Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu dolayısıyla ABD'nin New York şehrinde bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkevi'nde Tesla ve SpaceX'in kurucusu, Twitter'ın (X) sahibi Elon Musk'ı kabul etti.
Erdoğan, görüşmede, sendikalaşma çalışması yürüten Tesla işçilerini toplu şekilde işten atan Musk'ı Türkiye'de fabrika kurmaya çağırdı.
FİDAN, KACIR, VARANK VE KOÇ DA KATILDI
Basına kapalı görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da yer aldı.
Musk, kabule küçük oğlu X Æ A-12 Musk ile birlikte geldi.
SPACEX İLE İŞ BİRLİĞİ, "FABRİKA KUR" ÇAĞRISI…
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, Musk'a, "Dijital Türkiye Vizyonu" ve "Ulusal Yapay Zeka Stratejisi"ni anlattı.
Togg'un yollara çıkmasıyla birlikte Tesla'nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Erdoğan, Musk'ı, Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurmaya çağırdı.
Erdoğan, Türkiye'nin uzay programı kapsamında atılacak adımlarda SpaceX ile iş birliği imkanlarının doğabileceğini belirterek, Musk'ı İzmir'de düzenlenecek TEKNOFEST'e davet etti.
Musk'a Erdoğan'ın "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabının İngilizce versiyonu ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca hazırlanan ve "BM Reformu: Uluslararası İş Birliğine Yeni Bir Yaklaşım" kitabı hediye edildi. Erdoğan, Musk'ın çocuğuna da futbol topu hediye etti.
SENDİKALAŞMA ÇALIŞMASI YÜRÜTEN İŞÇİLERİ İŞTEN ATMIŞTI
ABD’de elektrikli otomobil üreten Tesla’nın Buffalo şehrindeki fabrikasında sendikalaşma çalışması yürüten onlarca işçi, Şubat 2023'te işten atılmıştı. Workers United sendikası, Tesla'yı ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kuruluna şikayet etmişti.
Tesla'nın Nevada’daki fabrikasında çalışan yüzlerce işçi de 2022 yazında toplu şekilde işten çıkarılmıştı. İşçiler, şirketin işten çıkarmalarla ilgili önceden bildirimde bulunmaması nedeniyle dava açmıştı. Musk ise davayı “önemsiz” olarak nitelendirmişti.
Kaynak: Evrensel