Kars'ta Cumhur İttifakı'nın (MHP) adayı Ötüken Senger'in %36.20 oy alarak 31 Mart yerel seçimlerini kazanmasının ardından Kars Kalesi'ne MHP bayrağı çekildi.

MHP ve DEM Parti çekişmesine sahne olan 31 Mart seçimlerin ardından Kars Kalesi’ne 3 hilal asılması tedirginliğe neden oldu.

Kozmopolit bir yapıya sahip olan kentte bu eylem hoş karşılanmamakla beraber özellikle Kürt halkını hem rahatsız hem tedirgin etti.

Kente il dışından getirilen 3821 seçmenden dolayı seçimin gasp edildiğini düşünen Kürt seçmen eylemi tepki ile karşıladı.

Karslılar, kaleyi tüm Kars'ı temsil eden bir sembol olarak gördüklerini ve bu nedenle kaleye siyasi parti bayraklarının çekilmemesi gerektiğini savunuyor.

MHP’nin seçimi kazanmasını daha sindiremeden gövde gösterisi yaptığına ifade eden bir yurttaş,  kutuplaşmaya sahne olan seçimde bu tür eylemlerin halkları karşı karşıya getirebileceği ve provokasyona neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Öte yandan Kars Kalesi’ne bayrak asmak bir efsaneye dayanıyor. 12 Eylül 1980 öncesi komünistlerin Kars Kalesi’ne Sovyetler Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) bayrağı astığı iddia edilir. Sovyetler Birliği bayrağının asıldığına dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte her seçim sonrası “bayrak asılacak mı” tartışmaları gündeme gelir. MHP dışında kaleye bayrak asma girişiminde bulunan başka bir siyasi parti yok.

HABER MERKEZİ

Editör: Selda Manduz