği, örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığını gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne Edirne, adres İmralı’dan DEM‘e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız. Vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız" ifadelerini kullandı. Bahçeli'nin sözleri siyaset kulislerini hareketlendirirken, 1 Ekim'de Meclis'in yeni yasama yılı açılışında DEM Partililerle tokalaşmanın ardından gündeme gelen "yeni bir çözüm süreci mi başlıyor" sorusu daha güçlü şekilde tartışılmaya başladı.

Editör: Selda Manduz