İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına ilişkin "Kayyuma geçit yok" şiarıyla Beyoğlu'da bulunan Şişhane Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu, Kezban Konukçu, Celal Fırat, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir ile Cengiz Çiçek, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, Emek Partisi Milletvekili İskender Bayhan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk'ün de katıldığı açıklamaya, çok sayıda siyasi parti, sendika, dernek, kurum, kuruluş temsilcileri destek verdi.

"Kayyuma geçit yok, irademize sahip çıkıyoruz", "Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Kayyuma geçit vermeyeceğiz", "Kayyum gidecek, biz kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Halkların iradesi gasbedilemez”, "Kayyım defol belediye bizimdir", "DEM Parti ya meye şaredari yame ye" sloganları atıldı.

Türkeş'ten Adalet Bakanı'na Kavala tepkisi: Sümen altı etme Türkeş'ten Adalet Bakanı'na Kavala tepkisi: Sümen altı etme

“SAHTE BİR İDDİANAME”

Açıklamada konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğuları, ülkede bir "darbe" daha yaşandığına dikkat çekerek, "AKP iktidara geldiği zaman biz bu toplumu, Türkiye'yi vesayet rejiminden kurtaracak, darbeci anlayışlardan kurtaracağız diye yola çıktı. Oysa şu an DEM Parti ve önceki dönem belediyelere kayyım atayarak 3'üncü kez bir siyasi darbe gerçekleştirmiştir. Seçilmişlerimizin dokunulmazlığını kaldırarak onları cezaevlerine koyarak Kobanê Kumpas Davasını tezgahlayarak sevgili Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın aralarında olduğu 13 kısa sürece önce 407 yıl 7 ay hapis cezası vererek bir darbeye daha imza atmıştır. Ve bugün, Hakkari'de belediyemize kayyım atadılar. Belediye eş başkanımız Van'da gözaltına alınıyor. Gerekçesi ise 10 sene önceki bir dava. 10 yıl kış uykusuna yattı bunlar. 10 sene sonra akılları başlarına gelmiş sözde. 10 yıl sonra yani Mehmet Sıddık Hakkari belediye eş başkanı olduktan sonra AKP'nin aklına davayı devreye sokmak gerekiyor. Kendi uydurmuş oldukları bir sahte iddianameyle belediye eş başkanımız hakkında dava açtılar" ifadelerini kullandı.

“AKP DARBECİDİR”

"İrademizi gasp edemezsiniz" diyerek sözlerine devam eden Hatimoğlu, "31 Mart seçimlerinde bir kez daha görüldü ki. Değerli halklarımız bir kez daha gösterdi ki özellikle kayyım atanmış belediyelerde oylarımızı katlayarak bizler o belediyeleri kazandık. Saray, Erdoğan buraya kulak ver. Eğer senin kayyım atamalarına rağmen halk sana biat etmiyor. Bugün AKP'nin son yerel seçimlerde aldığı oylar ortadadır. AKP hızla erimektedir. Daha da eriyecektir. Burada AKP iktidarının bu seçimlerden aldığı yenilgiden sonra biz normalleşme süreci başlatacağız dediler. Oysa ortada hiçbir normalleşme süreci yok. Normalleşme derken Kürde normalleşme yok DEM Parti'ye normalleşme yok. Çünkü bunlar a-normal. Çünkü bunlar faşist rejimde, otoriter rejimde ısrarcı. Bütün halklar olarak bütün demokratik güçler olarak bu kayyum darbesine karşıyız. AKP darbecidir. MHP darbecidir. Saray darbecidir bunu asla kabul etmiyoruz. Bu darbe karşısında demokratik haklarımızı ve mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz Birlikte dayanışarak kazanacağız, faşizme karşı mücadele ederek kazanacağız" diye konuştu.

“HALKIN İRADESİ GASBEDİLİYOR”

Ardında söz alan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, "Bugün saray rejiminin elinde baskı aygıtı dışında hiçbir şey kalmamıştır. Sadece bu baskı aygıtıyla ayakta durmaktadır. Bu otoriter rejim er ya da geç halkın iradesine çarpacaktır. Bugünlerde sınır ötesi operasyonlarını konuşuyorlar. Rojava halkının seçim iradesine darbe vurmak istiyorlar. Sınır ötesi operasyonlarından vazgeçin, onların demokratik haklarına saygı duyun. Eğer bunu yapmazsanız bütün Türkiye işçi ve emekçileri olarak karşınızda duracağız" dedi.  Aslan, Hakkari'de yaşanan kayyum darbesiyle tüm Türkiye halklarının iradesinin gasbedildiğini ifade etti. Aslan, halkların ortak mücadelesiyle diktatörlerin gönderileceğini söyledi.

“GERİYE GİDİYORUZ”

Ardından söz alam Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, "Türkiye hiç olmadığı kadar geriye gitmiş durumda. Böyle bir demokrasi ve adalet olamaz. Bunu hangi coğrafyadan alıyorsunuz. Eğer adınızda adalet sıfatı varsa buna cevap vermek zorundasınız. Eğer Asya'da, Afrika'da bunun örneği yoksa Hakkari'de de olamaz. İşte Kürt halkının dile getirdiği sorun budur" dedi.

“KAYYUMLARA KARŞI ORTAK MÜCADELE EDECEĞİZ”

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ise, "Kayyumlar halkın demokratik seçme hakkını engelleyen uygulamalardır. Bir yanıyla seçmenin sandıkta ortaya çıkmış iradesini yok saymaktır. Bir yanıyla da yine seçmen tarafından seçilen belediye meclis üyelerinin iradesini de yok saymaktır. Bu kayyum uygulamaları sadece yerel yönetimlerde karşımıza çıkmıyor. Bu anti demokratik uygulamaları sadece yerel yönetimlerde yaşamıyoruz. Ne yazık ki uzun süredir Türkiye'de antidemokratik uygulamalarla karşı karşıyayız. Örneğin Hatay'ın seçilmiş milletvekili şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapması gerekirken anayasa mahkemesi kararları hiçe sayılarak cezaevinde. Antidemokratik uygulamaların her zaman güçlü bir biçimde karşısında olacağız. Kayyumların karşısında olacağız ve hep birlikte kayyumlara karşı ortak mücadele edeceğiz" dedi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklamaların ardından kitle Şişhane Meydanı'ndan Taksim'de bulunan İstiklal Caddesi'ne yürümek istedi. Bu esnada kitle ablukaya alındı. Kitle ablukada, "Faşizme karşı omuz omuza", "Direne direne kazanacağız", "AKP halka hesap verecek" sloganlarını attı. Polis, çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Gözaltına alınanların nereye götürüldüğü öğrenilemedi. Ayrıca basının görüntü alması ise engellendi.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz