22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var

Yerel seçimlere sayılı günler kala partilerin de ittifak ve güç birliği arayışı devam ediyor. Bir süredir Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Parti arasında görüşmeler sürüyor.

İşbirliği arayışı kapsamında İstanbul, Mersin, Adana ve Muğla üzerinden yürütülen görüşmelerde henüz bir karara varılmasa da üst düzey bir partili Mersin’de büyük oranda işbirliği sağlandığını belirtti.

ŞUBAT AYINDA ADAY TANITIM LANSMANI YAPILACAK

DEM Parti yerel seçimlerin yaklaşmasıyla çalışmaları da hızlandırdı. 29 Ocak tarihinde bölgede yapılacak aday tanıtımı programına yönelik çalışmalar sürürken, şubat ayında ise Türkiye adaylarının yer aldığı büyük bir lansman düzenlenecek.

Dün başlayan ve bugün de sürecek olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında ise daha önce açıklanan il ve ilçelerin adayları ile ilgili çalışma süreçleri yürütülecek.

DEM-CHP ARASINDA 4 İLDE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Bir süredir görüşmelerin sürdüğü DEM Parti ve CHP arasında yürütülen görüşmeler de sürüyor.

Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’a konuşan bir partili güç birliği yapılacak yerlerin kamuoyuna açıklandığını ve sürecin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. CHP ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeler kapsamında güç birliği yapılacak kentler arasında İstanbul, Mersin, Adana ve Muğla’nın olduğunu söyleyen partili görüşmelerde güç birliği yapılacak il ve ilçeler arasında uzlaşı sağlanmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini aktardı. DEM Parti yetkilisi görüşmelerin sürdüğü kentler arasında olan Mersin’de ise belli bir yol alındığını belirterek, güç birliği olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

'BÖCEK ADAY GÖSTERİLMESE DAHİ ADAYIMIZI ÇIKARACAĞIZ'

Ankara ve Antalya’da aday çıkarma kararı aldıklarını hatırlatan partili, Antalya’da Muhittin Böcek’in aday olarak gösterilmemesi durumunda bile adaylarını çıkaracaklarının altını çizdi. Antalya üzerinden yürütülen tartışmaların da kişisel bir meseleye dönüştürülmesinin doğru olmadığını da ekledi. CHP’nin Hatay’da mevcut belediye başkanını aday göstermesi de tepkilerin odağı oldu. Hatay’a yönelik stratejilerine ilişkin de konuşan aynı partili şu açıklamalarda bulundu:

"Hatay için tepkilerin büyüdüğünü biliyoruz. Bizim bu konuda Emek ve Özgürlük İttifakı ile olan ittifakın daha geniş bir çeperde bir ittifakla Hatay’da çalışma yürütmek istiyoruz. Umuyoruz ki Hatay’ı kazanabilecek bir güçbirliği ve ittifak çıkar. CHP de yeniden birçok şeyi değerlendirir."

‘İSTANBUL İÇİN ADAY ÇIKARMA KARARIMIZ NETLEŞMEDİ’

İki parti arasında yürütülen görüşmelerde en çok merak edilen konunun DEM Parti’nin İstanbul’da aday çıkarma kararı oluşturuyor. Bu kapsamda bilgi veren DEM Partili yetkili, partide yürütülen görüşmeler kapsamında henüz net bir karara varılmadığını belirterek, görüşmeler sonucunda en son İstanbul’a yönelik tutumlarını açıklayacağını söyledi. Aynı yetkili şöyle konuştu:

"İstanbul için eğilime baktığımızda ortada duruyoruz. Her şey sadece bizim inisiyatifimizle gelişmiyor. Diğer partilerin nasıl davranacağı da önemli. Biz artık batıda kentlerin yönetimlerine ortak olup, o yönetimde söz sahibi olmak istiyoruz. Bu ortam oluşursa güçbirliği ortaya çıkar. Sadece oy vermek güçbirliği değildir."

‘BAŞAK DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMASI PARTİMİZE GÜÇ KATTI’

Partisinin kabul etmesi durumunda İstanbul için aday olabileceğini söyleyen Başak Demirtaş’ın açıklamaları da gündemdeki yerini koruyor. Başak Demirtaş’ın açıklamalarını da değerlendiren aynı partili, şöyle konuştu:

“Başak hanım eğer partiden bir teklif gelirse aday olabileceğini söyledi. Bu açıklamayı iki yönlü değerlendirecek olursak; Partinin değerlendirmesi mümkün, kendisi bu göreve talip. Yaptığı bu açıklamanın partimize güç katan bir açıklamadır. Tüm yoğunluğuna rağmen bu bir güç verme çağrısıdır. Diğer açıdan da partimizin kurulları bu konuyu değerlendiriyor. Partide bu konuda çalışan arkadaşlar birçok faktörü ele alarak çalışıyor. İstanbul için birçok dinamik var ve kent uzlaşısının dinamikleri çalışıyor. Yine güçbiriği açısından CHP faktörü, sosyalist partiler, STK’lar var. Birçok dinamik açısından bu karar değerlendiriliyor.”

Editör: Selda Manduz