Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ByLock kullanmak, Bank Asya’da hesabı olmak ve gizli bir tanığın ifadesiyle mahkum olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın açtığı davada Türkiye’yi mahkum etmesi bu suçlardan yerel mahkemelerde mahkumiyet alanları da “emsal” oluşturma ihtimali yüzünden yakından ilgilendiriyor.

AİHM’in açıklamasına göre Strasbourg Mahkemesi’ne bu konuda 8 bin 500’e yakın başvuru yapıldı.

Türk yetkililerin ByLock kullananların sayısının 100 bin civarında olduğu açıklaması gözönüne alındığında AİHM’e başvuru yapanları da sayısının artması bekleniyor.

Euronews’e konuşan hukukçular ise, bugünkü kararın diğer davalara emsal olacak olması itibarıyla önemli buluyor.

“AİHM BUNUN SADECE YALÇINKAYA İLE İLGİLİ DEĞİL, TÜM TÜRK ADALET SİSTEMİYLE İLGİLİ BİR DURUM OLDUĞUNU ORTAYA KOYDU”

Davacının avukatı Johan Heymans, AİHM’in bunun sadece Yalçınkaya ile ilgili değil, tüm Türk adalet sistemiyle ilgili bir durum olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Binlerce insan bu durumdan muzdarip olduğunu ve mahkeme önünde hala 8 bin 500 civarında Bylock dosyası bulunduğunu belirten Heymans, yüz binlerce insanın bu ihlalden mağdur olduğuna dikkat çekti.

Heymans, bu kararın ayrıca, Türk adalet sisteminin gerektiği gibi çalışmadığı ve bu sorunu ele alması gerektiği saptamasından bulunduğunu bildirdi.

"BU KARAR, TÜRKİYE'DE MEVCUT DAVALARIN YENİDEN GÖRÜLMESİ KONUSUNDA BAZI YENİ GELİŞMELER SUNUYOR"

Heymans, kararla ilgili şu görüşleri dile getirdi

“AİHM, bu kadar uzun süren bu davada ilk kez Türkiye'nin bu konuyu ele alması gerektiğine dikkat çekiyor. Türkiye bu karara karşı direnecektir ancak AİHM'in kararı bu şekilde kalmayacak. Bu karar Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından da denetlenecek. Bu karar Türkiye'de bu durumdan muzdarip olanlar için de bazı imkanlar sunuyor. Mahkemeye göre Bylock uygulamasını indirmenin doğrudan bir suç teşkil ettiği varsayımı da kabul edilemez. Bu karar, Türkiye'de mevcut davaların yeniden görülmesi konusunda bazı yeni gelişmeler sunuyor. Yani AİHM bu konuda çok açık bir tutum sergiledi."

AVUKAT DOĞAN ERKAN: BU KARAR KESİNLİKLE BAĞLAYICI

Ankara Barosu Toplumsal Dava ve Hukuk Araştırmaları Merkezi (TODAM) eski Başkanı Avukat Doğan Erkan ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 46. maddesine göre bu kararın kesinlikle bağlayıcı olduğunu belirterek, "Bireysel başvurularda karar, hakları ihlal edilen birey üzerinden verilmiş görünse de, kanunilik ve adil yargılanma hakkı ihlali tespitleri benzer davalarda emsal ve uygulanır olmaldır. yerel mahkemelerin ve Yargıtayın bir fiili direnişi olması durumunda yurttaşlar Anayasa Mahkemesine pilot başvuru yapabilirler." dedi.

Kaynak: Euronews

Editör: Selda Manduz