Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın "Güvenlik konusunda sadece Rusya'ya güvenmek stratejik hataydı" açıklamalarının ardından yarın ABD ile başlayacak ortak askeri tatbikat öncesi ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Laçın ve Ağdam koridorlarının derhal ve eşzamanlı olarak açılması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri Dağlık Karabağ'da hızla kötüleşen insani durumdan derin endişe duymaktadır" ifadelerine yer verildi.

'HER İKİ KORİDOR DA DERHÂL VE EŞ ZAMANLI AÇILMALI'

Açıklamada, "İnsani yardım malzemelerinin hem Laçın hem de Ağdam güzergâhlarının yakınında bulunduğunu not ediyor ve Dağlık Karabağ'daki erkek, kadın ve çocuklara umutsuzca ihtiyaç duyulan insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasına izin vermek üzere her iki koridorun da derhal ve eş zamanlı olarak açılması çağrımızı yineliyoruz" dendi.

EGEMENLİK VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Güney Kafkasya'da artan gerilim ışığında ABD'nin, Ermenistan ve Azerbaycan'ın onurlu ve kalıcı bir barışa ulaşma hedefiyle, çözüm bekleyen meseleleri doğrudan diyalog yoluyla çözme çabalarını güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceği belirtilen açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri, ileriye dönük tek yolun barış, diyalog ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin, birbirlerinin egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı temelinde normalleştirilmesi olduğunu bir kez daha teyit eder" vurgusu yapıldı.

ASKERİ TATBİKAT 20 EYLÜL'E KADAR SÜRECEK

Ermenistan, ABD ile yarın başlayacak ve dokuz gün sürecek ortak askeri tatbikata ev sahipliği yapacak. Tatbikatın, Paşinyan'ın ülkesindeki Rus askeri varlığına rağmen "Rusya'nın Güney Kafkasya'da etkisini yitirmekte olduğuna" yönelik açıklamalarının ardından gelmesi dikkat çekti. Paşinyan Rusya'nın Güney Kafkasya bölgesinden geri çekildiğini hissettiğini söylemiş, "Rusya'nın attığı ya da atamadığı bir dizi adım sayesinde bölgeyi terk ettiğini görüyoruz. Bir gün uyandığımızda Rusya'nın burada olmadığını görebiliriz" demişti. Kremlin tarafı ise iddiaları reddederek, "Ermenistan'da bir askeri üssü bulunan ve ateşkes anlaşmasını korumak için barış gücü askerleri gönderen Rusya'nın Güney Kafkasya'da istikrarın sağlanmasında önemli bir rol oynamaya devam etmeyi planladığını ve buradaki faaliyetlerini sonlandırmayı düşünmediğini" dile getirmişti.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: Selda Manduz