Suriye’nin kuzeyinde bulunan Rojava'da, 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler ertelendi.

Rudaw'ın aktardığı habere göre, seçimlerin 18 Ağustos'a ertelendiği belirtildi.

DAHA ÖNCE DE ERTELENDİ

Rojava'da yapılması planlanan seçimler daha önce de ertelenmişti.

Rojava Yüksek Seçim Komiserliği, 30 Mayıs’ta yapılması planlanan yerel seçimlerin 11 Haziran’a ertelendiğini duyurmuştu.

Rojava Yüksek Seçim Komiserliği’nden yapılan açıklamada, “Seçimlerin 30 Mayıs'ta yapılması kararlaştırılmıştı ancak çalışmalarımız sırasında; Kuzey ve Doğu Suriye’de belediye seçim hazırlıkları için belirlenen sürenin yeterli olmadığı görüldü" denilmişti.

MSB: SEÇİMLER TAMAMEN İPTAL EDİLMELİDİR

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB), Rojava'daki seçimlerin ertelenmesine ilişkin açıklama geldi.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, "Konuyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız gerekli uyarıları yapmıştır. Bu sözde seçimler tamamen iptal edilmelidir. Böyle bir durumun kabul edilmesi söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu seçime dair tepki göstermişti.

Erdoğan, 30 Mayıs'ta Efes-2024 Tatbikatı'nda konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:

22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var

"Bölücü terör örgütünün Suriye uzantısı, bir 'teröristan' kurma hedefiyle bölge halkı üzerindeki baskısını, tehditlerini ve gayretlerini yoğunlaştırdı. Örgüte boyun eğmeyen ve haraç vermeyen insanların öz topraklarından sürülmesinden, çocuk asker kullanımına kadar her yola başvuruyorlar. Meselenin DEAŞ ile mücadele olmadığı, doğrudan ülkemizi ve bölgemizi hedef alan sinsi bir planın adım adım uygulandığı anlaşılıyor. Terör örgütünün halk oylaması bahanesiyle ülkemizin ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz eylemlerini yakından takip ediyoruz. Daha önce de bu konudaki politikamızı çok net ortaya koyduk. Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir 'teröristan' kurmasına asla izin vermeyecektir. Oldubittiler karşısında daha evvel yapılması gerekiyorsa, ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumla karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz."

ABD'DEN 'KOŞULLAR UYGUN DEĞİL' AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Suriye'de "herhangi bir" seçim için koşulların uygun olmadığını, bu mesajı bölgedeki aktörlere ilettiklerini söylemişti.

BARZANİCİLER SEÇİME KARŞI ÇIKMIŞTI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) de seçime karşı çıkmıştı. Erbil’in kontrolündeki yapıların oluşturduğu Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) seçimleri boykot edeceğini duyurmuştu. ENKS çatısı altında yer alan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Genel Sekreteri Muhammed İsmail, “Bu tek parti seçimi. Seçimlere katılmıyoruz ve bize göre meşru da değil. Bir parti kendi başına askeri güçleriyle seçim yapıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Selda Manduz