ABD’deki en büyük akademisyen sendikası olan UAW 4811, örgütlü olduğu Kaliforniya Üniversitesi yönetiminin, Filistin’le dayanışma eylemleri nedeniyle öğrenci ve öğretim üyelerine yönelik yaptırımlarını kaldırması talebi için grev çağrısı yaptı. Sendika grev yetkisini üyelerine oylattı. Oy kullanan sendika üyelerinin yüzde 79’u lehte oy kullanarak sendikaya grev yetkisi verdi.

Oylama, üniversitenin 11 kampüsündeki 48 bin akademik çalışanın örgütlü olduğu sendikanın hamlesi, Filistin’le dayanışma hareketini ve protesto hakkını savunmak için greve bir adım daha yaklaştırdı. Sendikaya göre, grev yetkisi oylamasına yaklaşık 20 bin üye katıldı. Yönetim kurulu bu hafta içinde grevlerin ilk turuna geçilip geçilmeyeceğine karar verecek.

SENDİKANIN TALEPLERİ

-Protesto nedeniyle disiplin cezası alan ya da tutuklanan tüm akademik çalışanlar, öğrenciler, öğrenci grupları, öğretim üyeleri ve personel için af.

Çin ve Rusya’dan NATO zirvesi sonrası ortak tatbikat Çin ve Rusya’dan NATO zirvesi sonrası ortak tatbikat

-Kampüste özgür konuşma ve siyasi ifade hakkı.

-UC’nin silah üreticilerine, askeri müteahhitlere ve İsrail’in Gazze savaşından kâr eden şirketlere yaptığı bilinen yatırımlardan vazgeçilmesi.

-Sözleşmeler, hibeler, hediyeler ve yatırımlar da dahil olmak üzere tüm finansman kaynaklarının ve yatırımların kamuya açık, herkesin erişimine açık ve güncel bir veri tabanı aracılığıyla açıklanması.

-Araştırmacılara, Filistinlilerin askeri ya da baskıyla bağlantılı finansman kaynaklarından vazgeçme yetkisi verilmesi.

NE OLMUŞTU?

ABD genelinde 100’den fazla kampüste kurulan “Gazze Dayanışması” kamplarına hem üniversite yönetimleri hem de polis tarafından sert bir baskı uygulanmıştı. Öğrenci ve öğretim üyesi protestocular İsrail’in Filistin halkına karşı yürüttüğü soykırıma son verilmesini talep ediyor ve üniversitelerini İsrail devletine yaptıkları yatırımları açıklamaya ve bunlara son vermeye çağırıyordu.

Sadece geçtiğimiz ay ABD’de yaklaşık 2 bin 500 öğrenci ve öğretim üyesi gözaltına alındı. Birçoğu ağır suçlar da dahil olmak üzere bir dizi suçlamanın yanı sıra okuldan atılma, uzaklaştırma, evden atılma ve iş ve gelir kaybı riskiyle karşı karşıya.

Baskı özellikle Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) kampüslerinde acımasızca uygulandı. 30 Nisan’da UCLA’daki kampa Siyonist gruplar tarafından saatler süren saldırı düzenlendi. Saldırganlar kamptaki barışçıl protestoculara saldırmak için kimyasal spreyler, havai fişekler ve diğer silahları kullandılar. Saldırıda onlarca insan yaralandı. Bu sırada polis ise saatlerce müdahale etmeyi reddederek beklemede kaldı. Siyonist saldırının ertesi günü binden fazla kişi kampı korumak için harekete geçti.

Kampa verilen güçlü destek üzerine polis kampa baskın düzenledi ve şiddet kullanarak dağıttı. 100’den fazla öğrenci ve üniversite çalışanı gözaltına alındı. Polisler ayrıca San Diego kampüsünde kurulan kampa da saldırdı ve yine yaklaşık 100 kişiyi gözaltına alındı. Bu öğrenciler derhal uzaklaştırma cezası aldı. Geçtiğimiz çarşamba günü üniversitenin Irvine kampüsüne benzer saldırı oldu.

Editör: Selda Manduz