Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı'nın başlamasıyla birlikte çözülmeyen sorunlara işaret ederek, zorunlu kırtasiye ürünlerindeki KDV oranının sıfıra inmesi ve okullarda ücretsiz yemek ve su dağıtımı için kanun teklifi verdi.
Kadıgil, defter, kalem, silgi, kitap vb. ürünlerdeki artış oranının yüzde 92 ile yüzde 318 arasında değişim gösterdiğini belirterek zorunlu kırtasiye ürünlerindeki KDV oranının sıfırlanmasını talep etti.
Kadıgil ayrıca, geçen yıl başlatılan anaokulu öğrencilerine ücretsiz yemek uygulamasının MEB'in yeni genelgesiyle sadece depremden etkilenen 11 ilde uygulanmasına tepki gösterdi.
Çocukların yeterli beslenemediği için fiziksel yoksunluk ve sağlık problemleri yaşadığını dile getiren Kadıgil, "Saray, sadece yarım dönem ve sadece okul öncesi çocuklara bir öğün ücretsiz yemek vermeyi başarabilmiştir. 22 yıllık bir iktidar için açlık çeken çocuklar bir utanç vesikası olabilecekken bugün hala utanmadan “orta vadeli program”lar, uzun vadeli vaatler ve sabır telkinleriyle yarattıkları yıkımın üzerinde tepiniyorlar. Bir günde 30 milyona yakın parayı hiç eden Saray, çocukları aç bırakarak tasarruf yapıyor!" dedi.
Kadıgil, Eğitim İş'in araştırmasına yer verdiği önerilerinde şunları ifade etti:
-2023-2024 yılı okula başlama maliyetleri ortalama yüzde 126 oranında yükselmiştir.
-İlkokulda ise geçtiğimiz yıl okula başlama maliyeti 12 bin 500 TL iken bu yıl 28 bin 295 TL'ye yükselmiştir.
-Ortaokulda 13 bin 304 TL olan okula başlama maliyeti bu yıl 30 bin 6 TL, lisede ise geçen yıl 13 bin 717 TL olan okula başlama maliyeti bu yıl 31 bin TL'dir.
-Milyonlarca ailenin 11 bin 402 TL'lik asgari ücretle geçinmeye çalıştığı ülkemizde beslenme uzmanları, okul çağındaki çocukların her gün mutlaka okul öncesinde içinde süt ve yumurtanın olduğu bir kahvaltı yapması gerektiğine dikkat çekerken, okul için hazırlanacak en basit bir çantanın maliyeti ise en az 50 TL'yi aşmaktadır.
-Yapılan hesaplamalara göre içinde bir adet meyve basit bir sandviç ve sütün yer aldığı menülerde haftalık maliyet en az 192.42 TL'ye aylık maliyet de en az 770 TL'ye ulaşmaktadır.
Kadıgil, kanun tekliflerinin TBMM'ye sunulduğunu ve kabul edilmesi halinde milyonlarca öğrenci ve ailenin ekonomik yükünün hafifleyeceğini belirtti.
HABER MERKEZİ