Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi’nin (DEM Parti), Kars’ta seçimlerin iptali ve yenilenmesi için önce merkez İlçe Seçim Kurulu’na ardından İl Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz reddedildi.

İl Seçim Kurulu'nun başvuruyu reddetmesi üzerine DEM Parti Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. YSK süreci devam etmesi MHP’li Ötüken Senger mazabatasını alabilmesi önünde engel oluşturmuyor.

Kars merkez seçimlerinde MHP adayı Ötügen Senger 16 bin 384; DEM Parti adayı Kenan Karahancı ise 13 bin 120 oy aldı.

İki parti arasındaki fark 3 bin 264 olurken, DEM Parti kentte dışarıdan taşınan 4 binin üzerinde asker ve polisin oy kullandığını tespit etti.

DEM Parti il başkanlığı önünde yapılan açıklamada, AKP-MHP iktidarının asker ve polisi taşıyarak seçimleri çaldığı ve Kars halkının iradesini gasp ettiği ifade edildi.

DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir ile Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun’un katıldığı açıklamada, seçimlerde yaşanan usulsüzlüklerin belgelerle, görüntülü ve ispatlı bir şekilde seçim kurullarına sunulmasına rağmen YSK tarafından seçim iptali için yapılan başvurunun reddedildiği belirtildi.

“KAYYIM ZİHNİYETİ KARS'TA SÜRDÜRÜLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR“

DEM Parti Kars İl Eş Başkanı Seyfettin Gönel tarafından okunan açıklamada, YSK'nın kararına tepki gösterildi. Halkın iradesinin yok sayıldığını savunan Gönel, "Kars halkı bu haksızlığı kabul etmeyecek ve mücadelesini sürdürecek." dedi.

Açıklamada, "Herkesin bildiğini bir kez daha ifade edelim ki, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Kars halkının iradesini AKP-MHP iktidarı asker ve polisi taşıyarak gasp etmiştir. Bu seçimi çalmışlardır, bu seçim meşru değildir, bu seçim sonucuyla Kars halkının iradesine karşı yeni bir kayyım ataması yapılmıştır. Bu kez seçilene değil, sandıkta seçmene kayyım atanmıştır. Bu şekilde kayyım zihniyeti Kars'ta sürdürülmeye çalışılmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

"TAŞIMA OYLARI ÇIKARDIĞIMIZDA SEÇİMİN KAZANANI DEM PARTİ'DİR”

4000'den fazla taşıma oyun kullanıldığı ve bu oyların blok halinde MHP'ye gittiğinin ifade edildiği açıklamada, MHP’li başkana “istifa” çağrısında bulunuldu.

 "Taşıma oyları çıkardığımızda seçimin kazananı DEM Parti'dir" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Yine herkes biliyor ki, Kars'a taşınan 4000'den fazla taşıma oy blok halinde MHP'ye kullanılmıştır ve bunlar da bu şekilde belediyeyi kazandıklarını sanıyorlar. Kars'ta şu an Mazbatasını alan belediye başkanı Kars halkının gözünde belediye başkanı değildir, meşrutiyetini yitirmiştir. Biz de diyoruz ki, onurlu bir insan bu görevi kabul etmez, istifa eder. Bu bağlamda, seçim İptal edilmeliydi ancak, tüm usulsüzlükler belgelerle, görüntülü ve ispatlı bir şekilde seçim kurullarına sunulmasına YSK tarafından halkın iradesini yok sayan bir kararla seçim iptali için başvurumuz reddedilmiştir. Değerli hemşerilerim haksızlığa, zulme karşı onurlu bir mücadele veren Kars halkına herkesin huzurunda teşekkürlerimizi sunuyor ve diyoruz ki haksızlığa karşı mücadelemizin asla bitmeyeceğini de bir kes daha duyuruyoruz. Sonuç olarak, seçim sonuçları göstermiştir ki taşıdıkları seçmenleri çıkardığımızda, seçimin kazananı Dem Parti’dir. Bu sonuç bizlere irademize sahip çıkmak ve Kars halkına layık olmak için durmaksızın çalışma sorumluluğunu da yüklemiştir. Tüm kayyımlardan ve kayyım zihniyetinden kurtulana kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz” denildi.

DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun ise, 33 merkeze seçmen taşındığını ifade ederek, halkın iradesine savaş açıldığını söyledi.

Erdoğan'ın Başdanışmanından DEM Partili vekilin darp edilmesine destek Erdoğan'ın Başdanışmanından DEM Partili vekilin darp edilmesine destek

“KARS HALKININ İRADESİNE İPOTEK KONULDU”

Hun, “Bildiğiniz gibi 31 Mart tarihinde bir seçim yapıldı ve Kürt halkı yüz yıldır yaşadığı eşitsiz koşullarını bu seçim de yaşadık. Hukuktan tutun her alanda eşitsiz olan Kürt halkı net bir şekilde bu sonucu bu seçimde de açık bir şekilde gördük. AKP ve MHP faşist hükümeti, 33 merkezine Türkiye’den çeşitli asker ve polisler taşıdı, binlercesini taşıdı. Bu kentlerden bir tanesi de Kars’tır. Bununla adeta Kürt halkının iradesine bir savaş açılmıştır. Kürt halkının iradesi, ipotek altına alınmıştır. Erken kayyum atılmıştır. Daha önce seçimlere, seçilenlere kayyum atandı şimdi de seçmenin tümüne kayyum atama yoluna gidildi. 33 merkeze Türkiye'nin her tarafından, yurt dışından, yurt içinden Kayseri’den, Sivas’ta gelip bir günlüğüne Kars halkının iradesine ipotek koydu ve 5 yıllığına Kars halkının iradesi ipotek altına alındı” diye konuştu.

“DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

“Kars halkı bunu kabul etmiyor, bizler buradayız, direnmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Hun, usulsüzlüklere dikkat çekerek,  “Görüntüleri gördünüz, uçaklarla, otobüslerle geldiler. Iğdır’da, Kars’ta, her tarafta okullar tatil edildi, yurtlara yerleştirildiler, okul önlerinde sıraya girdiler. Sorduğumuzda bunlar güvenlik için gelmişlerdi hiçbiri de güvenlik için gelmemişlerdi, Kürt halkının iradesini ipotek altına almak için gelmişlerdi. Gördük, Kars halkının iradesi herkesin gözü önünde, Türkiye'nin gözü önünde gözümüze soka soka halkımızın idaresine ipotek kondu, şimdiki belediye başkanı meşru değildir. Gelen oyları çıkardığımızda işte burada herkesin gözü önünde kazanan DEM Parti’dir. Bizlerin bütün itirazları hukuk eliyle red edilmiştir.” ifadesini kullandı.

HABER MERKEZİ

Editör: Selda Manduz