DEM Parti Grup Başkan vekili Gülistan Kılıç, Kars seçim sonuçları ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AKP-MHP İttifakı’nın Kars halkının iradesine sandıkta kayyım atadığını ifade eden Koçyiğit, seçmen taşınmasına tepki gösterdi.

Koçyiğit, “Kars’ta belediyeyi almış görünen aslında yeniden ve yeniden gasp eden MHP ile aramızdaki oy farkı 3.264'tür biz. 13.120 oy, MHP 16.384 oy almıştır. Aradaki fark 3.264'tür. Bu kente dışarıdan kaçak olarak getirilen seçmen sayısı 3.821'dir. 3.821 Karslı olmayan asker polis güvenlik güçleri bu kentte ‘tatbikat’ adı altında yerleştirilerek oy kullandı.

“Biz ‘Kars’ta belediyeyi kaybettik’ meselesini asla doğru bulmuyorum. Biz burada belediyeyi kazandık belediyemiz gasp edildi’ Biz bunun bir sandığa atanmış bir kayyım olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. AKP iki dönem üst üste belediyelerimize sonradan kayyım atayarak gasp ediyordu. Şimdi bunu zaten miadı doldu, bunun toplumunda karşılığı yok, bunun siyasette bir karşılığı yok. Kars Belediyesini kazanmış gibi görünen MHP'nin bizim açımızdan hiçbir meşrutiyeti yoktur. Orada başkan oturuyor demeyeceğiz. Orada bir kayyım oturuyor diyeceğiz. Şu anda valilikten bir partiye geçen bir kayyım ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

Toplantıya, Kars Belediye Eş Başkan adayları Arzu Savaş Derman, Kenan Karahancı ve il yönetimi katıldı.

“KAYYIM REJİMİNE KARŞI HALKIMIZ KÜRT HALKI MUAZZAM BİR DURUŞ SERGİLEDİ”

Gülistan Kılıç Koçyiğit’in açıklaması şu şekilde:

31 Mart seçim sonuçları baktığımızda Türkiye de nasıl bir değişim yaşandığını görmek açısından önemli. AKP-MHP ittifakının kan kaybı muhalefetin ise başarısıyla sonuçlanan yerel seçime tanıklık ettik.

DEM Parti açısından genel sonuçların memnuniyet verdiğini belirtmemiz gerekiyor. Özellikle 2016 yılından beri kesintisiz olarak devam eden kayyım rejimine karşı halkımız Kürt halkı muazzam bir duruş sergiledi. İradesini gasp eden, seçilmişlerini cezaevine evine gönderen yetmedi her seçimde hile hurdaya başvurarak sandıkta sandık da iradeyi çalmaya çalışan anlayışa karşı muazzam bir zafer elde ettik. Bu başarıdan dolayı bütün halkımız kutluyorum.

“SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPANLAR KAYBETTİ”

 “Hatırlarsınız Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunu söylüyordu:

‘Mecalleri kalmamış’ diyorlardı. Yetmedi seçim meydanlarını savaş meydanlarına çevirerek sürekli bize savaş meydanlarından tehditler savuruyorlardı. Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yönden çözümü için biz el uzattığımızda, söz söylediğimizde muhatap e alınmamız için de ‘rüştünüzü ispat edin’ diyorlardı. Çok açık bak net olarak dün seçim sandıkları Kürt halkının sandıklarına sahip çıktığını, Kürt halkının iradesini bir kez daha partinin etrafında kenetlenerek, mücadelesini sahiplendiğini, dilini, kültürünü ve tarihini sahiplendiğini gösterdi.

Bu faşizmine ne olursa olsun diz çökmediğini, teslim olmadığını gösterdi. Bu açıdan da çok iyi bir sonuç olduğunu ifade edeyim. Savaş çığırtkanlığı yapanlar kaybetti. Sınır dışı operasyonlar yapacağını ilanı gidenler kaybetti. Barış isteyenler, Kürt sorunun demokratik yoldan çözümün isteyenler, tecritin kalkmasını isteyenler, cezaevlerindeki siyasi mahpusların hızlıca tahliye edilmesini isteyenler, dilinin, kültürünün, tarihin, inancın tanınmasını isteyenler yani halklarımız, Türkiye halkları kazandı. Bu nedenle de oldukça mutlu olduğunuzu ifade etmek istiyorum.

“KAÇAK OLARAK GETİRİLEN SEÇMEN SAYISI 3.821'DİR”

Kars’ taşınan seçmenlere tepki gösteren Koçyiği, halkın iradesinin gasp edildiğini söyledi:

Şu anda Kars’ta belediyeyi almış görünen aslında yeniden ve yeniden gasp eden MHP ile aramızdaki oy farkı 3.264'tür. Biz 13.120 oy, MHP 16.384 oy almıştır. Diğer partileri saymamıza gerek yok. Aradaki fark 3.264'tür.

Peki, bu kente dışarıdan kaçak olarak getirilen seçmen sayısı 3.821'dir 3.821 Karslı olmayan asker polis güvenlik güçleri bu kentte ‘tatbikat’ adı altında yerleştirilerek oy kullandı. İki gün önceden seçime 2 gün kala kentte tur otobüsleri ile getirildiler. Öğrenci yurtları boşaltıldı, öğrenciler yurtlardan çıkartıldı. Ve bu yurtlara asker ve polisler yerleştirdiler. O güne dair yurtlara yerleştirildiklerine dair ve yurt önlerinde uzun namlusu silahlarla verdikleri pozlar elimizdedir. Biz sırf tedirginlik vermemek açısından bunu kamuoyuyla paylaşmadık, halkımızla paylaşmadık. Ama niye geldiklerini çok iyi biliyoruz ve bütün bu sandıklara elinizde tutanak örnekleri de var.

‘KARS’TA BELEDİYEYİ KAYBETMEDİK, BELEDİYEMİZ GASP EDİLDİ’

Şu anda o askerler ittifakın adayı olan AKP -MHP'nin oy basmış durumdalar. 3.824 taşımalı seçmen olmasaydı biz bu kentin belediyesi resmi olarak bizdeydi. Bu anlamıyla biz ‘Kars’ta belediyeyi kaybettik meselesini asla doğru bulmuyorum. Biz burada belediyeyi kazandık ama belediyemiz gasp edildi.

‘BU DÖNEM YENİ BİR KAYYIM MODELİ BULDULAR’

Biz bunun bir sandığa atanmış bir kayyım olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. AKP iki dönem üst üste belediyelerimize sonradan kayyım atayarak gasp ediyordu. Şimdi bu durumun miadı doldu, bunun toplumunda karşılığı yok, bunun siyasette bir karşılığı yok. Bu kanunsuzluğu da devam ettiremeyeceklerini onlar da çok iyi biliyordu. Bu dönem yeni bir kayyım modeli buldular ve sadece Kars'ta değil; Iğdır'da, Şırnak'ta Hakkari'de ve özellikle de küçük ilçelerin bir çoğunda bizimle bir önceki 2019 yılındaki AK Parti ile aramızdaki oy farkı aramızdaki oy farkını kapatacak oranda taşımalı ve kaçak seçmen getirdiler ve böylelikle seçmenin iradesini gasp ettiler.

‘KARS BELEDİYESİNİ KAZANMIŞ GİBİ GÖRÜNEN MHP'NİN BİZİM AÇIMIZDAN HİÇBİR MEŞRUTİYETİ YOKTUR’

Bu anlamıyla bir gasp ile karşı karşıyayız, yeni bir kayyımla karşı karşıyayız. Kars Belediyesini kazanmış gibi görünen MHP'nin bizim açımızdan hiçbir meşrutiyeti yoktur. “Orada bir kayyım oturuyor” diyeceğiz. Şu anda valilikten bir partiye geçen bir kayyım anlayışıyla karşı karşıyayız. Biz ne yazık ki halkın iradesinin tecelli etmediğini Kars için özel olarak belirtmek istiyorum. Tabii ki bu sandık iradesinin hesabını soracağız ve bundan sonra da mücadelemizi kesintisiz devam ettireceğiz.”

‘KAYYIM ATAMAYACAKLARI BİR SÜRECE GİRDİKLERİ İÇİN KARS’TA SANDIĞA KAYYIM ATADILAR’

Belediye Eş Başkan adayı Arzu Savaş Derman ise, “Kayyım atamayacakları bir sürece girdikleri için Kars’ta sandığa kayyım atadılar. Biz kaybetmedik, Kars halkına kaybettirdiler. Biz bu sonucu tanımıyoruz ve halkımızın da bu sonucu tanımayacağını biliyoruz. Biz ilkeli tutumumuzla doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz. Biz burada demokratik bir zeminde seçim yaşamadık. Bize karşı bir çok güç birleşti, dışarıdan 3800 oy getirilerek Kars’ın iradesine el kodular. Bu büyük bir darbedir Kars’a. Biz haklıyız haklı olan eninde sonunda kazanır. Bu hırsızlar mutlaka bir gün bunun hesabını vereceklerdir” diye konuştu.

Belediye Eş Başkan adayı Karahancı ise şöyle konuştu:

Bunlar 2019’da memur kayyım atadılar dün yapılan seçimlerde ise taşıma oylarla sandık kayyımı atadılar.

Biz bunu kabul etmiyoruz, Kars halkı bunu kabul etmiyor. Kars halkı iradesini DEM Parti yönünde kullandı. Oylarımız açık 3800 taşınmış oyu çıkarın bizden be kadar geride olduğu net ortaya çıkıyor. Bu bağlamda her ne kadar “belediyeyi biz kazandık” deseler bile belediyeye yeni bir kayyım atandığını herkes bilsin.

Kars halkına bir çağrımız var;

Sizlerin onurlu duruşunu, özgürlük, demokrasi, barış mücadelesine inancını; yerel seçimlerde de verdiğiniz sorumlulukla dile getirmeye zafere taşımaya çalıştık. Uzun bir süredir tüm imkansızlıklara, engellemelere rağmen ziyaret etmedik yer kalmadı müthiş bir çalışma gösteren tüm partili yoldaşlarımıza teşekkürler. İradesine, geleceğine sahip çıkan tüm Kars halklarına teşekkürler.

Belediyemize kayyım atayanlar, seçtiklerimizi yok sayanlar bu seçimde de karşımızda seçimlere birlikte girdiler; Kars'ta olmayanları/ askerleri, polisleri taşıdılar. Rantçılar, hırsızlar o kadar arsız oldular ki artık yaptıklarını saklamaktan da çekinmez oldular. Bu arsızlar dini de satanlardır. Bugün oruç tuttuklarını iddia ettiler; yemek yemediler hakkı katında affının olmadığı belirtilen hakkımızı yediler. Bu kez seçilenlere değil seçenlere, iradelerine kayyım atadılar. Tüm kayyımlardan ve kayyım zihniyetlerinden kurtulana kadar mücadele Kars halklarına sözümüz olsun.

Unutulmamalıdır ki zulme rıza da zulümdür ve haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Her şeyi çalmayı; haksızlık etmeyi kendisine düstur edinenlere karşı susanlar unutmamalıdır bunlar doymazdır ve size de zulmedeceklerdir. Hakkınızı yiyecekleridir. Haksızlığa, zulme karşı onurlu bir mücadele veren Kars Halkına ise teşekkür ve minnetlerimi sunmayı bir kez daha borç biliriz. Haksızlığa karşı mücadelemizin asla bitmeyeceğini hırsızlar, zalimler çok iyi biliyorlar. Hz. Mevlana'nın dediği gibi "zulüm baki kalmaz". Bu sonuçlar bize özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesini daha da büyütmek sorumluluğunu yüklemiştir; sizlere layık olmak için hiç durmaksızın çalışma sorumluluğunu yüklemiştir. Sizlere verdiğimiz bu sözümüz pratiğimizle özeleştirimiz olacaktır.

HABER MERKEZİ

Editör: Selda Manduz