Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, “Fındık fiyatı üreticileri memnun eder biçimde belirlenmeli” diyerek fiyatın belirlenmesi için acil komisyon kurulmalı çağrısı yaptı.

Yeni sezon fındık fiyatının hala belirsiz olmasına karşı Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, açıklama yaparak, “Fındık fiyatı üreticileri memnun eder biçimde belirlenmeli” dedi ve üreticilerden de oluşan bir komisyonun acil kurulması için çağrı yaptı.

TMO'nun fındık fiyatını baskılamak için yaptığı satış nedeniyle yeni sezonun fındık fiyatını düşük tutma gayreti olduğunu da bildiren Dinç, bunun "fındık üreticilerini mağdur etme planı" olduğunu söyledi.

“YENİ SEZONUN FINDIK FİYATI BELİRLENSİN”

TMO’nun fındık kilosunun satışını 130 liradan duyurmasını fındıkta ücret baskılama taktiği olarak değerlendiren Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, “Ortaya konuşulan fındık fiyatı talebi de iktidarın açıklayacağı fiyatı beklemek de üretici köylülerin mağduriyetine ilaç olmadı, olmayacak. Tarım-fındık politikası nasıl olacağı tartışılmalı ve üreticilerin her yıl yaşadıkları bilinmezlik ortadan kaldırılmalı. Ancak bu tartışmalar sürerken acil olan öncelik yeni sezonun fındık fiyatının ne kadar olacağının belirlenmesidir. TMO'nun fındık fiyatını baskılamak için yaptığı açıklamayla, fındığı ucuza satmasınlar. Rekolte üzerinden oynanan oyunları biliyoruz. Fındık fiyatının ne kadar olacağının belirlenme yetkisi, iktidara da tüccar ve ihracatçılara da bırakılamaz. Bu zamana kadar maliyet, taban fiyat olarak açıklandı ancak tavan fiyata dönüştü” dedi.

“ORTAK İRADE İÇİN ÜRETİCİ TARAF OLMALI”

Dinç, üreticilerin ürünü ve emeği için fiyat belirlenmesinde taraf olmasının da şart olduğunu belirtti: “Yıllarca aynı oyun oynanıyor, buna karşı da her yıl aynı uyarıları yapıp çözüm önerilerini dile getiriyoruz. Yapılacak olan ilk iş, ‘fındık fiyatını belirleme komisyonunun’ kurulmasıdır. Kurul önce maliyeti belirlemeli ki fiyatın ne kadar olacağını tartışalım. Kurul, fındık üreticilerinin örgütlerini de kapsamalıdır. İlk adım bu olmalıdır.

Artık sessizlik bozulmalı, bekleyen değil; talepleri için mücadele eden olmalıyız. Partilerin çağrıları olabilir, biz Emek Partisi olarak üretici köylü odaları, sendikaları, dernekleri; muhtarlar özne olmalılar diyoruz. Ortak iradenin böyle dile getirilmesini önemsiyoruz. Her koşulda parti olarak üretici köylünün emeği ve ürünün değerinin alınması için mücadele edeceğiz.”

Merkez Bankası'ndan yeni KKM adımı Merkez Bankası'ndan yeni KKM adımı

“İKTİDAR SERMAYEDEN YANA”

Bu zamana kadar hükümetlerin tarım ve gıda şirketleri lehine kararlar aldığını vurgulayan Dinç, “İktidarın tarım ve gıda şirketlerinin bir dediğini iki etmediğini bilerek adım atmalıyız. Kapitalist sistem, üretici köylülerin değil, sermaye gruplarının isteğine göre işliyor. Sermayedarlar ürettiklerinin fiyatlarını belirlerken üretici köylü belirleyemiyor.  Bu sistem değişmelidir. Değişme, üretici köylünün mücadelesiyle olacaktır.

Bunlar gerçekler. Ancak iktidarın yapacağı bellidir. Her yıl aynısı oldu. Buğday ve çay üreticileri mağdur edildi. Tarım ve gıda şirketlerinin dediği oldu. Fındıkta da aynısının olmaması için birlikte olmalıyız, sesimizi yükseltmeliyiz” dedi.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz