Taban maaş ve güvenceli çalışma talepleriyle Türkiye Özel Okullar Derneği önünde eylem yapan özel sektör öğretmenleri, eylemin bitiş saatinde ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Taksim’de bir araya gelerek Türkiye Özel Okullar Derneği önüne yürümek istedi. Hazzopulo Pasajı’nda önleri polisler tarafından kesilen öğretmenlere üzerlerindeki “Öğretmen sendikası ile güçlü’ önlükleri çıkarmaları yoksa izin verilmeyeceği söylendi. Öğretmenlere polis engel olmak istediyse de başarılı olmadı. Öğretmenlerin kararlı duruşu sonucu önlükler çıkarılmadı.

Purmo grevi kazanımla sonuçlandı Purmo grevi kazanımla sonuçlandı

Öğretmenler, bütün engellemelere rağmen Odakule'de bulunan patronların Sendikası Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) önünde polisin engellemesine rağmen yürüdü. “Taban maaş, süresiz sözleşme, eğitim iş kolu hakkımız olanı alacağız” pankartı açan eğitim emekçileri sık sık “Öğretmenler burada Yusuf Tekin nerede” “Patroncu, yalancı Yusuf Tekin istifa”, “Taban maaş hakkımız geri alacağız” sloganı attı.

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) önünde yapılan açıklamada konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İstanbul Temsilcisi Evin Turgut özel okul patronlarına seslendi: “Okullarınızın başarısını sömürdüğünüz, asgari ücret ile çalıştırdığınız ve tüm haklarını gasbettiğiniz bizlere borçlusunuz.” Başta taban maaş olmak üzere güvenceli çalışma hakkı birçok ilde nöbet eylemi başlattıklarını hatırlatan Turgut, “Muhatabınız bakan değil özel okul öğretmenlerinin sendikasıdır” dedi. Açıklamanın ardından öğretmenler bugünkü nöbetlerini TÖZOK önünde tutacaklarını söyledi.

263932

"HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYİZ"

Başlattıkları eylemin ardından haklarını tanımak yerine ortak bir bildiri yayımlayan özel okul patronlarını eleştiren Turgut, “Taban maaş hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Mücadeleleri sonucu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in taban maaş için 3 formül üzerinde çalıştıklarını ve bunu meclise sunulacakları sözünden vazgeçtiğini hatırlatan Turgut, “Bu sözden özel okul patronlarının kârı gözetilerek vazgeçildi, verilen söz tutulmadı. Randevu talebimize cevap verilmedi ve bakan muhatap olarak bizleri değil patronları, patron derneklerini gördü. Bakan Yusuf Tekin’in derdi öğretmenlerin insanca bir yaşam sürdürmesi ve meslek onuru değil patronların kârıdır" diye konuştu.

Taleplerinin net olduğunu dile getiren Turgut “Taban maaş hakkımızı geri istiyoruz. Belirli süreli sözleşmeler ile güvencesizliğe ve keyfi işten çıkarılmalara mahkûm edilmek istemiyoruz. Eğitim iş kolunda çalıştığımızın kabul edilsin istiyoruz. Ve bu haklarımızı alıncaya ve kazanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

263946

"MASYA BİZ OTURMALIYIZ"

Özel okulların başarısının arkasında sömürünün, asgari ücret ile çalıştırdıkları, tüm haklarını gasp ettikleri öğretmenlerin çalınan emeklerinin olduğuna dikkati çeken Turgut, “Karlarınızı öğretmenlerin en ufak bir hak arayışında, itirazında sopa olarak kullandığınız 1 yıllık, 10 aylık sözleşmelere borçlusunuz. Siz bu başarıyı size bu yolu açan, sizin çıkarınızı, kârınızı gözeten, siz refah içinde- bolluk içinde yaşayın diye öğretmenleri açlık sınırının altında ücretlere mahkûm eden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e borçlusunuz" ifadelerini kullandı. Özel okul patronlarının derneklerine seslenen Turgut, “Gelin masaya oturalım. Sizin muhatabınız biziz! Bize imzalattığınız sözleşmelerle, maaş bordrolarımızla, yoksulluğumuzla biz olmalıyız karşınızda" çağrısını yaptı.

Açıklamanın ardından öğretmenler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde başlattıkları Eğitim Nöbetine burada devam etti. Öğretmenler, TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk gelene kadar burada oturma eylemi yapacaklarını aktararak, “Bizi köle gibi kullanan patronlar bizimle yüzleşmeye cesaret edemiyorlar ki bu kadar polisi kapılarına yığmışlar. Ama biz burayı terk etmeyeceğiz" dedi. Polis, TÖZOK önüne kalkanlarla kapattı. Kalkanların önünde eyleme devam eden öğretmenler, eylemin bitiş saatinde ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz