Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin Genel Merkezi'nde yerel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Doğan, "En geniş güç birliğinden yanayız dedik. Kent uzlaşısını da tam olarak böyle tarif ettik. Çok yönlü görüşmelerimiz sürerken, Dersim'e ilişkin açıklama geldi. Dersim, DEM'siz olmaz; DEM, Dersim'siz olmaz" dedi.

Doğan, Başak Demirtaş'ın İstanbul adaylığı üzerinden sorulan soruya "Bir gün siyaset yapmak isterse, aday olmak isterse adres DEM Parti'dir" yanıtını verdi.

Doğan, partisinin dünden bu yana devam eden Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına ilişkin partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Doğan, halk oylamasının tamamlandığını ve 29 Ocak'ta Amed'de adayların tanıtılacağını açıkladı.

31 Mart yerel seçimlerine ilişkin partisinin hazırlık sürecinden bahseden Doğan; İstanbul, Mersin, Hatay ve Dersim'deki tutumlarına ilişkin "Parti olarak alacağımız pozisyonun dengeleri nasıl değiştirebileceğinin farkındayız" dedi.

İSTANBUL SORUSUNA YANIT

İstanbul ile ilgili bir soruya yanıt veren Doğan, şunları söyledi:

"İstanbul çok önemli bir şehir ve ben de MYK’daki tartışmaları tam da buradan başlatarak açıkladım ön seçimler sonrası… Daha önce de açıkladığımız, eş genel başkanlarımızın da açıkladığı üzere tabi ki CHP ile de her 2 siyasi partinin ayrı ayrı komisyonları karşılıklı biçimde çalışıp yalnızca buralara ilişkin değil genel olarak çalışıp, ince eleyip sık dokuyup bir çalışmayı sürdürüyorlar ama bu çalışmaya ilişkin henüz netleşmiş bir şey olmadığı için ben size ‘Burada şöyle bir güç birliği, burada böyle bir işbirliği söz konusu’ diyemiyorum. Çünkü bu çalışmaların neticesinde netleşip sizlere aktarabileceğim bir veri söz konusu değil.

BAŞAK DEMİRTAŞ SORUSU: ADAY OLMAK İSTERSE ADRES DEM PARTİ'DİR

Başak Demirtaş'ın İstanbul'da olası adaylığına dair soruya Doğan, şu yanıtı verdi:

"Sevgili Başak Demirtaş bizim arkadaşımız ve yoldaşımız. Hep birlikte hatırlayalım 14-28 Mayıs seçimlerinde sahalarda seçimler için çalıştı, mitinglere katıldı. Başak Demirtaş bir gün bir yerden siyaset yapmak ve dahil olmak isterse elbette orası burasıdır, DEM Parti’dir. Aksi şaşırtıcı olurdu. Bunun böyle tartışılıyor olmasını da garip karşıladığımızı belirtmek isterim. Başak Demirtaş’ın kendisin de ifade ediyor zaten. İçindeki durumu net şekilde ifade ediyor.

Partimizden öneri gelmedi ama bana bir görev düşerse bu konuda ben hazırım diyor. Başak Demirtaş’ın şöyle bir vurgusu var. Barış ve demokrasinin önünü açacağına inanırsak ve bunun için bir sorumluluk düşerse hazırım diyor. Başak Demirtaş’ın buradan aday olma ihtimaline ilişkin yaptığı bir açıklama, böyle şaşırtıcı açıklamaymış gibi tartışılıyor."

'HALKLARIN KAZANACAĞI SEÇENEKLERİ GÖZETEREK HAREKET EDİYORUZ'

Doğan konuşmasında şunları söyledi:

"İstanbul'da DEM Parti ne yapacak, Mersin'de ne yapacak, Hatay'da ney yapacak, Dersim'de ne yapacak? Kamuoyu merak ediyor. Parti olarak alacağımız pozisyonun dengeleri nasıl değiştirebileceğinin farkındayız. Bu seçim bölgelerine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Tüm seçenekler değerlendiriyor. Belirleyici güç olduğumuzun farkında olarak ince eleyip sık dokuyarak halkların kazanacağı seçenekleri gözeterek hareket ediyoruz.

Dersim İttifakı olarak adlandırılan ve açıklanan bu yanan geliş kamuoyunda haklı soruları doğurdu. 'Biz kurduk siz de gelin' şeklindeki bir yaklaşımı DEM Parti'nin çalışmaları ve müzakereleri sürerken bu çalışmaları güçleştirdiğini ortaklaşma halini de by pass ettiğini ifade etmek gerekir."

'DOĞRUDAN DEMOKRASİ ÖRNEĞİNİ HAYATA GEÇİRDİK'

Ön seçim sürecini tamamladıklarını belirten Doğan, "Bunca saldırıya rağmen, profesyonel hazırlıklarla Türkiye'de eşi benzeri görüşmemiş bir doğrudan demokrasi örneğini hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.

Doğan, şöyle devam etti:

"Sandıktan çıkan sonuçları kabul edeceğimizi söylemiştik. Biz üstümüze düşüni yaptık, halklar üzerine düşünü yaptılar. Sandıktan çıkan adaylarımızı, o şehirleri yönetecek adayları tanıtmak üzere hazırlıklarımıza başladık. Ayın 29'unda Diyarbakır'da yapacağız."

Meclis'te AKP’ililerin saldırısına uğrayan DEM Partili Bozan: Geri adım atan namerttir Meclis'te AKP’ililerin saldırısına uğrayan DEM Partili Bozan: Geri adım atan namerttir

Ön seçim uygulamasının önemini vurgulayan Doğan, "Bu ülkede tekçi ve merkeziyetçi sisteme karşı alternatif yönetim modeli olan neredeyse tek parti olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koydu" diye konuştu.

YEREL SEÇİMLER MESAJI

31 Mart yerel seçimlerine ilişkin de konuşan Doğan, "İstanbul, Adana, Muğla, Aydın, Kars, Mersin, Hatay, Dersim... Bunlar kamuoyunda en fazla merak edilen iller" dedi.

Doğan, şu mesajı verdi:

"DEM Parti olarak alacağımız pozisyonu dengeleri ne oranda, nasıl değiştirebileceğinin farkındayız. Dolayısıyla böyle bir sorumlulukla çalışıyoruz."

"Her şey çok büyük bir titizlik ve hassasiyetle çalışılıyor" diyen Doğan, "Tüm seçenekler değerlendiriliyor. Ayrıca kent uzlaşısı kapsamında güç birlikleri çalışmalarımız da devam ediyor" ifadelerini kullandı.

GÜÇ BİRLİĞİ AÇIKLAMASI

Yerel seçimlerde 'güç birliği' hakkında konuşan Doğan, "En geniş güç birliğinden yanayız dedik. Kent uzlaşısını da tam olarak böyle tarif ettik. Çok yönlü görüşmelerimiz sürerken, Dersim'e ilişkin açıklama geldi. Dersim, DEM'siz olmaz; DEM, Dersim'siz olmaz" ifadelerini kullandı.

'OCAK AYININ 28’İNDE ADAY TANITIMIMIZI TOPLANTIMIZI YAPACAĞIZ'

Ayşegül Doğan’ın konuşmalarından satır başlıkları:

"MYK toplantısının gündeminden birisi daha önce açıkladığımız gibi 13-14 ocak tarihlerinde yaptığımız birinci parti olarak çıktığımız yerlerde ön seçimlere ilişkin bilgilendirmek istiyoruz. Ön seçim sürecini büyük bir başarı ile tamamladık. Bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir doğrudan demokrasi deneyimini hayata geçirdik.

Yalnızca belediye eş başkanlarını seçmedik il meclisi üyelerimiz de oylandı. Sandıktan çıkan sonuçlara saygılı olacağımızı, gelen itirazları değerlendireceğimizi söylemiştik. Biz üstümüze düşeni yaptık, halklar üstüne düşeni yaptılar. Ocak ayının 28’inde aday tanıtımımızı toplantımızı yapacağız.

'İDDİAMIZIN BÜYÜK OLDUĞU BİLİNİYOR'

Ön seçim deneyimi ile bu ülkede tekçi ve merkeziyetçi sisteme karşı alternatif yöntemi olan tek parti olduğu gerçeğini ön seçim ile bir kez daha ortaya koymuş oldu. Ön seçim kararını halkımızın nasıl sahiplendiğini gördük. Büyük coşku ile sandıklara yöneldiler. Şimdiden kayyımların iradeleri teslim alınamayacağını ve onlardan zorla alınanı alacaklarının kararlılığını gösterdiler.

Ön seçimlerle ilgili süreci tamamladık ama yerel seçimler süreci en önemli gündemimiz. Kararlıyız, iddiamız büyük. En büyük iddiamız kayyım rejimine karşı halkımızın vereceği yanıt. Ne yaparlarsa yapsınlar, hileleri takip ediyoruz. Oy taşıma ve daha neler neler şimdiden denenmeye çalışıyor. Çünkü iddiamızın büyük olduğu biliniyor. Ama biz de buradan bir kez daha söyleyelim ki iddiamız büyük, kayyımların bileti kesildi, kayyımları göndereceğiz.

'İNCE ELEYİP SIK DOKUYARAK, YOL ALIYORUZ'

Kazanmak çerçevesinde ön seçimler dışında neler yapıyoruz; İstanbul, Adana, Muğla, aydın, Kars, mersin, dersim bunlar özellikle seçtiğimiz değil ama kamuoyunda merak edilen iller. Merak edilen bu durumun daha önce de açıkladığımız üzere DEM Parti olarak alacağımız pozisyonun dengeleri nasıl değiştirebileceğimizin farkındayız. Böyle bir sorumlulukla çalışıyoruz.

Bu iller bizim için de özel iller. Hemen bugüne kadar açıkladığımız ve açıklamadığımız her seçim bölgesine ilişkin şunun bilinmesini isteriz ki her şey çok büyük titizlikle çalışılıyor. Bu seçim bölgelerine ilişkin çalışmalar sürüyor. Netleştikçe sizlerle paylaşıyoruz. Buralara ilişkin epeyce yol alındı. İnce eleyip sık dokuyarak yol alıyoruz. Diğer yandan açıkladığımız il ve ilçelerde eğilim yoklaması ile aday belirleyeceğimiz yerlerde çalışmalarımız sürüyor.

'DERSİM İTTİFAKI OLARAK YAN YANA GELİŞ...'

Biz dem parti olarak her ile ilişkin kent uzlaşısı stratejisi üzerine çalışmalarını sürdürüyoruz. Dersim’de bu illerde bu iller içinde özel bir önem sahip. Dersim bir önceki dönem kayyımla elimizden alınan illerden biridir. Dersim İttifakı olarak yan yana geliş haklı olarak bir takım soru işaretleri oluşturdu. Biz kurduk siz de gelin yaklaşımını DEM Parti’nin yürüttüğü çalışmalar sürerken, bu çalışmaları güçleştirdiğini, ortaklaşma halini bir nevi paypas ettiğini söylemek gerekir.

Halkın yönetimi nasıl yolla, nasıl bir güç birliği ile ilgili dahil edeceğiz. Toplumsal muhalefetin yan yana gelişinin nasıl yansıyacağı ile ilgili. Bu soruları biz birlikte ve ortaklaşa bir cevap üretmeliyiz. Bizim için ilkeli ittifak anlayışımızın böyle olduğunun ve en basit tanımının bu olduğunun altını çiziyor. Dersim demsiz olmaz, dem Dersim’siz olmaz. Kimse dersimi7çdemden demi dersimden ayıramaz. Yapacağımız tüm güç birliklerinde bu anlayış kapsamında bir yaklaşımımız olacak. MYK toplantısında bu tartışmalarımız devam ediyor."

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: Selda Manduz