DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, halk buluşması için Van'da. Hatimoğlulları ve Bayındır, polis ablukası altında DBP İl Binası'ndan Musa Anter Parkı'na yürüdü.

Hatimoğulları ve Bayındır'a Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan ile milletvekilleri de eşlik etti.

BAYINDIR: 'KAYYIMI KABUL ETMİYORUZ'

Yürüyüşün ardından Musa Anter Parkı'nda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Kayyım siyasetine karşı Van'dayız. Beş gün önce Hakkari halkının iradesi gasp edildi. O günden bu yana tüm Kürdistan ve Türkiye kentlerinde, emek ve demokrasi kurumları, eşitlik ve demokrasi isteyenler bu hukuksuzluk karşısında ayakta. Burada direnişin kenti Van'da bu politikayı kabul etmeyeceğizi söyleyelim. Kayyımın Kürt dili ve kültürü üzerindeki tahribatlarını biliyoruz. İnsan haklarını nasıl ihlal ettiğini biliyoruz. Bu yüzden kabul etmiyoruz. AKP- MHP iktidarının tek müjdesi savaşın iletilmesidir. Her gün bunu halkalara gösteriyor" dedi.

BAYINDIR'DAN ERDOĞAN'A: 'İRADEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kayyım atamalarına yönelik "Hakkari şimdi bunun ilk adımı olmuştur. Hukuk da gereğini yapmıştır. Bundan sonra da yapmaya devam edecektir” sözlerine atıfta bulunan Bayındır, " Zalimliğe devam edeceğiz diyor. Kürtlerin iradesini gasp etmeye devam edeceğiz diyor. Bu politikaya yol vermeyeceğiz. Sonuna kadar irademize sahip çıkacağız. Üçüncü kez kayyım atanıyor Kürt iradesine. Her atandığında Kürtler iradesine daha çok sahip çıktı. Hakkari halkı da öyle yaptı. Ne burada ne dünyada kimse bunu kabul etmiyor" diye konuştu.

'BU YOL BARIŞ DEĞİL DÜŞMANLIK YOLUDUR'

Artı Gerçek’ten Şenol Bali’nin haberine göre, İktidarın kayyım politikasını eleştiren Bayındır, şunları söyledi.

"Bu yol barış yolu değil, düşmanlık yoludur. Bu siyasetleri karşısında Kürtlerin iradesine sahip çıkarsak bu zihniyeti geriletebiliriz. Bu da yakındır. Yenilgiye yakın olan AKP-MHP iktidardır. Ya direneceğiz ve onları gerileteceğiz ya da sessiz kalırsak Kürdistan ve Türkiye'de iktidarlarını genişletecekler. O yüzden gün demokratik siyaset günü günüdür, direnme günüdür. Bu kirli siyasete geçit vermeyeceğiz."

HATİMOĞULLARI: 'JİTEM İTTİFAKI SİYASİ DARBE UYGULAMAYA DEVAM EDİYOR'

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Hakkari direnişini sizlerin huzurunda bir kez daha selamlıyorum. Selam olsun bütün direnenlere. Hakkari'ye kayyım atandı ve dejavu yaşatırcasına bizlere, bir kez daha kayyım sürecini AKP ve MHP iktidarı, Ergenekon İttifakı, JİTEM İttifakı birlikte el ele vererek Kürt halkının üzerinde siyasi basınç ve siyasi darbe uygulamaya devam ediyor. Kürt halkı, Van halkı bizler kayyıma geçit verecek miyiz? (Hayır) İşte Kürt halkının Van halkının, Kürt halkının , Türkiye halklarının kayyımın karşısındaki tutumu tam da burada dedi.

'31 MART'TA TÜM BELEDİYELERİMİZİ DARBECİ ANLAYIŞTAN GERİ ALDIK'

31 Mart Yerel Seçimlerini hatırlatan Hatimoğulları, "Halklarımız bu mesajı 31 Mart seçimlerinde bütün Türkiye'ye ve dünyaya vermiştir. İki şekilde vermiştir bu mesajı. Birincisi; kayyım atanan bütün belediyelerimizi kayyımcı, darbeci anlayıştan ve bu iktidardan geri aldık. İkincisi ise yeni belediyeler ekledik ve AKP 22 yıllık iktidarı boyunca en büyük yenilgisini 31 Mart seçimlerinde almıştır. AKP gerilemektedir, bu ittifak gerilemektedir" diye konuştu.

AKP VE MHP'YE: 'ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMDE TABELA PARTİSİNE DÖNECEKSİNİZ'

İktidarı eleştiren Hatimoğulları, "Cumhur İttifakı'ndan AKP'den medet uman kamu çalışanları, özellikle siz yolumuzu ikide birde kesen polisler, zannetmeyin ki bu devran size dönecek. Bu devran tersine dönüyor. Bu devran sizin işkence ettiğiniz halkın lehine dönüyor. Bu devran sizin yol keser gibi çetevari yönettiğiniz bu iktidarın lehine değil, halkların, işçilerin, emekçilerin, Kürt halkının lehine dönmektedir. Halk size Kürdistan'da da Türkiye genelinde de tarihi bir ders vermiştir. Bu dersin sonuçlarını iyi değerlendirmeyen AKP, Erdoğan, Bahçeli şunu bilmeli ki önümüzdeki seçimlerde siz tabela partisine döneceksiniz" dedi.

'ZALİMSİNİZ, ADALETSİZSİNİZ, ÇETEVARİ BİR YÖNETİMSİNİZ'

Hatimoğulları, "Çünkü zalimsiniz, adaletsizsiniz, 82 cunta anayasasını dahi uygulamayan, yasaları çiğneyen çetevari bir yönetimsiniz. Kayyımın Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında bir karşılığı yoktur. Kayyım çetevari, açık faşizm, açık otoriter rejimlerin, padişahlıkların ve krallıkların döneminde dahi icra edilmyecek kadar antidemokratik bir uygulamadır. Çünkü halk seçiyor. Hakkari'de Mehmet Akış'ı ve eşbaşkanlarımızı halk seçti. Kayyıma rağmen seçti. Gönderdikleri asker ve polis seçmenlere rağmen seçti. AKP, seçim günü onbinlerce asker ve polisi kayyım rejiminin bir devamı olarak getirip oy kullandırdı. Hakkari; askere ve polise rağmen, Hakkari'yi açık hava hapishanesine çevirmelerine rağmen tercihini DEM Parti'den kendi partisinden yana yapmıştır ve Mehmet Akış'ı eşbaşkan olarak seçmiştir" diye konuştu.

'KENDİ YASASINI CİDDİYE ALMAYAN DEVLETİ YURTTAŞ NASIL CİDDİYE ALSIN'

Eşbaşkan Akış'a ceza verilmeden Hakkari Belediyesine kayyım atandığına dikkat çeken Hatimoğulları, "Tıpkı Soylu'nun o çetevari yönetim tarzı gibi, 'önce işi yapın kanun arkadan gelir' misali kanunsuzluğun içinde bir kanunsuzluk daha yapmışlardır. Ve bu imzayı atan her kimse emin olun yargılanacaktır. Sadece halka hesap vermeyecek yargı önünde de hesap verecek. 10 sene sonra bir davayı yeniden dirilterek daha hakkında karar olmadığı halde valiyi kayyım olarak atıyorlar. Aynı şeyi Van'da yaşadık. Abdullah Zeydan eşbaşkanımıza membu haklarını iade ettikleri halde, resmi bir imza olduğu halde devlet kendini yalanlıyor Devlet kendi kağıdını ciddiye almıyor. Devletin ciddiye almadığı kağıdı yurttaş mı ciddiye alsın. Kendi yasasını ciddiye almayan devleti yurttaş nasıl ciddiye alsın" dedi.

22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var

HATİMOĞULLARI'NDAN AKP'YE : 'SENİN SUYUN ISINDI, GİTME VAKTİN GELDİ'

AKP'yi eleştiren Hatimoğulları, "Kürdün seçme ve seçilme hakkını kayyım yoluyla elinden alıyorsan o zaman çık açıkla de ki Kürtler benim yurttaşım değil. Sizleri nüfustan çıkarıyorum deyin bakalım. Çıkın bu cesareti gösterin Arkadan iş çevirmek ve Hakkari'de askeri sokağa indirmek askeri darbenin ve siyasal darbenin ta kendisidir. Ve buradan darbeci AKP'ye, darbeci Saray'a diyoruz ki; senin suyun yeterince ısındı. Yeterince insanlara acı çektirdin. Sen insanların hakkını gasp ettin. Sen Kürt siyasetçileri cezaevine attın, işkence yaptın. Bu ülkenin aydınlarına, yazarlarına, gazetecilerine, her kesimi düşman olarak gördün. Va artık senin suyun ısındı, gitme vaktin çoktan geldi" diye konuştu.

POLİS SLOGANLARI SİRENLERLE BASTIRMAYA ÇALIŞTI

Açıklamanın ardından Hatimoğulları ve DEM Partililer, polis ablukası altında parti binasına geçti. Halk, DEM Partililere sloganlarla destek verdi. Polis, halkın sloganlarını sirenlerle bastırmaya çalıştı

Editör: Selda Manduz