Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştirme sürecinin geçen yılın sonundan beri yavaşladığını söyledi.

Lavrentyev, süreçteki yavaşlamanın ana sebebinin, Türkiye'nin Suriye topraklarından çekileceğine dair resmi bir açıklama yapmaması olduğunu söyledi.

Sputnik'in aktardığına göre Lavrentyev, Ankara ile Şam arasındaki normalleşme sürecinin Suriye'de çözüme yönelik yaklaşımlarında önceliğini korumaya devam ettiğini söyledi.

Nebenzya:  Ukrayna'daki Batılı eğitmenler Rusya Federasyonu'nun meşru hedefi Nebenzya: Ukrayna'daki Batılı eğitmenler Rusya Federasyonu'nun meşru hedefi

"Bunun ilerleme kaydetmemiz gereken çok önemli bir konu olduğuna inanıyoruz" diyen Rus temsilci, geçen sene sürecin İran'ın da dahil olduğu dörtlü formata kadar ilerlediğini ve savunma bakanları ile dışişleri bakanları arasında toplantılar yapıldığını hatırlattı.

Lavrentyev, sürecin geçen sene sonbahardan itibaren bir miktar duraklama yaşandığını söyledi.

Duraklamanın nedenine değinen Rus temsilci, en önemli hususun "Suriye'nin şu anda yasadışı olarak Suriye topraklarında bulunan Türk askerinin gelecekte çekileceğine dair Türkiye'den güvence alamaması" olduğunu ifade etti.

'ÇAVUŞOĞLU'NUN ÇEKİLME BEYANI RESMİ AÇIKLAMA DEĞİLDİ'

"Kimse Türk askerinin çok yakın gelecekte geri çekileceğini söylemiyor. Ancak yine de, Türk tarafının gayri resmi olarak ve çeşitli düzeylerde Suriye topraklarında kalmayı düşünmediğine ve er ya da geç uygun koşullar oluştuğunda çekileceğine dair açıklamalar yaptığını düşünsem de bu, bazı nedenlerden dolayı Ankara için kabul edilemez" diye devam eden Lavrentyev, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu konuda beyanda bulunduğuna dikkat çekti.

'İK LÜBNAN BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ TOPRAKLAR İŞGAL ALTINDA'

Çavuşoğlu'nun sözlerinin resmi bir açıklama olmadığını ve Türk tarafının resmi açıklama yapmak istemediğini kaydeden Lavrentyev, "Suriye halkının Suriye topraklarının bir kısmını, üstelik iki Lübnan büyüklüğündeki devasa bir kısmını işgal eden ülkeyle müzakere edecek olan hükümetlerinin eylemlerini anlayamayacağı dikkate alındığında, şu anda bu Şam için çok büyük bir zorluk" ifadelerini kullandı.

'ŞU ANDA ERDOĞAN-ESAD GÖRÜŞMESİ İHTİMALİ YOK'

Lavrentyev, "Yani Suriye ve Türkiye liderleri arasında bir görüşme ancak Türk birliklerinin çekilmesinden sonra mı mümkün olacak?" sorusuna ise "Şu anda liderlerin görüşmesine ilişkin bir ihtimal yok. Ancak uzmanlar düzeyinde bir toplantı sağlamaya çalışıyoruz ve kademe kademe ilerleyeceğiz. Ancak bunun için oldukça fazla çabaya ihtiyaç olacak" yanıtını verdi.

Editör: Selda Manduz