Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Meclis’te Hatay Milletvekili Can Atalay gündemiyle bir araya geldi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Erkan Baş, 15 Ağustos'tan önce olağanüstü toplantı yapılmasını istediklerini vurguladı.

Baş şunları söyledi:

"Öncelikle Sayın Kurtulmuş'a teşekkür ediyoruz. Bizim talebimiz, beklentimiz Milletvekilimiz Can Atalay'ın bir an önce Meclis kütüğüne kaydının yapılması. Talebimiz Meclis'in bir genel görüşme olarak bu konuyu gündem yapması. Meclis tatilde olduğu için bu ancak bir olağanüstü toplantıyla mümkün olabilir. CHP, DEM Parti, Saadet-Gelecek grubu, DEVA Partisi, Emek Partisi, Demokrat Parti milletvekilleri olağanüstü toplantı çağrımıza ortak bir imza ile destek vereceklerini söyledi. Burada bir takvim tartışması var. Bizim beklentimiz 15 Ağustos'taki Mahmud Abbas'ın konuşma yapacağı toplantıdan önce Meclis'in olağanüstü toplanması. AYM'nin bu kararı varken bu karar hiç yokmuş gibi Meclis'in başka bir gündemle olağanüstü toplanmasını kabul etmediğimizi dile getirdik. Filistin meselesinin öneminin farkındayız. Bütün dünyanın gözü buradayken başka bir meselenin gündeme gelmesini istemediğimizi söyledik. Ama bunun yolu o güne kadar Meclis'in gereken adımları atması.

KURTULMUŞ '16 AĞUSTOS OLUR MU' DİYE ÖNERMİŞ

Sayın Başkan '16'sı olur mu' diye önerdi. Teşekkür ederiz, belli ki Meclis düşünüyor bu konuyu. Fakat 15'inde sanki AYM'nin bu kararı hiç yokmuş gibi Meclis'in rutin faaliyetine devam etmesi bizim için mümkün değil. Bizim beklentimiz, konuya ilişkin somut adımların atılması ve Can Atalay'ın milletvekili olduğunun bir kez daha tescil edilmesi ile beraber tahliyenin yolunun açılması. Tahliyenin ardından da gelip yemin ederek görevine başlaması. Sanıyorum yarın itibarıyla da biz diğer siyasi partilerle birlikte olağanüstü toplantı için dilekçemizi Meclis Başkanlığı'na vereceğiz. Meclis'in 14 Ağustos'ta toplanması için ısrarcıyız. Meclis bir karar vermedi aslında, o işlem yok hükmündedir. Can Atalay milletvekili görevine başlamıştı zaten. O karar yok hükmündeydi, kesinti yarattı. Daha önce Faruk Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu kararı var benzer diyebileceğimiz. "

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Gezi davasından 18 yıl hapis cezasının gerekçe gösterilerek vekilliğinin düşürülmesine yapılan itirazlarla ilgili gerekçeli kararı, 1 Ağustos’ta Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararın ardından TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Atalay'ın durumunu görüşmek üzere randevu talep etmişti. TBMM Başkanlığı, TİP’in randevu talebine olumlu dönüş yaptı.

Adalet Bakanı Tunç'tan 'Narin' açıklaması: Deliller önemli veriler içeriyor Adalet Bakanı Tunç'tan 'Narin' açıklaması: Deliller önemli veriler içeriyor

NE OLMUŞTU?

Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili seçildi. Kaydı yapılan ve komisyon görevlerine de getirilen Atalay Gezi davasında tutuklu bulunduğu için yemin edemedi. Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen Yargıtay buna karşı harekete geçti.

Anayasa Mahkemesi’nin, Yargıtay 3. Ceza Dairesi ile arasında krize dönüşen, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili kararında, düşürmenin yok hükmünde olduğunu belirtti.

Kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Yüksek Mahkeme, 4’e karşı 10 üyenin oyuyla, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasına ilişkin kararının hukuki değerden yoksun olduğuna, bu nedenle bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde sayılması talebinin karara bağlanmasına yer olmadığını belirterek, TBMM Başkanlığı’na bu kararın uygulanmasının anayasal zorunluluk olduğunu anımsattı.

Editör: Selda Manduz