İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde Ömerli Mahallesi’nde bulunan Askoop Sanayi Sitesi içerisindeki inşaat çalışmaları sırasında vinç devrildi.
24 yaşındaki Vinç Operatörü Cem Özhan hayatını kaybetti.
Hâlâ bir firmada kule vinç sorumluluğu yapan 15 yıllık bir vinç operatörü, devrilen vincin 40 senelik olduğunu belirterek, “Hurdaya kaldırılması gereken vinçler patronlar daha fazla kâr edebilsin diye kullanılıyor. Kâr hırsı, ihmaller zinciri 24 yaşında bir gencin hayatına mal oluyor” dedi.
Evrensel’den Murat Uysal’ın haberine göre, Ömerli Mahallesi Askoop Sanayi Sitesi içerisindeki inşaat çalışmaları sırasında Cem Özhan’ın kullandığı vinç devrildi.
İhbar üzerine bölgeye itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Cem Özhan’ın hayatını kaybettiği belirlendi.
‘DENETİM YAPILSA KULLANIMI YASAKLANACAK’
Arnavutköy’deki şantiyede bulunan vincin devrilmesinin tesadüf olmadığını söyleyen 15 yıllık bir vinç operatörü, “İşçinin canına mal olan bu vinç eski bir vinç, çoktan kullanımdan kalkmış olması gerekirdi. O vinç en az 40-45 yaşında. Büyük firmalarda zaten böyle vinçleri kullandırmıyorlar. Ancak böyle ücra yerlerdeki inşaatlarda daha fazla kâr etmek için piyasanın altındaki bu vinçleri kullanıyorlar. Sağlıklı, yeni vinçlerin kirası 200-250 bin liraysa bu vinçleri kurulum dahil 100 bin liraya çözüyorlar. Bu vinçleri kiralayanlara piyasada ‘çantacı’ diyorlar. Fatura kesilmiyor, kayıt yok, denetim yapılsa bu vincin kullanılması yasaklanacak. Hiç denetim yapılmıyor mu? Denetim yapan koca vinci görmüyor mu? İlk bakışta 40-45 senelik olduğunu anlıyorum, denetime gelen anlamıyor mu? Patron daha fazla kâr etmek için eski vinç kurduruyor, denetleyen görmüyor ihmaller zinciri 24 yaşında bir gencin hayatına mal oluyor” dedi.
"YAŞAMAK İSTİYORSAK YAN YANA GELMELİYİZ"
Vinç operatörlerinin çoğunluğunun bu vinçlerin kullanılmaması gerektiğini bildiğini söyleyen 15 yıllık vinç operatörü daha fazla kazanmak hevesiyle işe yeni başlayan işçilerin tecrübe kazanmak için bu kule vinçlere çıktıklarını söyledi. Vinç operatörlerine verilen eğitimlerin yetersiz olduğunu söyleyen operatör, “Milli eğitim tarafından 2-3 günlük eğitimler veriliyor, bu eğitim ile sertifika alıyorlar. O sertifika ile operatör olarak bir yerlere başvurabiliyorlar ancak daha kurumsal yerler deneyim tecrübe istiyor. İşçi de mecburen deneyimi tecrübeyi piyasada kimsenin çıkmadığı bu kule vinçlerde alıyor. Deneyimsiz genç işçi operatörlüğün sıcak parasına kanıp sırf deneyim uğruna bu vinçlere çıkıyor, ‘Yapamazsam en fazla işten atılırım’ diyerek bu 40-45 senelik vinçlere çıkıyorlar” diye konuştu.
Deneyimsiz operatör ile deneyimli operatör arasında da ücret farkının büyük olduğunu söyleyen operatör, işe yeni başlayan operatörün 30-35 bin lira aldığını deneyimli operatörün ücretinin 60 bin liraya kadar çıktığını anlattı. Birkaç yıl içerisinde 10’a yakın vincin devrildiğini anlatan operatör, “Daha iyi koşullarda çalışmak istiyorsak canımızdan olmak istemiyorsak birlik olmamız gerekiyor. Kendi koşullarımızı iyileştirecek olan yine bizleriz. Yaşamak istiyorsak yan yana gelmeliyiz” dedi.