Aydın’da içme suyu isale hattında göçük: 3 işçi hayatını kaybetti Aydın’da içme suyu isale hattında göçük: 3 işçi hayatını kaybetti

Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ işletmesinin Düzce ve Mersin’deki fabrikalarında işçiler greve çıktı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ işletmesinin Düzce ve Mersin’deki fabrikalarında işçiler greve çıktı.

 Fabrika önünde yapılan açıklamada, "Üyelerimiz için sefalet anlamına gelen bu oranları kabul etmemiz mümkün değildir. Hakkımız olanı istiyoruz, alacağız” denildi.

Düzce’deki fabrikada grev pankartını asan Erciyas işçileri, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Şalter inecek bu iş bitecek” sloganları attı.

Düzce Erciyas Çelik'te işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, "Grev, işçilerin hak ve özgürlüklerini geliştirmek için en önemli mücadele aracıdır, biz bu aracı kullanmaktan asla geri durmayız. Davetleri kabulümüzdür. Bu holding, işçi sınıfının alın teriyle büyüdü. Sizin servetinizin mayası işçilerin alın teridir. Biz bu alın terinin karşılığını istiyoruz, almasını biliriz. Talebimiz adil, herkesin kabul edebileceği bir anlaşma yapılması, çalışma barışının bir an önce tesis edilmesidir" dedi.

17 Ekim 2023 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 14 Ocak 2024 tarihinde uyuşmazlıkla neticelenmiş, arabulucu raporunun tebliğinin ardından sendika 31 Ocak 2024 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı almıştı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu'nun açıkladığı teklif ise şu şekildeydi:

*1 Ocak 2024 tarihinden itibaren; saat ücretleri 65 TL’nin altında olan üyelerimizin saatlik ücretleri 65 TL’ye çıkarılacak, üzerine seyyanen 77 TL zam yapılacak. Her kıdem yılı için saatlik ücretlere 2,5 TL (37,5 TL/saati geçmemek üzere) eklenecek.

*Buna göre, ilk 6 aylık dönem için talebimiz, yüzde 121 artıştır. Bu işyerinde ortalama net ikramiyeli ücret 17.595 TL’dir. Talebimiz, ortalama net ikramiyeli ücretin 36.590 TL’ye çıkarılmasıdır.

*Ayrıca asgari ücret koruması, geçen dönem kayıpların telefi edilebilmesi için 1 maaş zamlı ücretin prim olarak işçilere verilmesi, fazla çalışma ücretlerinin artırılması, gelir vergisi kesintisinin telafisi için temmuz ayından itibaren erzak fişinin kıdeme göre sözleşmede yer alması taleplerinde bulunduk.

*Diğer 6’şar aylık dönemler için ise talebimiz 6’şar aylık enflasyonun üzerine 4 puan refah payı konulmasıdır.

*Bu teklifimize karşılık işverenin son ücret zammı teklifi ise yüzde 85 oranındadır.

Editör: Selda Manduz