DEM Parti'nin uçaklarda Kürtçe hizmet verilmesi, evlere ücretsiz internet sağlanması, PTT'de çalışan kadrosuz işçilerin de kadroya alınması ve projelerde şirketlere yapılan ödemelerin durdurulması teklifleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Meclis’e sunulan 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri devam ediyor.

Uluşturma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri gece geç saatlere kadar sürdü. Görüşmelerde, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) verdiği dört önerge AKP-MHP oyları ile reddedildi.

KÜRTÇE HİZMET TEKLİFİNE RET

DEM Parti, hava yolu şirketlerinin, yolculara Kürtçe hizmet vermelerini ve bu konuda Kürtçe bilen personel istihdam etmeleri yönünde teklif verdi. Önergede, havayolu seyahati esnasında özellikle Türkçe bilmeyenlerin sorunlar yaşadığı ve hizmetlerden yararlanamadığının altı çizildi.

Önergede, bu sorunların giderilmesi Kürtçenin sefer ve hizmetler, uçak içi anonslarda, yolcularla iletişimde Kürtçenin kullanımı için personel istihdam edilmesi talep edildi. Önergede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına 2 milyar lira arttırılmasını ve bu hizmet için kullanılması talep edildi. Ancak teklif, AKP-MHP'nin oylarıyla reddedildi.

ÜCRETSİZ İNTERNET TALEBİ

DEM Parti, evlere ücretsiz internet sağlanması yönünde de önerge verdi. Pahalılık nedeniyle milyonlarca evin internetten mahrum kaldığı vurgulanan önergede, ayrıca internet kullananların ise yüksek faturalarla karşı karşıya olduğuna işaret edildi. Önergede, internetin temel ihtiyaç olduğu ve ücretsiz olarak sağlanması gerektiği ifade edildi. Önergede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bu hizmeti sağlaması için bütçesinin 120 milyar lira eklenmesi istendi. Önerge, AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

PTT İŞÇİLERİNİN KADROYA ALINMASINA RET

DEM Parti, PTT'de çalışan kadrosuz işçilerin de kadroya alınması yönünde önerge verdi. PTT'de kadrolu ve kadrosuz olmak üzere çalışan bulunduğunu vurgulanan önergede, PTT'de kadrosuz çalıştırılan 32 bin işçinin kadrolu memurlar ile aynı işi yaptıklarını, ancak ücret başta olmak üzere eşit haklara sahip olmadığının altı çizildi. Bu işçilerin kadroya alınması için Bakanlık bütçesinden 20 milyar lira ayrılması teklifi aynı ikili tarafından reddedildi.

'GARANTİ ÖDEMELİ PROJELER DURDURULMALIDIR'

DEM Parti, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) ile yapılan tünel ve yol projeleri nedeniyle şirketlere aktarılan ödemelerin de durdurulmasını istedi. Önergede, köprü, tünel ve yol yapan şirketlere araç geçiş sayısına dair garanti bir sayı verildiği ve sayının altında kalınması durumunda ise şirketlere ödeme yapıldığına vurgu yapıldı. Önergede, bu ödemenin kamu kaynaklarından karşılandığı ve yurttaşların cebinden gittiği belirtilerek, "Yurttaşlar geçmediği yolun, kullanmadığı köprü ve tünelin parasını ödemek zorunda kalmaktadır. KÖİ nedeniyle kamu kaynaklarından şirketler zarar etmesinde diye devasa tutarlar aktarılmaktadır. Sadece 2025 yılında KÖİ ile yapılmış köprü, tünel ve yol projelerinin garanti ödemeleri için yaklaşık 100 milyar liralık bir tutar ayrılmıştır. Bu devasa kaynak halkın temel ihtiyaçları için kullanılmalıdır. Bu nedenle bütçenin kara deliği olarak halkın kaynaklarının bir avuç şirkete aktarıldığı bu projelere yapılan ödemeler durdurulmalıdır" denildi.

Söz konusu önerge de AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Suriye geçiş hükümetinin başbakanı belli oldu Suriye geçiş hükümetinin başbakanı belli oldu

Görüşmelerin ardından oylamaya sunulan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 479 milyar 273 milyon 718 bin TL'lik 2025 yılı bütçesi, Plan Bütçe Komisyonunca kabul edildi.

Gün içinde ise Savunma Bakanlığı bütçesi komisyonda görüşülecek.

Editör: Selda Manduz