İstanbul'da, SGK'dan daha fazla para almak uğruna yeni doğan bebekleri önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek, ihmal sonucu en az 10 bebeğin ölümüne neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla 22'si tutuklu 47 sanığın yargılanmasına Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, altıncı günde devam ediliyor.

Geride kalan beş günde tutuklu sanıklardan 21'i savunma yaparken, bugün, çete lideri olduğu iddia edilen ve hakkında 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası istenen Dr. Fırat Sarı savunma yapıyor. Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Sarı, "112’de kimseye rüşvet vererek hasta almadık" diyerek, "Hor görülen sevk sistemi için beni milletvekilleri de arardı, herkes aradı. Çünkü yoğun bakımda yer yoktu" ifadelerini kullandı.

Tapelere itirazı olduğunu kaydeden Sarı, "Özel hayatta geçen konuşmalar, kamuya yansıtıldı. Bunlar kamu ile alakalı konuşmalar değildi. Ayrıca belli yerler kesilmiş. Hor görülen sevk sistemi için beni milletvekilleri de arardı, herkes arardı. Çünkü yoğun bakımda yer yoktu.

Tapelerde, iki kişinin konuşmasından sanki bebekler sokaktaymış gibi bir algı yaratıldı. O bebekler kuvözde, ciddi yatırımlar yapılan hastanelerdeydi" dedi.

"Benim ölüm oranım, Türkiye’deki hekimlerin ölüm oranının altında. Eğer cani olsam, bu sayı yüksek olurdu" sözleriyle kendini savunan Sarı, "Gıyasettin’e bebek başına 750 lira ödüyordum. Eşi ise sigortalı olarak çalışıyordu. Devlet memuru olduğu için ödemeleri bu şekilde yapıyorduk. Hakan Doğukan’a da para veriyordum. İlker Gönen ise maaşlı çalışanımdı" diye konuştu.

İstanbul'da yeni doğan bebekleri anlaşmalı özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek, haksız kazanç sağlayan ve kusurlu davranışlarda bulunarak bazı bebeklerin ölümlerine neden olan Fırat Sarı ve İlker Gönen'in aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 47 sanığın yargılandığı dava, altıncı gününde devam ediyor.

Bakırköy Adliyesi 22. Ağır Ceza Mahkemesi Salonu'nun kapasitesinin yetersiz olması sebebiyle duruşma, konferans salonunda görülüyor.

Duruşmada, Fırat Sarı ve İlker Gönenin de aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanık, 14 tutuksuz sanık ve taraf avukatları hazır bulundu. Bazı tutuksuz sanıklar ise, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Altıncı günde duruşma saat 10.35 itibarıyla kimlik tespitlerinin ardından Medisense Sağlık Hizmetleri şirketinin sahibi doktor Fırat Sarı'nın savunması ile başladı.

Gazeteci Rojda Altıntaş'ın aktardığına göre; Fırat Sarı, mahkeme başkanının, "Hakkında 'kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi', 'nitelikli dolandırıcılık', 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlamaları var. Bunlara ne diyeceksin?" şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:

"BEN BİR HİÇ KALDIM"

“Sayın başkan, yaklaşık 2 ay önce savcı tehdit olayından sonra kamuoyunda yoğun tepkiler artınca avukatlarım ayrıldılar. Bir süre önce memleketimden 2 avukat geldi, onlar katılmak istedi ama hazır olmadıklarını söylediler. Ben bu olaylar çıktığından beri tek amacım maddi gerçeğin ortaya çakması için elimden geleni yapmak. O yüzden savunma yapmak istiyorum”

"İnsanı varlık yapan ne kadar değer varsa, hepsi üzerimden alındı. Ben bir hiç kaldım" diyen Fırat Sarı, mahkeme başkanına savunmasında şunları söyledi:

"FETÖ DÖNEMİNE KADAR DEVLETLE BAĞLANTIM VARDI"

"Bu iddianame kapsamında olan bir şey değil, özellikle davacı tehdidinden dolayı toplumun etkilendiği bir durum oldu. Buraya gelmek çok istedim ama hayata dair pek umudum kalmadı. Öyle şeyler çıktı ki, akış hayal gücüne sığmayacak durumlara vardı. Bütün hesaplarıma bakılsın. Sümeyye ve Mehtap, dün söylediler; benim onlara borcum var. Çok fazla para harcıyorlar diye, para kontrolleri olsun diye para alırdım. 1975 Bingöl doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi orada tamamladım. 17 yaşımda tıp fakültesine girdim. Üniversitede bir yürüyüşe katıldım, bu nedenle 4-5 yıl cezaevinde örgüt üyeliğinden yattım. 16-17 yaşlarında çocukların ölüm orucu yaptığı dönemde bulundum. Örgütü benim kadar iyi kimse bilemez. Daha sonra ayrıştım ve güvenlik güçleriyle görüşmeye başladım. FETÖ dönemine kadar devletle bağlantım vardı.

"ESENYURT DEVLET HASTANESİ'NDE BİR HEKİM GÜNDE 100'ÜN ÜZERİNE HASTAYA BAKIYOR"

Zorunlu hizmetimi Esenyurt Devlet Hastanesi'nde yaptım. Orası, bir hekimin günde 100’ün üzerinde hasta baktığı bir yer. Zorunlu hizmetten sonra 2018 yılında Reyap Hastanesi'nde işe başladım. Reyap Hastanesi'nde çalışınca, Esenyurt Hastanesi'nde bir geçmişim vardı. Esenyurt, İstanbul’un en büyük ilçesi. Orada çok fazla tıp merkezi var. Halkın sosyoekonomik seviyesi düşüktür. Mesela bir gebe, sadece doğum yapacağı zaman, suyu geldiğinde en yakın tıp merkezine gider. Doğum yapan bir annenin bebeğinin ne durumda olacağını kestiremezsiniz. Bebek kötü olunca da bir an önce sevk etmek isterler.

"BEN ÖZEL HASTANELERDEN YANAYIM"

Önce 'işletme nedir' diye baktığımda, sadece yenidoğan değil, kulak burun boğaz, göz, fizik tedavi... Hatta fizik tedavi, en çok işletmenin olduğu bölüm. Bu yola baktığımda 'yapabilir miyim' diye düşündüm ve böyle başladım. Sözleşmelerle ilgili ne varsa bana her şeyi sorabilirsiniz, her şeyi size detaylı anlatacağım. İlker Gönen ile tanıştık. Kendisi de nasıl tanıştığımızı anlattı. O da benim gibi çalışmayı seven bir insandı. Bu operasyon süresince A Hastanesi dahil birçok hastaneden teklif aldım ama 'yoğunuz' diyerek kabul etmedim. Özel sağlıkta her yerde olan bir durum bu.

Hastaneler neden işletme istiyor? Onu da anlatayım. Çalışan hemşire ve hekim bulmak zor. Diğer konu ise bunların ücretiyle ilgili. Özellikle hemşirelerin maaşlarında bir sorun var. Maaşlar genelde asgari ücretin biraz üzerinde. Aldıkları büyük sorumluluklara rağmen, yargılanan hemşireler asgari ücretten biraz fazlaya çalışıyor. Birine fazla maaş verdiğinde, bu sefer iş ortamındaki denge bozuluyor. Diğer yandan hasta sorunu var. Ben, özel hastanelerden yanayım. Bu yerler insan sağlığını önemsiyor ama aynı zamanda para kazanmak istiyorlar. Doğru yönetilmeleri de çok önemli, çünkü küçük bir olay bile korkunç boyutlara ulaşabiliyor.

"İŞLETME SİSTEMİNİ BEN KEŞFETMEDİM"

İstanbul’da her taraf işletme. Benden önce de birçok kişi bu işi yapıyordu. Sözleşme ise 'hizmet işbirliği sözleşmesi' olarak adlandırılıyor. Bu sözleşmeyle her şey hastaneye aitti; doktor, hemşire vs., tamamen hastanenin kendi kurumsal sistemi aynen çalışıyordu. Bu sistemi ben keşfetmedim, bu sistem zaten vardı.

"112’DE KİMSEYE RÜŞVET VEREREK HASTA ALMADIK"

Biraz sevklere değinmek istiyorum. 112 dışında sevkleri tıp merkezlerinden aldık. Diğer türlü, 112’de kimseye rüşvet vererek hasta almadık. Bugün siz 112’yi ararsanız, bir tuşla sistem yanıt veriyor. 2023 Temmuz’da operasyon başlamıştı. Bu tarihten sonra kaç hasta sevk edildiği bilgisine 112’den ulaşabilirsiniz. Üstelik hastanın gideceği yere hasta yakını karar veremez.

İstanbul Avrupa Yakası'nda 20'den fazla özel hastane var. Ancak 112’de yalnızca 4 tane kuvözlü ambulans bulunuyor. Bu durumda ne yapabilirsiniz?

"TAPELERDE BELLİ YERLER KESİLMİŞ"

Tapelerde çok itirazım var. Birincisi, iki insan konuşuyor... Burada ben kamuya konuşuyorum ama her şeyi söylemem, kafamın içinde bin tane şey geçiyor olabilir, ona göre konuşuyorum. Siz güvendiğiniz bir insana daha rahat konuşursunuz. Özel hayatta geçen konuşmalar, kamuya yansıtıldı. Bunlar kamu ile alakalı konuşmalar değildi. Ayrıca belli yerler kesilmiş.

"SEVK SİSTEMİ İÇİN MİLLETVEKİLLERİ DE ARARDI"

Hor görülen sevk sistemi için beni milletvekilleri de arardı, herkes aradı. Çünkü yoğun bakımda yer yoktu. Tapelerde, iki kişinin konuşmasından sanki bebekler sokaktaymış gibi bir algı yaratıldı. O bebekler kuvözde, ciddi yatırımlar yapılan hastanelerdeydi.

"BEN ÖLÜM ORANLARININ ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Bir raporla ateşe atıldık. O hastanelerde çalışan binlerce insan işsiz kaldı. Sağlık sistemi sekteye uğradı. Sağlık Bakanlığı ekipleri buradaysa, bizden önce Esenyurt, Beylikdüzü ve Avcılar’daki ölüm oranlarını karşılaştırsınlar. Ben ölüm oranlarının artacağını düşünüyorum.

Dün çok konuşulan Karakoç Bebek hakkında konuşuldu. Yeni doğan bebekler zaten ilk hafta kilo kaybeder, ancak 2. haftada doğum tartısına geri dönerler. Diğer yandan, Kadan Bebek ile ilişkilendirilmem ise tam bir skandal. İlker Gönen ile bebek hakkında konuşuyoruz... Bu tamamen mesleki bir konuşma. Bu konuşmalardan yola çıkarak, deniyor ki; 'bu bebeğin ölümünden Fırat Sarı ve İlker Gönen sorumlu.' Ama hasta, doğduktan 1 saat sonra ölmüş.

"POLİSLER BANA 'HİÇ DURMUYORSUN, HEP HAREKET HALİNDESİN' DEDİ"

Gerçek, yaratanın mührüdür. Mührün şekli ise mantıktır.

İstanbul’da çocuk yoğun bakım ünitelerinin sayısı çok az. Allah korusun, birimizin çocuğuna bir şey olsa yer bulmak çok zor.

Gece 2 saat uyurum, gece boyu hastanelere uğrarım. Takip eden polisler de bilir. Hatta bana 'Hiç durmuyorsun, hep hareket halindesin' demişlerdi.

"KENDİMİ İNSAN OLARAK GÖRMÜYORUM"

Opera Bebeğin ölümünde, raporda hastane ismi bile karıştırılmış. Benim geçmişe dönük hastalarımı ve tüm CİMER şikayetlerini incelediler. Onlarda bir şey bulamayınca, buraya yöneldiler.

Artık kendimi insan olarak görmüyorum.

"BEN BİR HEKİME NASIL DİYEBİLİRİM Kİ; 'HASTAYI TABURCU ET YA DA ETME?"

Hakimlik nasıl kutsal ise hekimlik de öyledir. Aynı kökten gelir; hekim, hakem… Ben bir hekime nasıl diyebilirim ki; 'Hastayı taburcu et ya da etme?' Hemşire arkadaşlar, gençler ve çok özgüvenliler. Konuşurken hep 'Ben yaptım, ben ettim' dediler ama gençler... Gençken hepimiz öyleydik.

"ÖLÜM ORANIM TÜRKİYE’DEKİ HEKİMLERİN ALTINDA"

Benim ölüm oranım, Türkiye’deki hekimlerin ölüm oranının altında. Eğer cani olsam, bu sayı yüksek olurdu. Hakkınızda bir rüşvet iddiası veya katil olduğunuza dair bir haber çıksa, sizin daha önce yargılandığınız insanlar şüpheye düşer. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı'na 'Yapmayın' dedim.

Ben basit bir insanım. Bana organ nakli bile dediler. Organ çalma konusunu bile açtılar.

Bu haberlerle, bir annenin, hastaneye yatırılıp bebeğini yoğun bakıma bırakmış annelerin travmaları yeniden canlanıyor. Anneler haklı, onlara bir şey demiyorum. Onlar da bu durumdan mağdurlar.

"HEMŞİRE ARKADAŞLAR ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORLAR VE 300 LİRAYA İLAÇ SATMAYA ÇALIŞMIŞLAR"

Bingöl’de istihbarat görevlisi bir arkadaşım vardı. Bana Vatan Emniyeti'nden iki polis arkadaş yönlendirdi. Onlarla dört saat görüştüm, telefon kayıtları da bende var. Ben bunları Mali Şube’de söylediğimde herkes cin görmüş gibi oldu. Orada o polislere anlattığım şey şuydu: Bu operasyonda bir bebek ölümü yok ama başka bir şey var. Bu hemşire arkadaşlar asgari ücretle çalışıyorlar ve 300 liraya ilaç satmaya çalışmışlar.

SGK, 37 haftanın altında doğan bebeklerde 'Curosurf' ödemesi yapıyor ama büyüklerde yapmıyor. Ama büyük bebeklerin de bu ilaca ihtiyaçları olabiliyor. Bu ilaçlar flakonda olduğu için, kalanı soğuk zincirde tutarak diğer hastalarda kullandık. En fazla 3 gün tuttuk o ilaçları. Artırma dedikleri şey bu. Ama sonradan öğrendim ki bu ilaçları satmışlar.

"CİMER ŞİKAYETİ YAPAN DENİZ KORKMAZ'IN VATAN EMNİYET İLE İLİŞKİSİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Araştırmalar neticesinde, ihbarı yapan kişinin hemşire (erkek) Deniz Korkmaz olduğunu öğrendik. CİMER şikayeti yapanı da evladım gibi yanımda taşırdım. Şikayeti yaptıktan sonra da Duygu Hastanesi'nde çalışmaya devam etti. Deniz Korkmaz, Deniz Gezmiş parkası giyerdi, hastane molalarında Mao okurdu. Deniz Korkmaz, 'Aziz milletim' diyerek şikayetini yapmış. Ama Deniz böyle bir şey bilmez, o aşırı solcudur. Vatan emniyet ile ilişkisi olduğunu düşünüyorum, Deniz vatan millet kaygısı taşımaz.

Hemşire (erkek) Deniz Korkmaz’ın bunu siyasi bir eylem olarak yaptığını düşünüyorum. Başka türlü açıklayamıyorum. Biz bu çocuğu örgütten ayrı tutalım diye nasihat ederdik, 'ya dağa gidecek' falan diye korkardık. Deniz’i de Dr. Mehmet Gürül tanıştırmıştı.

"OĞLUM OKULA GİTMEKTEN KORKUYOR"

Bugün oğlumun mektubunu aldım, 15 yaşında. Mektubunda, 'Telefon geldi, korktum' diyor. Telefonda, 'Baban iyi bir doktor' demişler. Okula gitmekten korktuğunu anlatmış. 'Biz kimseye bir şey diyemiyoruz, babam hep hastalarına giderdi, bizimle ilgilenmedi' diyemezdi.

"BEBEK BAŞINA 750 TL ÖDÜYORDUM"

Gıyasettin’e bebek başına 750 lira ödüyordum. Eşi ise sigortalı olarak çalışıyordu. Devlet memuru olduğu için ödemeleri bu şekilde yapıyorduk. Hakan Doğukan’a da para veriyordum. İlker Gönen ise maaşlı çalışanımdı. Anlaşmamız başlangıçta sabit maaş üzerinden yapılmıştı. Daha sonra ‘ortak olalım’ dedik ama olmadı. Bizim hastanede aldığımız para, para değil, cüzi bir miktardı. Doktora ver, hemşireye ver, ambulans şoförüne ver, geriye bir şey kalmıyordu. Bizim muhatabımız hastane yetkilileriydi. Mesela hastane sahibi Ali Dirik gibi. Beylikdüzü Medilife Hastanesi’nde Osman Hoca ve Atilla Bey’le konuşuyorduk. Hastanede her şeyin hastanenin bilgisi dahilinde olacağını konuştuk.”

MAHKEME BAŞKANI İLE FIRAT SARI ARASINDA GEÇEN DİYALOG

Mahkeme başkanı: Anlaştığın hastaneler hangileriydi?

Fırat Sarı: Doğa Hastanesi, tam işletme değildi ama bir dönem onlarla çalıştım. Önce Baypark Hastanesi, sonra Florya Hastanesi, sonra Avcılar Hospital, ardından Bağcılardaki Şafak Hastanesi, Güney Hastanesi ve Duygu Hastanesi ile çalıştım.

Mahkeme başkanı: Bu isimleri tanıyor musun? Cansu Akyıldırım?

Fırat Sarı: Evet tanıyorum, sorumlu hemşireydi. Sonra başhemşire oldu ve TRG’ye gitti. Reyap Hastanesi’nde benimle çalıştı, ardından Birinci Hastane’de çalıştı.

Mahkeme başkanı: Ceren Hatice Kırım?

Fırat Sarı: Bizimle çalıştı. Medilife’tan önce A Hastanesi’nde çalıştı. O zaman A Hastanesi de işletme hastanesiydi. Ceren oradaydı, sonra Beylikdüzü Medilife Hastanesi’ne geçti.

Mahkeme başkanı: İfadende Esenyurt Reyap Hastanesi geçiyor.

Fırat Sarı: Evet, orada da çalıştı.

Mahkeme başkanı: Gıyasettin Mert Özdemir’in eşi?

Fırat Sarı: Sigortasını yaptık.

Mahkeme başkanı: O farklı anlatmıştı.

Fırat Sarı: Bağışlasın ama gerçeği söylemek zorundayım, sigortasını yaptım.

Mahkeme başkanı: Medinsense şirketinin hesabını kim yapıyordu?

Fırat Sarı: Hesap diye bir şey yoktu, başkanım. Bir hastanemizden en fazla 300 bin TL gelir elde ediliyordu. Bunun 100 bin TL’si doktora, geri kalanı hemşirelere ve maaşlara gidiyordu. Bazen zarar ettik, bazen de cüzi miktarlarda para kazandık.

Mahkeme başkanı: GNZ şirketini nasıl açtın?

Fırat Sarı: (CİMER şikayetini yapan) Deniz Korkmaz ile konuştum. Zaten Deniz’i seviyorum.

Mahkeme başkanı: Deniz mi ilgileniyordu yoksa başka biri mi?

Fırat Sarı: Ben talimat verdim. Sümeyye’ye söylemiştim.

Mahkeme başkanı: İşletmeler için kimlerle görüştün?

Fırat Sarı: Sadece patronlarla görüştüm diyemem... Ama başhekimlerle de görüşmelerim oluyordu.

Mahkeme başkanı: Bu salondan kim var?

Fırat Sarı: Mesela Birinci Hastanesi için Ali Aksu ile görüştük.

Mahkeme başkanı: TRG Hastanesi’nden?

Fırat Sarı: Murat Mantuş ile.

Mahkeme başkanı: Bağcılar Medilife’ta?

Fırat Sarı: Oranın sahipleri karışıktı, hastane çok alınıp satıldı... Ha, Semiha Hanım vardı.

Mahkeme başkanı: Semiha Yavuz mu? Şafak Hastanesi’nde değil miydi?

Fırat Sarı: Şafak’tan oraya geçti.

Mahkeme başkanı: Fırat Sarı’ya diploma kullanma ve mesaiye gitmeme üzerine yapılan konuşmaların tapelerini okudu ve sordu

Fırat Sarı: Bu şaka, vallahi şaka. (Gülerek) Kimsenin diplomasını kullanmadık. Nasıl böyle bir şey olabilir?

Mahkeme başkanı: Gıyasettin ile konuşmanda Serdarov Bebek ile ilgili para mevzusu var.

Fırat Sarı: O aile yabancı bir aileydi, bebekte solunum sıkıntısı vardı. Önceden fiyat konuşulmuş. Medeni Hoca, yatış parası için 5 bin lira demiş ama ailenin üzerinde hiç para yoktu, dolayısıyla bebek yatırılmaz. Bu hastane kuralıdır. Sonra Birinci Hastane 12 bin 500 lira yatış için kabul etti. 2 bin 500 lira verdim ki, hasta yatışı olsun diye. Sonradan ne yaptılar, bilmiyorum.

Mahkeme başkanı: "Aileden 5 bin al" demişsin.

Fırat Sarı: Hasan Basri Gök alsın diye söyledim, kendim için değil. Hasan genç çocuk, ona harçlık olsun dedim.

Mahkeme başkanı, Hasan Basri Gök’ün tape konuşmalarını sordu.

Fırat Sarı: Hasan Basri Gök (hemşire) ve Hakan Doğukan Taşçı (hemşire), İlker Gönen (doktor) ile aramı bozan kişilerdir. Bu iki çocuk beni sistematik olarak zehirledi. Hasan Basri Gök, çok ciddiye alınan bir insan değil. Herkesle çok konuşur, kimse de konuşmalarını ciddiye almaz.

Mahkeme başkanı: "Basamakları çek" dediği geçiyor tapelerde.

Fırat Sarı: Renginar hemşire, onun dediğini yapacak biri değil. Kendisi çok iyi bir hemşiredir.

Mahkeme başkanı: Hasan Basri boş konuşuyorsa, diğer hemşireler neden onu dinliyor?

Fırat Sarı: Emin olun, diğer hemşireler de nasıl biri olduğunu biliyor.

Mahkeme başkanı: Damla isimli kişiyi arayıp denetim konusunda uyarmışsınız.

Fırat Sarı: Damla, orada güzellik hizmeti veriyor, alt yüklenici olarak çalışıyor. Biraz tedirgin biridir. Denetim gelirse eli ayağı dolaşır diye uyardım.

Mahkeme başkanı: Ceren Hatice Kırım "Her türlü usulsüzlüğü ortaya çıkardılar, çomak soktular" diyor tapelerde. Ne diyorsun?

Fırat Sarı: Bilmiyorum.

Mahkeme başkanı: Nasıl?

Fırat Sarı: Bilmiyorum.

Mahkeme başkanı: Yine ile İlker Gönen ve Mehmet Gürül arasında bir görüşme var. "Dosyaları uyumlu hale getireceğiz" diyorlar.

Fırat Sarı: Çarşaftaki eksiklikleri düzeltmek için yazılan bir şey bu.

Mahkeme başkanı: Yine Hasan Basri Gök ile bir konuşmanız var. "Bugün ilaç düştük" diyor. Siz de "İlaçları kontrol edin, bütün yerlere gidiyorsun" diyorsunuz.

Fırat Sarı: İlaçlar çalınıyordu. İlk başta "Hüseyin Günerhan çalıyor" dediler. Sümeyye Nur Arslan gitti, kontrol etti, eksik yoktu. Meğer kendileri (Hasan Basri Gök ve Hakan Doğukan Taşçı), ilaçları çalmak için böyle söylentiler çıkarıp zemin hazırlamışlar.

Mahkeme başkanı: Hakan Doğukan ile bir konuşmanız var. "Önceki partiden (ilaç) satış yazıldığından haberiniz yok muydu?" diyor. Siz de "Yok" diyorsunuz. Hatırlıyor musunuz?

Fırat Sarı: Gerçekten haberim yoktu. Ben onlara baskı kurmadım, bu olaylar açığa çıksın diye esnek davrandım. Gerçekten ilaç sattıklarını tapelerde gördüm.

Mahkeme başkanı: Hakan Doğukan, Hasan Basri ile konuşuyor. Yine epikriz hakkında?

Fırat Sarı: İkisinin arasındaki konuşmaya diyecek bir şeyim yok.

Fırat Sarı: Tapelere, hastalar ile ilgili yaptığımız iyiliklerin hiçbiri eklenmemiş.

Mahkeme başkanı: "Çek fişi" konuşmasına ne diyeceksiniz?

Fırat Sarı: Kimsenin fiş çektiği falan yok. Siz buradan duyunca irite oluyorsunuz, haklısınız ama bunlar muhabbet. Üstelik ben hastaları uzun uzun yatırmakla suçlanıyorum, neden öldüreyim?

Mahkeme Başkanı: Yoğun bakımda bebek düşmüş, "kimseye haber vermeyin" demişsin.

Fırat Sarı: Bebek kuvözden düşmüş, bir şeyi yoktu. Ailesine haber vermedik.

Mahkeme başkanı: Tapelerdeki gülmeleri ve diğer konuşmaları sordu.

Fırat Sarı: Siz mesela hâkimler ve savcılar mesleki olarak muhabbet ederken, 'Kelle aldım' demiyor musunuz? Bu ifade böyle bir şey. Keşke olmasaydı ama bu niyet değil, konuşma.

Savcı tepki gösterdi: Bizim üzerimizden örnek verme. En azından benim üzerimden örnek verme.

Mahkeme Başkanı: Kaya bebeğin ölümü ile ilgili ne söyleyeceksiniz?

Fırat Sarı: Bana Doğukan anlattı. Onun manipülasyonuna geldim. Ben de bu olayda Doğukan’ı sorguluyorum. Doğukan beni aradı, "WhatsApp’tan bir şey attım, baktın mı" dedi. Ben de bakmadım, yoldaydım. İşim bittiğinde baktım ama görüntüler silinmişti. Bu olayı bana Doğukan anlattı. Doğukan’ın bu olaydan haberdar olması ve onun aranması tuhaf. Doğukan ilginç bir çocuk. Bizim özel bilgilerimizi, aile bilgilerimizi bulurdu. Benim daha önce yargılandığım konuyu bilen, yukarılardan birileriyle bağlantısı olan bir arkadaşımız. Bazen HTS kayıtlarımı bile söylerdi. Bizi takip ettiğini söyleyen bir çocuk. Hatta "Fırat Sarı’ya örgüt operasyonu yapacaklar" diye konuşması bile var.

Mahkeme başkanı: Başka ekleyeceğin husus var mı?

Fırat Sarı: Başka bir şey yok.

Mahkeme başkanı: Sabıkana baktığımda eski sabıkalar görünüyor. En yenisi 2010. Diğerleri de var, doğru mu?

Fırat Sarı: Eski şeyler onlar. Söylediğim gibi yani...

Mahkeme başkanı: Yok, sadece kanunen soruyorum, doğru mu?

Fırat Sarı: Ben o zaman 19 yaşındaydım. (Yürüyüşe katıldığı zaman) 30 yıl geçti aradan. İnsan değişmez mi, değişir. 6 aydır tutukluyum, yine değiştim.

ÜYE HÂKİM İLE FIRAT SARI ARASINDA GEÇEN DİYALOG

Üye hâkim: "İşletme usulünü ben başlatmadım, zaten yapılan bir şeydi" dediniz. "Burada başarılı olmam üzerine hastanelerden teklif geldi dediniz. Peki, bir hastane hangi durumda memnun olmaz ve size teklif verir?

Fırat Sarı: İşletmeyi daha önce anlattım sanırım. Hastanelerin yenidoğan yoğun bakımıyla ilgili sorunları vardı.

Üye hâkim: Ben hastanelerin hangi durumda memnun olmayacağını soruyorum.

Fırat Sarı: Hekimiyle problemi olabilir, hasta memnuniyeti azdır… Hastaneler hekim ve hemşire bulmakta zorlanıyorlardı. Bu yüzden böyle bir sistem kurulmuş. Ben de bunu yapanlardan biriyim.

Üye hâkim: Siz gittiniz, hastane ile görüştünüz. Danışmanlık adı altında verdiğiniz hizmet nedir? Personel eksikliğini gidermek sizin sorumluluğunuzda mı?

Fırat Sarı: Örneğin, hastanede yenidoğan hekimi yoktur. Yenidoğan hekimi bulmak zordur çünkü, telefonunuz her an çalabilir, kimse çalışmak istemez. Biz "Bu doktor olacak, bu gelecek" diyemeyiz ama...

Üye hâkim: Yani değişen işletmeyle hekim de mi değişir?

Fırat Sarı: Bazen değişir, bazen değişmez. Yenidoğan hemşiresi fazla para ister, işletme üzerinden veriyoruz. Hastane verince iş barışı bozuluyor.

Üye hâkim: Yenidoğan yoğun bakımın tıbbi personelinin bulunması hastanenin sorumluluğunda mı?

Fırat Sarı: Tabii, hepsi onların sorumluluğunda. Mesela biyomedikal birimi var. Bir şey bozuksa onlar ilgilenir. Ama biz danışman olduğumuz için aracıyız.

Üye hâkim: Yani siz ne hizmet sunuyorsunuz? Sizi kim arıyor sorun olduğunda?

Fırat Sarı: Başhekim arar, sorumlu arar.

Üye hâkim: Hangi durumda siz aranıyorsunuz?

Fırat Sarı: Aksaklık ya da sorun olduğunda.

Üye hâkim: Neyle ilgili?

Fırat Sarı: Mesela hemşire işe gelmemiştir, çalışmamıştır, doktor ayrılacaktır.

Üye hâkim: Doktor önermeniz için mi arıyorlar?

Fırat Sarı: Evet

Üye hâkim: Hastanelerle anlaşma yaptığınız zaman İlker’in vasıtasıyla mı olur?

Fırat Sarı: Hastaneler kendileri arar. Mesela A Hastanesi, "Tekrar gelin, çalışın" dedi. Ama gitmedik, teklif vardı.

Üye hâkim: Anlaşmayı sadece siz mi yapıyorsunuz?

Fırat Sarı: Evet.

Üye hâkim: Hakan Doğukan Taşçı’nın telefonunda sözleşme örneği çıkmış.

Fırat Sarı: Yetkisi yok onun.

Üye hâkim: Hastanelerle anlaşmanız nasıl oluyor?

Fırat Sarı: Ciro üzerinden.

Üye hâkim: İlker Gönen peki?

Fırat Sarı: O maaş alır.

Üye hâkim: Maaşın dışında bir şey veriyor musunuz?

Fırat Sarı: Sonradan konuştuk ama veremedik çünkü kâr edemedik.

Üye hâkim: Verdiğiniz maaş ne kadardı?

Fırat Sarı: En son İlker’e 100 ya da 150 bin olabilir.

Üye hâkim: Hastane satışına göre değişiyor mu?

Fırat Sarı: Hayır, sabit.

Üye hâkim: Hemşirelere verdiğiniz motivasyon ücreti ciroya göre değişir miydi?

Fırat Sarı: Hayır, sabitti.

Üye hâkim: Sizin kâr elde etmeniz neye bağlı? Ne kadar yatış olursa hastane o kadar kâr elde ediyor diyorsunuz. Bu da ciroya mı yansıyor?

Fırat Sarı: Hastaneler arasında hasta savaşı var. Herkes hastası daha fazla olsun ister.

SAVCI İLE FIRAT SARI ARASINDA GEÇEN DİYALOG

Savcı: "Devletle ilişki içindeydim” dedin. Nasıl bir ilişkiydi bu? Bu davayla ilgisi nedir?

Fırat Sarı: Topluma Kazandırma Yasası’ndan çıktım.

Savcı: Tamam, bu yargıyla ilgisi nedir?

Fırat Sarı: Kamuoyunda farklı yansıtıldı, o yüzden söyledim.

Savcı: Görüşüyordum dedin ya devletle, ne için görüşüyordun?

Fırat Sarı: Topluma Kazandırma Yasası’ndan çıktım. Geçmiş konusuyla ilgili hep bir baskı hissettim.

Savcı: Tamam, anladım.

Savcı: "Eks olana kadar devam edeceksin" diyorsunuz.

Fırat Sarı: O konuşmada, "kesmeyeceksin, devam edeceksin" anlamında söyledim. "Eks" kötü bir tabir. Ağır bir ameliyat olmuştu.

Savcı: Bebeklere uyumlu olmayan epikriz raporları alınmış. İddia bu şekilde. Sence uygun mu?

Fırat Sarı: Hepsi uygun.

Savcı: “Epikrizleri uyumlu yazacaksınız, zarardayız" diyorsunuz.

Fırat Sarı: Ben o konuşmayı hatırlamıyorum.

Savcı: Dinlendiğinden haberi var mıydı?

Fırat Sarı: Doğukan söyledi.

Duruşma Savcısı: WhatsApp’a bu yüzden mi geçtiniz?

Fırat Sarı: Hayır.

Savcı: Hastanenin, hasta sayısını artırmak için baskı yaptığını söylüyorsun. Ama bu hastalar bebek. Zaten yenidoğan. Estetik operasyon değil.

Fırat Sarı: Herkes hastanesinin dolu olmasını istiyor. Hastane sahiplerinin de haberi vardı.

Savcı: Neden çalışanların üzerine şirket kuruyorsunuz?

Fırat Sarı: Ödemeleri oradan yapmak istedim.

Savcı: İşletme için ilaç satışıyla ilgili Deniz ile konuşmuşsunuz.

Fırat Sarı: Kırıldım ona. Böyle bir konuşmam yok.

Savcı: Hasan Basri, "Biz hocanın illegal kısmındayız" diyor.

Fırat Sarı: Hasan Basri’nin anlamsız konuşmaları oluyordu.

Savcı: Doğukan, "Ben bebek öldürmem, ilacımı kesmem" diyor.

Fırat Sarı: Ben öyle bir şey demedim.

Savcı: Sağlıklı bebeklere ilaç verilerek yoğun bakıma alındı mı?

MSB: Isparta'da askeri helikopter kaza kırıma uğradı, 6 şehit MSB: Isparta'da askeri helikopter kaza kırıma uğradı, 6 şehit

Fırat Sarı: Asla. Onu bir hemşire yapmaz. İnsan yapmaz.

Savcı: Çalışanlar neden size borç veriyor? Öyle mi?

Fırat Sarı: Mehtap ile Sümeyye’den aldım. Param vardı ama borç aldım.

Savcı: Mert, "Doktor ayarlıyor gibi, neden son kararı ben verdikten sonra doktor koyuyoruz" diyor. Ne diyorsunuz?

Fırat Sarı: Heyecanlı bir çocuk.

Savcı: Bebek ölümleri ile ilgili ihmali kabul etmiyor musun? Her şey usulüne uygun yapıldı diyebilir misin? Hemşire eksikliği çok, sanıklar da doktor olmadığını söyledi.

Fırat Sarı: Bir ihmal olduğunu ve eksiklik yaptığımızı düşünmüyorum. Çoğuna da ben dahil değildim. Ben kendi adıma üzerime düşeni yaptım.

Savcı: Para karşılığında bebeklerin getirildiğinden hastane sahiplerinin haberi var mıydı? Sen zaten kabul ettin bunu. Net cevap ver.

Fırat Sarı: Hastane sahiplerinin haberi vardır.

Savcı: "Vardır" mı, "vardı" mı?

Fırat Sarı: Vardı.

Editör: Selda Manduz