Adalar halkı minibüslere karşı yol kapattı: 9 gözaltı Adalar halkı minibüslere karşı yol kapattı: 9 gözaltı

Ordu’nun yüzde 74’ünün maden sahası olarak ilan edilmesinden sonra tek tek başlayan ÇED süreçlerine toplu ÇED süreçleriyle devam ediliyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü internet sitesine yayımlanan yeni üç ÇED sürecinin başlamasının duyurusu dikkat çekti.

Yayımlanan duyurular hakkında görüşünü aldığımız Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, aynı şirket tarafından aynı anda üç ilçede başlatılan altın, gümüş, bakır, çinko madenleri için ÇED sürecinin düşündürücü olduğunu belirterek, “İlimizin yüzde 74’ü maden sahası ilan edildi. Şimdi ilan edilen yerler ihaleye çıkarılıyor. Alan şirketler de ÇED sürecini başlatıyor. Merkez ve 19 ilçenin her tarafında maden ÇED süreçleri hızlandı. Sırada olanlar da var. En son Ulubey, Kabadüz ve Gölköy ilçelerimizde altın, bakır, çinko, gümüş madenleri için ÇED süreci başlatıldı. Bu tarım ve orman alanlarını; yayla ve meraları yok edilmesine neden olacaktır” dedi.

TEHLİKE BÜYÜK

Ordu’da HES’lerden sonra maden işletmelerinin çoğaldığına dikkat çeken Özbucak, “Ordu’daki maden çalışmaları Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması işletmesiyle duyuldu. Taş ocaklarından bentonite, bakır, çinko, kurşundan altın madenine kadar her tür işletmeler mantar gibi çoğalmaya başladı. Şimdi de Ulubey ilçesinde Çağlayan Mahallesi mevkiinde, Kabadüz ilçesinde Musakırık Mahallesi mevkiinde, Gölköy ilçesinde de Emirler Yaylasında çinko, bakır, gümüş, altın madeni için ÇED süreci başlatıldı. Tehlike büyük. Artık tarım arazileri, ormanlar, yaylalar tehdit altında. Bu saldırıya dur demek için dernek olarak çalışmamızı sürdürüyoruz. Yeşil yol diye övünerek dillendirdikleri yolların ne için yapıldığı bu projelerle daha iyi ortaya çıkmaktadır. Yerleşim yerlerinde yol sorunu varken dağlara yapılan yolların bir nedeni de maden, enerji ve turizm şirketlerine altyapı hazırlığı olduğunu biliyoruz” dedi.

Editör: Selda Manduz