Van’da 'Pêşî peya' yazısı tahrip edildi: 'Türkiye Türk’tür, Türk kalacak' Van’da 'Pêşî peya' yazısı tahrip edildi: 'Türkiye Türk’tür, Türk kalacak'

Kontrgerilla örgütlenmesinde yer alan ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi üniversite öğrencisi 7 kişinin katledilmesi dahil birçok katliamdan sorumlu olan Abdullah Çatlı'nın ismi, Nevşehir'de Borsa Kavşağı'na verildi.

İYİ Partili Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Nevşehirli Abdullah Çatlı'nın adının Borsa Kavşağı'na verildiğini söyledi.

ÇATLI'NIN AĞABEYİNİN KATILDIĞI TOPLANTIYLA DUYURDU

Kararı Çatlı'nın ağabeyi Zeki Çatlı'nın de katıldığı toplantıda duyuran Arı, "Bugün Borsa Kavşağı'nın ismi Abdullah Çatlı Meydanı olarak değiştirilmiştir" dedi.

Arı; TİP üyesi 7 kişinin öldürüldüğü Bahçelievler Katliamı, Abdi İpekçi suikasti Bedrettin Çömert suikasti başta olmak üzere devrimcilere yönelik silahlı ve bombalı saldırılar ile suikastlerin sorumlusu olarak anılan Çatlı için "Bu şehrin meclis üyeleri kendi evlatlarına nasıl sahip çıktığını 28 yıl sonra ortaya koymuştur. Yıllar sonra atılamaz denilen adımları atan belediye başkanına da sahip çıkacaksınız" dedi.

Çatlı'nın ağabeyi Zeki Çatlı ise "28 yıldır beklediğimiz cevabı aldık. Tarihe not düşülecek bir gün" diye konuştu.

BEDRETTİN CÖMERT VE ABDİ İPEKÇİ CİNAYETLERİ, BAHÇELİEVLER KATLİAMI...

Abdullah Çatlı, 1980 öncesi dönemde MHP'nin gençlik teşkilatı Ülkü Ocakları'nda yöneticilik yaptı. Ankara'da Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bedrettin Cömert ve gazeteci Abdi İpekçi cinayeti ile yedi TİP'li öğrencinin öldürüldüğü Bahçelievler Katliamı'dan İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde yedi öğrencinin katledildiği Beyazıt Katliamı'na kadar sayısız kanlı olayda adı geçti.

Fransa'ya kaçan Çatlı, Paris'te 24 Ekim 1984'te uyuşturucu madde kaçakçılığı suçundan yakalandı. 1985'te 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fransa'dana İsviçre'ye uyuşturucu madde kaçakçılığı suçundan iade edildi. 21 Mart 1990'da İsviçre'nin Zug kantonundaki Bostadel Cezaevinde tutukluyken kaçtı.

EYMÜR, ÇATLI İÇİN NE DEDİ?

Eski MİT'çi Mehmet Eymür, Çatlı'nın kullanılmasıyla ilgili, "Bu benim dışımda olan bir şey, benimle alakası yok. İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş'in bir operasyonudur, ben muhaliftim buna. ASALA'ya karşı kullanıldılar sözde. Ben başından beri muhaliftim çünkü uyuşturucu işi yapıyorlardı" demişti.

ÇATLI, SUSURLUK KAZASINDA ÖLMÜŞTÜ

Abdullah Çatlı, 3 Kasım 1996'da Balıkesir-Bursa karayolunda Susurluk ilçesi Çatalceviz mevkiinde meydana gelen trafik kazasında üzerinden Melahat Özbay adına sahte kimlik çıkan Gonca Us ve İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı olan Hüseyin Kocadağ ile birlikte ölmüştü. Çatlının cesedinden Mehmet Özbay adı ile düzenlenmiş sahte kimlik çıkmıştı. Kazadan Doğru Yol Partisi (DYP) Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak ise yaralı olarak kurtulmuştu.

Kaza, uyuşturucu bulundurduğu gerekçesiyle İsviçre'de 7, Fransa'da 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Abdullah Çatlı'nın bir DYP Milletvekili ve eski bir üst düzey polis ile ilişkisini ortaya çıkarmış, kamuoyundan büyük bir tepkiye neden olmuştu.

Editör: Selda Manduz