Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istediği üzerine Muhsin Şentürk'ün lehine çekildiği Mehmet Akarca 103 oy aldı. Böylece, Ömer Kerkez ile Mehmet Akarca arasında 90 oy farkı olduğu görüldü.

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilen Akarca'nın 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla doldu. Bu kapsamda Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri bugün sandık başına gitti.

MEHMET AKARCA 103 OYDA KALDI

25 Mart'tan bu yana seçimin ilk 36 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle 37. tur oylaması yapıldı.

Oylama sonucu, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 193 oyla Yargıtay Başkanı seçildi. Mehmet Akarca ise 103 oy aldı. 8'i boş olan oyların 20'si geçersiz sayıldı.

Başkanlık seçiminin sonucu da, Yargıtay Başkanlığı resmi X hesabından paylaşıldı. Paylaşımda, "Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 14 Mayıs 2024 tarihinde yapılan seçim sonucunda Yargıtay Birinci Başkanlığına Yargıtay Üçüncü Hukuk Dairesi Başkanı Sayın Ömer Kerkez seçilmiştir" ifadeleri yer aldı.

MUHSİN ŞENTÜRK BAŞKAN ADAYLIĞINDAN ÇEKİLMİŞTİ

35'inci tur seçiminin ardından dikkat çeken bir gelişme yaşanmış ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk geçen günlerde birinci başkanlık adaylığından çekildiğini açıklamıştı, mevcut başkan aynı zamanda aday olan Mehmet Akarca'yı destekleyeceği ileri sürülmüştü.

ADAYLIĞIN GERİ ÇEKİLMESİNDE ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASININ ETKİSİ

Şentürk’ün adaylıktan geri çekilmesi Erdoğan’ın şu sözlerinin peşi sıra gelmişti:

“Herkes yargıya yardımcı olmalı, işini kolaylaştırmalı. Ülkenin selameti yerine belli zümrenin menfaatini gözeten dar kadrocu anlayışların adalet teşkilatı dahil devlet kurumlarında yuvalanmasına izin vermeyeceğiz.”

Ardından Şentürk, üyelere gönderdiği mesajda, "Süreçte oluşan tıkanmanın giderilmesi ve Yargıtayımızın kurumsal itibarının korunması amacıyla birinci başkanlık adaylığından çekiliyorum" ifadesini kullanan Şentürk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına adaylığını açıklamıştı.

DEM Partili belediyelerden Erdoğan'a: Kayyımların borcunu ödüyoruz DEM Partili belediyelerden Erdoğan'a: Kayyımların borcunu ödüyoruz

Şentürk, dün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçimlerine katılarak 77 oy almıştı.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda dün yapılan Yargıtay Başkanlığı seçiminin 36'ncı turunda Akarca 111 oy, Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ise 169 oy almıştı.

ÖMER KERKEZ KİMDİR?

Ömer Kerkez, 1966'da Antakya'da doğdu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1988'de mezun oldu.

Hatay hakim/savcı adayı olarak mesleğe başlayan Kerkez, sırasıyla Elbistan, Kozluk, Erzin Cumhuriyet savcılığı, Adalet Bakanlığı'nda tetkik hakimliği, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Genel Müdürlük ve Hakimler ve Savcılar Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

Kerkez, 5 Temmuz 2017'de Yargıtay üyeliğine, 14 Şubat 2023'te ise Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanlığına seçilmişti.

Editör: Selda Manduz