Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, AKP'de Tayyip Erdoğan sonrası genel başkan adaylarının şimdiden konuşulduğunu yazdı.
Söz konusu iddiayı AKP kulislerine dayandıran Babacan, ismi geçen üç kişi arasında olan damat Selçuk Bayraktar'a özel bir parantez açtı.
'BAYRAKTAR SİYASET DERSİ ALIYOR'
Babacan, Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın bir süredir danışmanları aracılığıyla 'siyaset dersi' aldığı iddiasının, özellikle savunma bürokrasinin atanmasında tek yetkili isme dönüştüğü bilgisiyle birleşince ilginç bir hal aldığını ifade etti.
Babacan, "ABD uçak gemisinde verilen pozla, TEKNOFEST röportajının zamanlaması da hayli çarpıcı" dedi.
Nuray Babacan'ın 'Selçuk, Berat ve diğerleri: AKP’de damat vakası' başlıklı yazısı özetle şöyle:
AKP’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sonrasını konuşmayan veya buna kafa yormayan tek bir kişi bile yok. Ancak, zaman içerisinde partide güç kazanacağına inanılan odaklar birbirinden farklı. AKP masalarında dikkatimizi çeken üç isim ve üç odak üzerinden bakarak bir fotoğraf ortaya koymak istedik…
SELÇUK BAYRAKTAR: Şirketin savunma alanındaki yatırımlarının dışında, damat Selçuk Bayraktar’ın savunma atamalarındaki gücü, AKP içinde sıradan bir konu gibi dillendiriliyor. Aselsan, Savunma Sanayii ve Sanayi Bakanlığı yönetimini küçük damadın belirlediği, TSK yönetimiyle ilişkileri, hangi paşalara yakın ya da uzak olduğu gayet açık ve net şekilde anlatılıyor. Bayraktar’ın gelecekte siyasi bir figüre dönüşmesini sağlamaya çalışan yeni bir danışman kadrosu olduğu da anlatılanlar arasında. Paylaşılan fotoğraflardan, yapılan açıklamalara kadar planlandığı, iktidar medyasından özel fotoğrafçıların çağrılıp, özel çekimler yaptırıldığı konuşuluyor. Osmanlı’daki ‘sadrazam damat’ geleneğinin yaşatılmaya çalışılmasından rahatsız olanlar bazı AKP’liler, bugünün Türkiye’sinde bundan sonuç alamayacağını söylüyorlar.
HAKAN FİDAN: Partideki odaklaşmanın ikinci adresi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan. AKP’nin kuruluş aşamasından bu yana etkin olan bir ekip, eski MİT Başkanı Fidan’ın sivil siyasette başarılı olması durumunda, onun çevresinde bir hareketlenmenin yaşanacağını savunuyorlar. Fidan’ın özellikle dış politikadaki gücü ve sessiz diplomasi başarısının bu kapıyı açacağını, ancak kamuoyundaki ‘istihbarat şefi’ imajından sivil siyasetçi kimliğine geçiş yapması gerektiğini belirtiyorlar. Fidan’ın özellikle dış politikadaki sorunlu başlıklar konusunda son zamanlarda üstlendiği rol, adından sıkça söz edilmesine neden olurken, yeni dönemin taşlarının ‘diplomatik bir incelikle’ döşeneceği savunanlar var.
SÜLEYMAN SOYLU: Son odak isim ise bir süreden beri sessizliğe gömülen Süleyman Soylu. Soylu’nun sessizliğinin geçici olduğu, uygun zaman ve zeminde yeniden gün yüzüne çıkacağını iddia edenler az değil. Soylu’nun Erdoğan sonrasında açıktan mücadele başlatacağı, kendisini ziyaret edenlerin sayısının hiç eksilmemesinin buna en iyi örnek olduğu söyleniyor. Ayrıca iddianın sahipleri, üç isim arasında kamuoyunda karşılığı olan tek kişinin Soylu olduğunu dile getiriyorlar.
Yazının tamamı burada.