MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'Öcalan gelsin DEM Parti kürsüsünde konuşsun' çıkışıyla başlayan ve Abdullah Öcalan'ın 'PKK kendini feshetsin' çağrısıyla devam eden yeni açılım süreci PKK’nin fesih kararı aldığı kongrenin ardından yeni bir boyut kazandı.

PKK’nin fesih kararının ardından ne zaman silah bırakacağı merak ediliyor. Gözler Meclis'e çevrilirken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'de yer alan tüm siyasi partilerin temsilcilerinden oluşacak bir komisyon kurulması çağrısı yaptı.

Yılmaz Tunç: Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın tahliye talebi değerlendirilecek Yılmaz Tunç: Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın tahliye talebi değerlendirilecek

Bahçeli'nin "Teamüllere uygun olarak TBMM Başkanı'nın çağrısıyla 'Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu' kurulması teklif ve temennimizdir" çağrısına yanıt veren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da "Süreç planlandığı gibi devam ediyor. Şimdi bundan sonraki kısım terör örgütlerinin silahlarını teslim etmesidir. Bu teslim gerçekleştikten sonra zaten bu meselenin konuşulacağı yer hem siyaset olarak hem yasal zeminin hazırlanması bakımından Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de bütün siyasi partiler hep beraber sürece omuz vereceğiz" ifadelerini kullandı.

AKP'DEN İTİRAZ

Siyaset gündemini hareketlendiren çağrıya AKP'den ise itiraz geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sarıkaya, "Silahların herhangi bir şekilde daha gündem oluşturduğu bir ortam içerisinde TBMM'deki sürecin konuşulabilme imkanının olmadığı kanaatindeyim" dedi.

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Bahçeli'nin çağrısına destek vererek, "Süreci salimen tamamına erdirebilmek üzere, konunun meclisimizde bir genel görüşme açılarak ele alınması ve mecliste temsil edilen bütün partilerin katılımıyla 'Terörsüz ve Demokratik Türkiye Komisyonu' oluşturulması milletimize karşı sorumluluğumuzun bir gerekliliğidir" dedi.

KOMİSYON İÇİN PKK’NİN SİLAH BIRAKMASI BEKLENECEK

Yeni çözüm sürecine dair açıklamalar peş peşe gelirken, sürecin nasıl ilerleyeceği ve yol haritası da tartışılmaya devam ediyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre; TBMM'de komisyon kurulması için PKK’nin tüm silahlarını teslim edilmesi beklenecek.

Haberde, PKK’nin silahlarının teslim alınması konusunda Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Irak merkezi hükumeti ve Kuzey Irak yönetimi ile ortak bir mekanizma kuruyor. Bu kapsamda, taraflarla görüşmelerde önemli mesafe alındığı belirtiliyor. TSK’nın da dahil olduğu bu süreçte, Bağdat, Erbil ve Süleymaniye ile koordinasyon içinde çalışma yapılacak. Suriye’deki YPG yapılanması konusunda ise Şam yönetimi ile koordinasyon içinde bir süreç işletiliyor. Türkiye, YPG’nin de silah bırakarak siyasi zeminde faaliyet göstermesi için Şam yönetiminin aldığı kararların uygulanmasını yakından takip ediyor denildi.

Aktarılan kulis bilgisine göre PKK’nin eylül ayı başına kadar silahları bırakacağı ileri sürüldü.

Kaynak: Türkiye Gazetesi