İstanbul'da 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına dayanarak Taksim Meydanı'nda kutlamak istediği için gözaltına alınan 4'ü tutuklu 34 kişi bugün hakim karşısına çıktı.

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre, İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi'de görülen duruşmaya tüm sanıklar ve avukatları katıldı.

Sanık Hakan Akay, mahkemedeki savunmasında "Buradaki arkadaşlarım gibi ben de emekçi çocuğuyum, emekçiyim yani Taksim Meydanı bizim meydanımızdır. Haksız gayrimeşru düzenlemelere karşı olduğumuzu göstermek için oradaydık. Suçlu bir taraf var ama bu biz değiliz. Suçlamaları kabul etmiyorum. Adli kontrollerin kaldırılmasını talep ediyorum" dedi.

'HERHANGİ BİR SUÇLU VARSA BEN DEĞİLİM, KOLLUK KUVVETLERİDİR'

Anayasal hakkını kullandığını söyleyen Rıdvan Uzun ise "Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. 1 Mayıs anayasal bir haktır. Kolluk kuvvetlerinin arama noktalarından geçtim. Kolluk kuvvetleri orantısız güç kullanmıştır" diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Selma Karpuz da savunmasında "Yıllardır her 1 Mayıs'ta haklı taleplerimizi dile getirmek için buluşuyoruz. 1 Mayıs'ta eyleme katıldım, 2 Mayıs'ta okuluma gittim ve akşam bulunduğum yurtta gözaltına alındım. 1 Mayıs'ta Saraçhane alanına polis kontrolünden geçerek girdim. Herhangi bir yasaklama bildirilmedi. Polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. Herhangi bir suçlu varsa ben değilim. Plastik mermi ve gazla saldıran kolluktur" ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi'nin Taksim Meydanı'yla ilgili kararını hatırlatan Anıl Alkan, "EHP üyesiyim, partimizin aldığı karar sonucu alana girdik. Taksim Meydanı iktidara yakın olarak tüm kararlara açık olabiliyor. Anayasa Mahkemesi, Taksim Meydanı'yla ilgili kararını açıklamıştır. Valiliğin ve kaymakamlığın kararını tanımıyoruz. Taksim Meydanı devrimcilerindir, işçilerindir" dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıkların adli kontrolle tahliyesine karar vererek duruşmayı 4 Aralık 2024 tarihine erteledi.

'AYM KARARINI TANIMAYAN VALİDEN, İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN HESAP SORACAĞIZ'

Duruşma sonrasında adliye önünde açıklama yapan avukat Ezgi Önalan, "Bu yola çıktığımız zaman bir sürü gözaltı ve tutuklamayla karşılaştık. Saraçhane'ye gittiğimiz 1 Mayıs günü de sonrasında ev baskınlarıyla gözaltına alınan insanların yanındayken de bir sürü hukuksuzluğa şahit olduk. Bugün itibariyle bu dosyanın tutuklusu kalmadı" şeklinde konuştu.

"Arkadaşlarımızın hepsini aldık ama mücadele bizim için bununla sınırlı değildi" diyen Önalan, "Biz Taksim Meydanı'nı da alacağız. Taksim Meydanı'nın önüne barikat olan polislerin, onlara emir veren amirlerinin her birinden, Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımayan validen, yalan beyanlarla insanları terörize eden tutuklatan İçişleri Bakanı'ndan hepsinden, 82 kişinin ömürlerinden çaldıkları sürenin hesabını soracağız. Herkes hukuk önünde hesabını verecek. Şimdilik en azından bu dosyada herkes özgürlüğüne kavuştuğu için memnunuz ama mücadeleye devam Taksim'i alana kadar" ifadelerini kullandı.

Cem Küçük: Abisi bir şey yaparken Narin'e yakalanıyor, sonra onu boğazlıyor Cem Küçük: Abisi bir şey yaparken Narin'e yakalanıyor, sonra onu boğazlıyor

21 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isterken Saraçhane, Beşiktaş, Beyoğlu gibi semtlerde polisle karşı karşıya gelenlere yönelik düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan kişilerden 77'si tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tutuklananlardan 34'ü hakkında düzenlediği iddianamede 30 şüphelinin ‘görevi yaptırmamak için direnme’, ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’, ‘kasten yaralama’ ve ‘kamu malına zarar verme’ suçlarından 3’er yıl 9’ar aydan 17’şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

İddianamede Hüdanur Keser, Cemalettin Apa, Ömer Faruk Taştan ve Umit Deniz’in ise aynı suçlardan toplamda 6’şar yıl 3’er aydan 21’er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Editör: Selda Manduz