İsrail'de 1300 akademisyen “savaşa devam etmenin faydasının açık biçimde belirsiz olduğunu” ifade eden bildiri yayımlayarak Gazze saldırılarının son bulmasını istedi.

Savaşın “Gazze’deki sivillere feci zarara, açlığa ve altyapıda eşi görülmemiş yıkıma yol açtığına” işaret edilen bildiride, saldırıların “İsrail’de can kayıpları, binlerce kişinin akıl sağlığının bozulması, devasa ekonomik zarar ve hukukun çiğnenmesini beraberinde getirdiği” vurgulandı.

Akademisyenler, “Kendini savunma hakkı, gerçekçi olmayan amaç veya siyasi liderliğin hayatta kalması için bir savaş yürütme hakkı vermez” ifadelerini kullandı.

DSÖ: AL AWDA HASTANESİ KUŞATMA ALTINDA

Van’da 'Pêşî peya' yazısı tahrip edildi: 'Türkiye Türk’tür, Türk kalacak' Van’da 'Pêşî peya' yazısı tahrip edildi: 'Türkiye Türk’tür, Türk kalacak'

Bu arada İsrail’in saldırıları hız kesmedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’nin kuzeyindeki Jabalia kentinde bulunan Al Awda hastanesinin iki gündür kuşatma altında olduğunu ve çatışmalar nedeniyle 170 personel, hasta ve refakatçilerinin içeride mahsur kaldığını söyledi. Tedros’a göre, dün çatışmalar hastanenin kendisine kadar ulaştı, keskin nişancılar binayı hedef aldı ve bir topçu roketi beşinci kata isabet etti. “Kalan hastaların ve hastane personelinin güvenliğinden derin endişe duyuyoruz” diyen Tedros, “Onların korunması, insani erişim ve acil ateşkes çağrısında bulunuyoruz” dedi. Al Awda Hastanesi Gazze’nin kuzeyinde halen faaliyet gösteren birkaç sağlık tesisinden biri ve doğum ya da ortopedik cerrahi hizmeti veren tek hastane.

REFAH’A SALDIRILAR: ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLDÜ

Wafa haber ajansının haberine göre, İsrail’in Refah’ın merkezindeki Yabna mülteci kampında bir grubu vurması sonucu en az beş sivil öldü.  El Cezire’ye göre ölenlerden en az üçü çocuk.

Gazze’nin Mısır sınırındaki en güney ucu olan Refah, 7 Mayıs’tan bu yana ilerleyen İsrail birliklerinin işgali ve yoğunlaşan hava saldırılarının saldırısı altında ve burada barınan yüz binlerce yerinden edilmiş insanı başka bölgelere kaçmaya zorluyor.

İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya’ya yönelik saldırıları da devam ediyor. Görgü tanıkları El Cezire’ye İsrail ordu araçlarının dün sabah Kamal Adwan Hastanesi’nin kapısına ateş açtığını söyledi.

CAN KAYBI 35 BİN 647'YE ÇIKTI

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 228 gündür sürdürdüğü saldırılarda, hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 85 artarak, 35 bin 647'ye yükseldi. Yaralı sayısının 79 bin 852'ye yükseldiği kaydedildi.

Editör: Selda Manduz