Ayhan Bora Kaplan çetesine yönelik yürütülen soruşturmada Kaplan’ın yakın adamı ve davada gizli tanık olma süreciyle tartışmalara neden olan Serdar Sertçelik yurt dışında geçici olarak tutuklandı.

Yargılamada okların emniyete dönmesinin ardından Sertçelik’in yakalanmasıyla ilerleyen süreci değerlendiren Gazeteci Cengiz Erdinç, “Operasyon yön değiştirmiş gibi görünebilir ama öyle değil. Çünkü bu dosya kapatılırsa elde koz kalmaz” dedi.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olduğu iddia edilen Ayhan Bora Kaplan’a ilişkin yürütülen soruşturmada, emniyet ve yargının AKP ve MHP’li isimler hakkında Serdar Sertçelik’e aleyhte ifade verdirmeye çalıştığı iddiaları “kumpas” tartışmalarına neden olmuştu. Ev hapsini defalarca ihlal eden ve yurt dışına kaçan Sertçelik’in firari merak konusu olmuştu. Dubai’de olduğu öne sürülen Sertçelik, Macaristan’da geçici olarak tutuklandı.

Kaplan’a yönelik yargılamanın emniyet içerisindeki bir yapılanmaya dönmesi siyaset, yargı, emniyet üçgeninde tartışmalara neden oldu. AKP büyük oranda sessizliğini korurken, MHP sonuna kadar gidilmesini istedi. İşin siyaset boyutu şimdilik durulmuş görünürken, son olarak her gün çetelere yönelik operasyon haberleri veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü.

"SÜREÇ YARGILAMAYA UZANMADI"

Okların Kaplan’dan çok emniyete çevrildiği süreçte Sertçelik’in yurt dışında tutuklanmasıyla birlikte, gelişmelerin seyrini yakından takip eden Gazeteci Cengiz Erdinç ile süreci konuştuk.

Merkez Bankası faizi indirecek mi? Merkez Bankası faizi indirecek mi?

Erdinç, çetenin iki numarası olarak soruşturmada yer alan Sertçelik’in etkin pişmanlıktan yararlanmasının çok şüpheli olduğunu söyledi. Etkin pişmanlıktan yararlanmak için yeni ve önemli bilgilerin verilmesi gerektiğini ama bunların olmadığını anlatan Erdinç, emniyette süreç böyle ilerlerken yargıda ise Kaplan’ın kollandığına dikkat çekti. Emniyetten ilgili isimlerin tutuklanmasına rağmen yargıda herhangi bir adım olmadığını belirten Erdinç, “2016 hatta 2014’ten beri Kaplan’ın birçok dosyası kapatılıyor. Şu an Yargıtay üyesi olan Yüksel Kocaman’ın adı geçse de başka isimlerin baktığı dosyalar da var. Dolayısıyla emniyet üzerine bu kadar gidilirken Kaplan dosyasının yargı ve siyasete uzanmaması önemli bir durum” diye konuştu.

Türkiye’de daha birçok Kaplan çetesi olduğunu söyleyen Erdinç, “Kaplan, organize suçun geldiği durumu gösteriyor. Ancak hakim ve savcılar denetlenmiyor. Devlet bile organize suçtan kendisini korumaktan yoksun. Dolayısıyla toplum da yoksun. Mesela Kaplan beraat edebilir. Bunu şunun için söylüyorum; yeterli bir delil yok gibi görünüyor. Polis dinlemeler yapıyor, ifadeler alıyor ama mahkemede ‘Korkutulduk’ denilerek ifadeler geri çekiliyor” dedi.

"PAZARLIK KONUSU OLURSA, DÖNER SİZİ VURUR"

Erdinç, “Bu tür organize suçu pazarlık konusu yapıyorsanız, gelir sizi de vurur. Operasyon yön değiştirmiş gibi görünebilir ama öyle değil. Çünkü bu dosya kapatılırsa elde koz kalmaz. Bu tür dosyalar bir yerde dondurulup sonra ihtiyaç halinde yeniden raftan indiriliyor. Siyaset tarafından araçsallaştırılıyor. Organize suçun kendisi siyasete nüfuz etti, içselleştirildi. Kamu kaynakları ve ihalelerin paylaşımında çoğu zaman bir organize suçun varlığı kendisini hissettiriyor.”

Editör: Selda Manduz