Bangladeş’te kamu kurumlarındaki işe alımlarda belli kesimlere ayrıcalık tanıyan hükümet kararına tepki olarak başlayan protestoları bastıramayan Başbakan Şeyh Hasina’nın istifa ettiği ve ülkeyi terk ederek Hindistan'a gittiği açıklandı. Protestolar bugün başbakanlık konutu önünde yoğunlaşmıştı.

Solingen'de bıçaklı saldırı: Zanlı teslim oldu Solingen'de bıçaklı saldırı: Zanlı teslim oldu

Güney Asya ülkesi Bangladeş’te “Bağımsızlık Savaşı”na katılanların ailelerine kamuda yüzde 30 kontenjan ayrılması kararıyla başlayan protestolar istifa getirdi. Üniversitelerde başlayan ve Yüksek Mahkeme ilgili kararı iptal etmesine rağmen devam eden protestolar, hükümet karşıtı bir harekete dönüştü. 

Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56’sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken bunun yüzde 30’u, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerini kapsıyordu. Protestolar nedeniyle bu kontenjanlar 2018’de kaldırılmıştı. Hükümet geçtiğimiz ay bu kararı yeniden uygulamaya koydu.

DAKKA ÜNİVERSİTESİNDE BAŞLADI

Protestolar kamuda kontenjan kararının Başbakan Şeyh Hasina liderliğindeki Avami Birliği Partisinin destekçilerine fayda sağladığını savunan bir grup Dakka Üniversitesi öğrencisinin 15 Temmuz’da eylem yapmasıyla başladı. Öğrencilere yönelik polis şiddeti protestoların yayılmasını beraberinde getirdi.

Son üç haftada 200’den fazla kişinin protestolara yönelik devlet müdahalesi sırasında öldürülmesi ve 10 bine yakın kişinin gözaltına alınması da hareketi durduramadı. Şeyh Hasina hükümeti ayrıca sokağa çıkma yasakları, sosyal medya sansürü ve üniversiteleri kapatma gibi baskı yöntemleri de kullandı. Ancak etkili protestolar devam etti.

Başbakan Hasina, 23 Temmuz’da protestolarda yaşanan şiddet olaylarına ana muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ile Bangladeş Cemaat-i İslami Partisinin neden olduğunu söylüyordu.

SENDİKA LİDERİ: KAÇMASI UTANÇ VERİCİ

Sommilito Konfeksiyon İşçileri Federasyonu Başkanı Nazma Akter, Başbakan Hasina’nın ülkesinden kaçmasının “utanç verici” olduğunu söyledi. El Cezire’ye konuşan Akter, “Ülkemizi öldürdü, ekonomimizi öldürdü ve insanlarımızı öldürdü. O ülkeyi sevmiyor, avantaj sağladı ve gücünü kötüye kullandı ve bu çok talihsiz bir durum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz