DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindeki heyet bugün Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde. Bakırhan programına Yüksekova Belediyesi'ni ziyaret ederek başladı.

Türkeş'ten Adalet Bakanı'na Kavala tepkisi: Sümen altı etme Türkeş'ten Adalet Bakanı'na Kavala tepkisi: Sümen altı etme

Bakırhan ve milletvekillerini DEM Partili Yüksekova Belediye Eşbaşkanları Şadiye Kırmızıgül ve Şoreş Diri karşıladı.

Tuncer Bakırhan ve milletvekilleri belediyeyi ziyaretinin ardından esnaf ziyaretine başladı. Polis esnaf ziyaretini engelleyerek ablukaya aldı. Halkın alkış ve sloganlarıyla durumu protesto etmesi ardından abluka kaldırıldı.

'KÜRTLER KAYYIMI KABUL ETMEDİ, ETMEYECEK'

Artı Gerçek'ten Rojhat Abi'nin haberine göre, Esnaf ziyaretine devam eden Bakırhan, daha sonra halk buluşmasında konuştu. Hakkari'ye atanan kayyımı halkın kabul etmediğini vurgulayan Bakırhan şunları söyledi:

"Genel merkezimiz olarak, milletvekili arkadaşlarımızla birlikte, yöneticilerimizle birlikte dört gündür Hakkari'de halkımızla birlikteydik. Orada iradesine sahip çıkan, irade gaspını kabul etmeyen Colemêrgli halkımıza da buradan bir kez daha selam ve saygılarınızı gönderiyoruz. Colemêrg bir daha gösterdi ki artık Kürt halkı kayyım istemiyor, kayyım anlayışına karşıdır. Çünkü iki dönem kayyım bu coğrafyada, bu topraklarda hükümet tarafından atandı ve halkımız kayyımın ne olduğunu büküyordu. Bunu en iyi Yüksekova halkı bilir. Yüksekova'da da kayyım zihniyetinin nasıl yerel yönetimleri tahrip ettiğini boş batağına batırdığını herkes şahit oldu. Bu dönem yine sandıkta yenilen, bütün hilelere rağmen kaçak seçmenlere rağmen yenilen AKP-MHP iktidarı yine Hakkari'ye kayyım atadı. Biz bunu kabul etmeyeceğiz, Kürtler bunu kabul etmeyecek. Türkiye'nin emekçileri, yoksulları, Türkiye'deki halklar bunu kabul etmeyecek ve etmediler. Emin olun ilk defa Hakkari'deki kayyım meselesinde Türkler, Kürtler, Araplar, Çerkezler, kadınlar, gençler, Edirne'den Hakkari'ye kadar partilimiz, partilimiz olmayan siyasi partiler, diğer kitle örgütleri, dost kurum ve kuruluşlar kayyıma karşı ses yükselttiler"

'AKP'Yİ UYARIYORUZ KAYYIMINIZI ÇEKİN'

İktidara seslenen Bakırhan, "Buradan hükümetin Türkiye'de, Hakkari'de ortaya çıkan kayyım karşıtı direnişi görmelerini istiyoruz. Kayyım çare değil, kayyım çözüm değil. Kayyım bu ülkede barış için az da olsa var olan o anlayışı, o iradeyi de ortadan kaldırıp silecek bir düşman hukukudur. Uyarıyoruz AKP'yi; kayyımınızı çekin, kayyımcı anlayışınızı bitirin" diye konuştu.

'SORUNLARI ÇÖZMEK İSTİYORSANIZ KONUŞMAYA HAZIRIZ AMA KAYYIM ATARSANIZ DİRENİRİZ'

"Eğer bu ülkede gerçekten sorunları çözmek istiyorsanız Kürt halkını bir adresi ortada duruyor" diyen Bakırhan şöyle devam etti:

"Hazırdır, konuşmaya da tartışmaya da ama biz kayımda ısrar edeceğiz diyorsanız da vallahi direniriz kusura bakmayın. Kayyıma izin vermeyiz çünkü kayyım haksız hukuksuz bir girişimdir. Seçimde kaybedeceksin, seçimde yenileceksin, seçimde bu annelerimizin oylarıyla birlikte yerel yönetimlerde kaybedeceksen sonra diyeceksiniz ki ben bu annenin iradesine kayyım atıyorum. Kusura bakmayın bunu kabul etmeyiz. Hakkari'de de söyledim. Burada da söylüyoruz, siz atarsanız biz direniriz. Siz atarsanız biz karşı dururuz. Siz atarsanız biz onu yok sayarız. Siz atarsanız bir sonraki seçimde ,inşallah çok uzak değil, seçim günleri emin olun sadece tabela partisi olmasınız Türkiye'nin her yerinde Kürt halkının, onurlu Türkiye haklarının oylarıyla birlikte iktidardan tepe takla gidersiniz."

'KAYYIMI BAŞIMIZA BELA ETMEYE KALKARSANIZ SANDIKTA CEVABINIZI ALIRSINIZ'

31 Mart Yerel Seçimlerini hatırlatan Bakırhan, "İnsanlar size 31 Mart'ta bir mesaj verdi. Diyalogla, müzakere ile sorunlar çözülsün dedi. Buna rağmen baskıyı, zoru, kolluğu, Kürtlerin Türklerin başına bela etmeye kalkarsanız sandıkta cevabınızı alırsınız" dedi.

'KAYYIMIN YÜKSEKOVA'YA BIRAKTIĞI BORÇ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDEN FAZLA'

Yüksekova Belediyesi'ne kayyımın bıraktığı borçlar dikkat çeken Bakırhan, "Yüksekova'dayız. Biraz önce belediyemizi ziyaret ettik. Şadiye eşbaşkanla, Şoreş eşbaşkanla da biraz sohbet ettik. Belediye meclis üyelerimizle de sohbet ettik. Emin olun bir enkaz bırakmışlar. Biraz vicdanı olan biraz onuru olan hiçbir insan kayyım anlayışının yapmış olduğu bu tahribatı kabul etmez. Yüksekova Belediyesi direnişi ile rekor oyuyla Türkiye'de örnek olmuş, model olmuş bir kenttir ama kayyım onu başka bir şeyle Türkiye'de tekrar model yapmaya çalıştı; büyük borç batağıyla. Yüksekova Belediyesi'nin borcu büyükşehir belediye borçlarıyla neredeyse aynıdır. Nüfusa kıyaslarsan büyükşehir belediyelerinden daha fazla bir borç bırakmıştır. Bu enkazı görmeyenle, bu yolsuzluk, bu usulsüzlüğü görmeyenler Kürde biz size kayma atlayacağız diyorlar. Ayıptır, günahtır, biraz vicdanlı olun" diye konuştu.

'BASKIYLA, ZİNDANLA, KAYYIMLA YILDIRAMAZSINIZ'

Bakırhan, "Bu toprakların evlatlarını baskıyla, zorla, zindanla kayyımla yıldıramazsınız. Kürtler onurluca, eşit yaşamak istiyorlar. Kimsenin malında, toprağında kimsenin kendisine ait olan hiçbir şeyin de gözü yok. İnsanca yaşamak istiyorlar. Bu talebi görme yerine kaymı dayatmak bu ülkeye yapılacak en büyük kötü. Biz bu kötünün karşısında durmaya devam edeceğiz. Yüksekova halkımızla, Colemêrg halkımızla dayanışma içerisinde olacağız. Bütün genel merkezimizle, bütün dost kurumlarla, ittifak partilerimizle, bileşen partilerimize, vicdanı, onuru olan Türkiye haklarıyla birlikte bu gaspı kabul etmeyeceğiz" dedi.

AKP'YE OY VEREN KÜRTLERE ÇAĞRI

Halka seslenen Bakırhan, "Bakın değerli halkımız Gever'de, Colemêrg'de AKP ye oy vermiş Kürt yurttaşlarımız da olabilir. Biraz vicdan diyoruz. Hangi din, hangi inanç üç dönemdir bir halkın iradesine atanan bu kayyımı kabul eder? Bugünden sonra vicdanı olan, onuru olan hiçbir Kürt değil AKP'ye oy vermek, değil AKP'ye üye olmak, AKP binasının önünden bile geçmemelidir. Size hakaret ediyorlar, dilinizi yok sayıyorlar, iradenize kayyım atıyorlar. 7 demeden 70 demeden Kürtleri zindana atıyorlar, bir de utanmadan gidip AKP'li olunuyor. Lütfen Kürt halkı onurlu bir halktır; Şeyh Said'lerin, Seyid Rıza'ların torunlarıdır. Bu vahşete izin vermemelidir. Evet, belki bugün burada yanımıza gelmiyor olabilirler ama AKP'ye de gitmesinler, oyunu vermesinler" diye konuştu.

'AKP ÖRGÜTLERİ GENEL MERKEZLERİNE PROTESTO FAKSLARI ÇEKMELİ'

Bakırhan, "AKP Colemêrg İl Örgütü, Gever İlçe Örgütü kendi genel merkezlerine protesto faksları göndermelidir. Bu gaspa dur demelidir. Bu kayyım, bu gasp sadece DEM Partililere atanmış bir vahşet değildir; Kürtlere, onurlu Türkiye haklarına da atanmıştır. Bu kayım belasını hep birlikte def edeceğiz. Emin olun sizin bu onurlu duruşunuz, direnişiniz, bu rekor oyla defalardır partinizi Gever'de en yüksek oyla seçmenizin karşısında biz onur duyuyoruz. Biz sizin kulunuz, köleniz, arkadaşlarınız. Asla iradenizin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Bunu herkes böyle bilsin" dedi.

'HİÇBİR ZULÜM, HİÇBİR KAYYIMCI ANLAYIŞ HALKIN KARŞISINDA DURAMAZ'

Halka seslenen Bakırhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün burada ortaya koymuş olduğunuz esnaf ziyaretindeki coşkuyu, bizi karşılamanızı çok anlamlı buluyoruz. Lütfen Colemêrg halkıyla daha fazla dayanışma içerisinde olun. Bu kayyımvı anlayışa karşı belediyenizi, il örgütünüzü, ilçe örgütünüzü daha fazla sahiplenin. Emin olun bir olursak bir arada durabilirsek hiçbir zulüm, hiçbir kayıncı anlayış sizin karşınızda duramaz, duramaz, duramaz. Sizleri gece gündüz , her saniye her dakika yerel yönetimlerinizi sahiplenmek için uyanık olmaya davet ediyorum. Lütfen, bir daha asla bu topraklarda kayyımcı, rantçı, yolsuzluk, usulsüzlük yapan bu anlayışın yer bulmaması için lütfen belediyenize, partinize sahip çıkın. Emin olun sizden büyük yoktur. Topu da tankı da dipçiği de bu halkın direnişinden daha küçüktür. Sizin direnişiniz daha büyüktür. En büyük direniş kadınıyla, genciyle Gever'de, Colemêrg'de halkın birlikte, bir arada mücadele etmesidir. Bunu yıllarca yaptınız. Yıllarca bu asimilasyoncu, bu inkarcı, bu Kürdü reddeden anlayışa karşı diz çökmediniz, boyun eğmediniz. Bugünden sonra da eminim, inanıyorum direnişinizle, duruşunuzla birlikte bir daha bu topraklarda kayyımcı anlayışın olmaması için elimizden gelen çabayı ortaya koyacağımıza inanıyorum."

Editör: Selda Manduz