Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının elinden alınması sonrası tepkiler yükselmeye devam ediyor.

Van İl Seçim Kurulu kararı ile mazbatanın seçimde ikinci parti olan AKP Adayı Abdulahat Arvas’a verilmesine tepki gösteren İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi güçleri, “Van halkının iradesi gasbedilemez” şiarıyla DEM Parti Kadıköy ilçe binası önünde bir araya geldi.

"KARARDAN DÖNÜLMELİ"

Basın açıklamasını DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu okudu. Abdullah Zeydan’ın tüm hukuki süreçlerden geçerek, adaylığının yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edildiğine dikkat çeken Otlu, “Zeydan Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir. Ancak 29 Mart 2014 Cuma günü, mesai bitimine beş dakika kala, seçime 2 gün kala Adalet Bakanlığı idari bir yazıyla 2022 yılında memnu haklarını alan Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almıştır. Karar henüz kesinleşmeden ve yasal itiraz hakkı kullanılmadan YSK’ya bildirilmiştir. Mahkeme aldığı kararı çiğnemiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir girişimdir. Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediyesi eş başkanıdır. Bu karara saygı duymaya davet ediyoruz ve Van halkının iradesini hiçe sayan bu karardan derhal dönülmelidir” dedi.

İktidarı Van halkının iradesine saygı duymaya davet eden Otlu, “Partimiz 31 Mart 2023 yerel seçimlerinde, Van’da tarihine eşine az rastlanan bir seçime tanıklık etmiştir. Van halkı Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere toplam 14 belediyeyi alarak DEM partiye kazandırmış, AKP- MHP’ye kaybettirmiştir. İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline gelmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade aynı zamanda kayyum rejimine verilen bir cevaptır. Van’da yine hukuksuz girişimler devreye koyulmaktadır” ifadelerine yer verdi.

EMEK PARTİSİ GENEL BAŞKANI: HALK, ZULMÜNÜZE BOYUN EĞMEYECEK

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, “Van halkının, Kürt halkının, Türkiye halklarının 31 Mart’ta kullandıkları seçme haklarını gasbedenleri kınıyoruz. Saray iktidarına sesleniyoruz: Ne Kürt halkı, ne Türk halkı ne de Türkiye işçi ve emekçileri sizin baskılarınıza, zulmünüze boyun eğmeyecektir. Henüz 31 Mart seçimlerinin mazbatalarındaki ıslak imzalar kurumadan tek adam rejimi ve onun yanındaki gerici güçler Van’da Kürt halkının iradesini çalmaya kalkıyorlar. 21 Mart’ta Newroz meydanlarında Türk ve Kürt halkı hep birlikte haykırdı, ‘Size irademizi asla teslim etmeyeceğiz’ dedi. Buradan bir kez daha 31 Mart yerel seçimlerinde emekçilerin iradesini tanımayanları biz de tanımıyoruz. Saray iktidarı ve etrafındaki gerici güçler, tüm bürokrasi ve silahlı güçleriyle Türk ve Kürt halklarının iradesini gasbetmek istiyor. Yıllardır eşitlik mücadelesi veren halklar olarak tek adamı uyarıyoruz: Bu kararlarınızdan, kayyum atamalarınızdan vazgeçin” şeklinde konuştu.

TİP MYK ÜYESİ HAKAN GÜNEŞ: BİN SELAM OLSUN VAN'DA DİRENENLERE

Türkiye İşçi Partisi MYK Üyesi Hakan Güneş, “Sadece 48 saat önce Türkiye’nin dört bir yanında bir irade ortaya koyuldu. Bu irade bir değişim iradesiydi. Bu iradenin farklı dinamikleri vardı ancak ortak bir nedeni de vardı. O da AKP-MHP faşizminden kurtulma ve baskıcı bir rejimden çıkıp komşusuyla sarılabileceği bir ülkede yaşama iradesiydi. Şimdi akıllarınca bu iktidar ortak iradeye, AKP MHP iktidarını tarihe gömecek bu ortak değişim paydasına bir kaba sokmaya çalışıyor. Ama halk buna boyun eğmiyor. Bin selam olsun Van’da direnenlere" dedi.

"KÜRT HALKININ İRADESİ GASBEDİLİYOR"

Türkeş'ten Adalet Bakanı'na Kavala tepkisi: Sümen altı etme Türkeş'ten Adalet Bakanı'na Kavala tepkisi: Sümen altı etme

Birleşik Mücadele Güçleri adına konuşan Muammer Hizmetçi, “Bugün bir kez daha Kürt alkının iradesinin gasbedildiği bir günde sokaklardayız. Faşizmin hüküm sürdüğü bu coğrafyada sokağa çıkmadan hiçbir kazanım elde edemeyiz” dedi.

AKP iktidarının kayyum siyasetini her seferinde denediğini vurgulayan ESP Genel Başkan Yardımcısı Şahin Tümüklü, “Ancak her seferinde Kürt halkının direnişiyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Bugün Van, Şırnak her yer direniyor. Biz de sosyalistler olarak mücadelelerine ses veriyoruz. Ancak bu yetmez. Türkiye’de Kürt ve Türk halklarının mücadelesini birleştirmekle görevliyiz” şeklinde konuştu.

SOL PARTİ: HALK 'AKP KAYBETMİŞTİR' DEDİ

Sol Parti MYK üyesi Deniz Demirdöğen, “Tek adam rejimi mahkeme kararlarıyla, kolluk güçleriyle halkın iradesini bastırmaya çalışıyorlar. Halk net bir şekilde ‘AKP kaybetmiştir’ dedi. Bunu hiçbir mahkeme kararı değiştiremez. Onlar bilsinler ki bizler direnişten mücadeleden geliyoruz. Tıpkı Gezi’de olduğu gibi. Onların baskı politikaları bizlere boyun eğdiremez” diye konuştu.

SYKP Eş Başkanı Feray Mertoğlu, “İktidar halkımızın onlara kaybettirmesini sindiremedi ve Van’da halk iradesine ipotek koymaya çalışıyor. Buna asla izin vermeyeceğiz. Bizlere de bir görev düşüyor. Bundan sonra daha güçlü, daha birlikte mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SODAP Sözcüsü Fatma İnce, eşit, özgür ve adaletli bir toplumu kurmanın Türkiye halklarının ortak mücadelesi ile mümkün olabileceğini söyledi.

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Sözcüsü Özge Akman ise, “Her şeyden önce bu coğrafyanın birçok ilinde tıpkı Van’da olduğu gibi AKP’ye kaybettiren halkları kutluyorum. Bu coğrafyada bu halk AKP’yi ve gerici ittifaklarını seçmedi. Bunu kabul edecekler. Van’da da Abdullah Zeydan’ın seçilmiş olma gerçeğini hiçbir şekilde değiştiremezsiniz. Bunu paşa paşa kabul edeceksiniz AKP iktidarı ve gerici ittifakları” dedi.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz