Ağrı'da Kürtçe halay ve yöresel kıyafete müdahale: 6 kişi gözaltına alındı Ağrı'da Kürtçe halay ve yöresel kıyafete müdahale: 6 kişi gözaltına alındı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın tutuklanması ve yerine kayyım atanması gerçekleştirilen nöbet eylemleriyle protesto ediliyor.

DEM Parti’li belediyelerin önünde başlatılan nöbet eylemlerinin yanı sıra bir çok kentte de siyasi partiler, sivil toplum ve meslek örgütleri de oturma eylemlerini sürdürüyor.

ANKARA

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılan açıklamada, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” yazılı pankart açıldı. Açıklama Sakarya Caddesi’nde yapılırken sık sık “Colamêrg Wan olur kayyım yok olur” ve “Bijî berxwedana gelê Kurd” sloganları atıldı.

‘İRADEMİZİN YOK SAYILMASINA SESSİZ KALMAYACAĞIZ’

DEM Parti Ankara Kadın Meclisi Sözcüsü Nebahat Çalpan, Kürt halkının demokraside ısrar ettiğini kaydederek, “Tüm Türkiye halklarına örnek olacak biçimlerle demokrasiyi zenginleştirirken, bu ısrar karşısında iktidarın tahammülsüzlüğü sadece Kürdistan belediyelerinde değil sokakta, Meclis’te de devam ediyor. Hakkari belediyesine atanan kayyıma karşı ses çıkaran DEM parti milletvekilleri, Meclis’te saldırıya uğramış ve milyonlarca vatandaşın iradesini temsil eden vekillerimize, iktidar ortaklarının milletvekilleri sözlü ve fiili saldırıda bulunmuştur. Buradan tekrar ediyoruz, ne sokakta ne mecliste bu hukuksuzluğun karşısında sessiz kalmayacağız. İrademizin yok sayılmasına sessiz kalmayacağız. Dün olduğu gibi bugünde demokrasi mücadelesinden ne pahasına olursa olsun vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

ADANA

DEM Parti DEM Parti Adana İl Örgütü öncülüğünde kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, halk iradesinin gasp edilmesine karşın "Kayyıma karşı nöbetteyiz" şiarıyla başlattığı nöbet eylemi dördüncü gününde. Heykelli Park'ta bir araya gelen kitle, "Belediye bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" dövizlerini taşıyarak sık sık, "DEM gelecek devran dönecek haydutlar halka hesap verecek", "Her yer Hakkari her yer direniş", "Direne direne kazanacağız" ve "Kayyıma karşı omuz omuza" sloganı attı.

Polis ablukasında yapılan oturma eyleminde İmralı’daki tecride değinen DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, halkın iradesinin gasp edilmesine karşı sokakta olacaklarını dile getirdi. Kayyımı "darbe ve gasp" olarak niteleyen Aydemir, iktidarı bu hukuksuzluğa son vermeye çağırdı.

SİİRT

Siirt Belediyesi önünde başlatılan nöbet eylemi 6’ncı gününde devam etti. Nöbet eylemi öncesi Çakmak Mahallesi’nde bir araya gelen Siirt Belediye Eşbaşkanı Sofya Alağaş, meclis üyeler, DEM Parti Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, TJA, DBP ile DEM Parti il, ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi, alkış, zılgıt ve “Her der Colemêrg, her der berxwedan”, “Gün gelecek, devran dönecek, kayyım halka hesap verecek” ile “Bijî berxwedana Colemêrg” sloganlarıyla sokak aralarında yürüyüş gerçekleştirdi. Kapı kapı dolaşarak bildiri dağıtan kitle, yurttaşları belediye önünde gerçekleştirdikleri eyleme davet etti. Yurttaşlar da alkış ve zılgıtlarla kitleyi destekledi.

Mahallede kısa bir konuşma gerçekleştiren kent vekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Kürt halkına yapılan hukuksuzluğu, irade gaspını kabul etmediklerini söyleyerek, başka yerlerde kabul edilen iradenin Kürdistan kentlerinde kabul edilmediğine dikkati çekti. İktidara geri adım attırmadan geri adım atmamakta kararlı olduklarının altını çizen Sarıtaş, hakikati savundukları için başarının Kürt halkının olduğunu vurguladı. Sarıtaş, son olarak Siirtlileri belediye önünde gerçekleştirdikleri eyleme davet etti. Ardından Siirt Belediyesi önüne geçen kitle, alkış, zılgıt, slogan ve halaylarla eylemini sürdürüyor.

Siirt’e bağlı Kurtalan ve Baykan'a bağlı Ziyaret belediyelerinde de nöbet eylemi alkış, zılgıt ve sloganlarla devam etti.

BATMAN

Batman Belediyesi önündeki nöbet eylemi de yüksek katılımla sürdürüldü. Eyleme DEM Parti ile DBP il, ilçe yöneticileri, TJA, Feminist Kadın Grubu ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, "Kayyımlar gidecek, halklar gelecek” sloganlarının atıldığı eylemde, "Kayyım gençliğin direnişine yenik düşecek", "İradeye hürmet kayyımı def et", "Atanmışlar değil direnenler kazanacak", "DAİŞ zihniyeti Rojava'da jin, jiyan azadiye yenildi" dövizleri açıldı.

Belediye önündeki bekleyiş alkış, zılgıt ve sloganlarla devam ediyor.

ŞIRNAK

DEM Parti Şırnak İl Örgütü, 13 Haziran’da Hakkari’de yapılacak olan kitlesel yürüyüşe ilişkin Silopi belediyesinin önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Partinin Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan ile il ve ilçe örgütü, DBP, TJA, MEBYA-DER ve ilçe belediye eşbaşkanları katıldı.

HAKKARİ YÜRÜYÜŞÜNE KATILIM ÇAĞRISI

“Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı açılan açıklamada, Şırnak İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, irade gaspına karşı bütün Botanlıları Hakkari'de yapılacak olan yürüyüşe katılmaya çağırdı. Güngen, “Hakkari belediyemiz gasp edildi. Bu irade gaspı, ahlaksızlık, hırsızlıktır. Bugün Türkiye ve Kürdistan’da Kürt halkı belediyeler önünde nöbette. Bu irade gaspını kınamak ve karşı durmak için Şırnak İl Örgütü olarak bütün Botan halkını 13 Haziran’da yapılacak olan yürüyüşe davet ediyoruz. Halkımız il ve ilçelerde ismini yazdırarak bize katılsınlar. Bu irade gaspı devam ettiği sürece bizlerde direneceğiz. Halkımızı yürüyüşe bekliyoruz” dedi.

Basın açıklaması “Bijî berxwedana Colemêrg”, ”Susma haykır kayyımlar gasptır” sloganıyla son buldu.

Kitle, açıklamanın ardından belediye önünde nöbet eylemine geçti. Oturma eylemi “Kayyımlar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla sürüyor. Cizre ve İdil ilçelerinde de nöbet eylemi sürüyor.

AYDIN

DEM Parti Kadın Sözcüsü ve Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu ile İzmir DEM Parti Milletvekili Burcugül Çubuk, Didim ilçesinde kayyım darbesini protesto etmek amacıyla halk toplantısı ve basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kayyım defol” pankartının açıldığı toplantı ve açıklamada, “Direne direne kazanacağız” sloganı atıldı. Toplantı ve açıklamada, Ege Bölgesi Meclis üyeleri, Aydın DEM Parti il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamada Bucugül Çubuk, Hakkari'ye atanan kayyımla beraber halkın yalnız bırakılmak istendiğini söyledi. Çubuk “AKP-MHP faşist iktidarı için bu istek hayal oldu. Her yerden kayyıma ses veren halk onları Van’da da yanılttı. Bu iktidar sömürü ve yok etme iktidarıdır. AKP-MHP ittifakı Kürdistan’da ikinci partidir. Bu kayyım saldırısını diğer kentlere de yansıtmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Her kentten ses veriyoruz. Bu ses bizim birleşik mücadelemizin sesidir. ‘Kayyım defol’ cümlesi her yerden yankılanacaktır” dedi.

Halide Türkoğlu ise Kürt halkının 8 yıllık kayyımı gönderdiğini ve seçimlerde ise bunu iktidara gösterdiğinin altını çizdi. Türkoğlu, “Hakkari'ye atanan kayyım politikası hukuksuzdur. Normalleşme dediğiniz şey Kürt halkına yönelik saldırı ise biz bunu kabul etmiyoruz ve mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bir yandan halkın iradesini tanımıyorsunuz, bir yandan halkın seçtiği eşbaşkanını tutukluyorsunuz. Hukuku bir araç olarak kullanıyorlar. Bu uygulamalar, iktidarın çöktüğünün göstergesidir” diye belirtti.

Açıklamadan sonra vekiller halk toplantısı gerçekleştirdi.

MANİSA

DEM Parti Manisa İl Örgütü, Hakkari Belediyesi’ne atanan kayyımı protesto etmek amacıyla, Yunusemre ilçesi Fevzi Çakmak Mahallesinde basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamada, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” ve “Kayyıma izin vermeyeceğiz” sloganı atıldı. Yapılan açıklamadan sonra kitle oturma eylemi gerçekleştirdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Editör: Selda Manduz