Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Diyarbakır’da “Anadilimi Seçiyorum” konulu bir panel gerçekleştirdi.

Sezai Karakoç Sanat ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele HÜDA PAR ve AKP’den siyasetçiler katıldı. Panele Diyarbakırlılar yoğun ilgi gösterdi.

Temel amacının, “Halkın kendi anadili hakkında biliçlendirilmesi” olduğu belirtilen panele, HÜDA-PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Prof. Dr. Halil Çiçek, öğretmen Hüdai Morsümbül ve araştırmacı-yazar Vahdettin İnce konuşmacı olarak iştirak etti.

Panelde “Dilimize sahip çıkalım, koruyalım, savunalım ve geleceğimize ulaştıralım. Çünkü dil geleceğimiz için bir mirastır, köprüdür” denildi.

Erdoğan'ın Başdanışmanından DEM Partili vekilin darp edilmesine destek Erdoğan'ın Başdanışmanından DEM Partili vekilin darp edilmesine destek

“PSİKOLOJİK VE POLİTİK”

Kanal 8’den Jan Belek’e konuşan Eski AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurahman Kurt, Türkiye’de yaşanan Kürt dili sorununun bir kısmının psikolojik bir kısmının ise politik olduğunu kaydetti.

Psikolojik ve bürokratik çok fazla engelin olduğunun altını çizen Kurt, “Devlet içinde Kürtlerin haklarına kavuşmasını istemeyen bir kesim var” dedi.

Eski AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kurt, sorunun üstesinden gelmek için Kürtlerin dillerine ve haklarına sahip çıkması gerektiğine işaret etti.

“TÜRKLER HANGİ HAKLARA SAHİPLERSE…”

Panele konuk olarak katılan HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Vedat Turgut, hükümetin Kürtlere ve diline devlet politikalarıyla yaklaştığını söyledi.

Konuya biraz da örgüt meselesi gibi bakıldığını ifade eden Turgut, “Bugün baktığımızda örgüt 40 yıldır var. Fakat Kürt dili yaklaşık 120 yıldır yasak. Kürtlerin hakları 100-120 yıldır ellerinden alınmış. Bugün bu örgüt bitse bile eğer Kürt sorunu çözülmezse başka bir örgüt ve başka sorunlar ortaya çıkar” dedi.

Benzer sorunların yaşanmaması için meseleye adalet çerçevesinde yaklaşıp çözmek gerektiğini dile getiren Vedat Turgut, “Bunun altyapısını oluşturmanız lazım. Türk Türklüğü ile hangi haklara sahip ise Kürtler de Kürtlükleriyle aynı haklara sahip olmalıdır” diye konuştu.

Diğer konuşmacılar da anadil konusundaki görüşlerini ifade ederek, Kürtlerin haklarına sahip çıkmalarını, Türkiye’de yaşayanların ise buna saygı göstermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Editör: Selda Manduz