İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi davası hükümlüsü Osman Kavala'nın yaptığı yargılanmanın yenilenmesi talebini oybirliğiyle reddetti.

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen ve bu cezası Yargıtay tarafından onanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı gereği yeniden yargılama talebinde bulunmuştu.

Avukatları aracılığıyla açıklama yapan Kavala, "Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları sadece başvuranların değil her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla doğrudan ilgilidir. Adalet herkes için gereklidir." ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM'nin 10 Aralık 2019 tarihli Osman Kavala kararı yerine getirilmediği gerekçesiyle 2 Şubat 2022 tarihinde Türkiye hakkında "ihlal prosedürü" adı verilen süreci başlatmış, bu kapsamda Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini AİHM'ye sormuş, AİHM 11 Temmuz 2022 tarihinde Osman Kavala kararının yerine getirilmediğine hükmetmişti.

Kavala’nın avukatlarından Hilal Zengin, yargılamanın yenilenmesi talebiyle, AİHM kararlarını ısrarla uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Kavala’nın avukatının 30 Nisan’da verdiği yargılamanın yenilenmesi talepli dilekçesinde yer alan talepleri yerinde gördü ve Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2006 tarihli içtihat kararlarını gerekçe göstererek, talebi yeni bir heyetin karara bağlamasına hükmetti.

Öte yandan Beş tutuklunun bulunduğu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Gezi Davası’nda, Kavala’nın avukatının başvurusu sonucu kararı veren mahkeme heyeti değişti.

Yeni süreç Avukat Hilal Zengin’in, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Gezi Davası’nda yeniden yargılama talebiyle 30 Nisan’da başvuru yapmasıyla başladı.

Yeniden yargılama talebi 13. Ceza Mahkemesi tarafından reddedilen Zengin, bu karara itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, Gezi davasında kararı veren hakimlerin yeniden yargılama talebini karara bağlayamayacakları gerekçesini savundu.

Zengin dilekçesinde, başkan ve üyelerin yeniden yargılama talebini değerlendirecek heyette bulunmamalarını talep etti.

Yönetmen Leventoğlu ve kameraman Altürk serbest: Gözaltı gerekçesi, Demirtaş tişörtü Yönetmen Leventoğlu ve kameraman Altürk serbest: Gözaltı gerekçesi, Demirtaş tişörtü

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkum edilen ve son günlerde yeniden yargılanması gündemde olan iş insanı Osman Kavala, yazılı açıklama yaptı.

Kavala açıklamasında, Gezi Davası'ndaki cezaların somut delil eksikliğine rağmen verildiğini hatırlattı. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanması çağrısı yapan Kavala, "Davaların yeniden görülmesi saygının gereğidir" dedi.

Kavala, kısa açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bariz hak ihlallerini içeren, delillere dayanmayan mahkumiyetin kararlarının verildiği, suçsuz insanların yıllar boyu hapis kalmalarına yol açan davaların yeniden görülmesi, temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları sadece başvuruların değil her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla doğrudan ilgilidir.

Editör: Selda Manduz