"ah verebilseydim keşke

yüreği avcunda koşan

herbir anneye

tepeden tırnağa oğula

ve kıza kesmiş

bir ülkeyi armağan"

Anneler Günü dünyada farklı günlerde kutlansa da çoğunlukla mayıs ayının ikinci pazarında kutlanır. İlk defa nerede ve nasıl kutlanmaya başlandı bunun sanırım bir önemi yok. Burası olsa olsa bir teferruat olur ancak.

Asıl mesele annelerin saygınlığını bir kez daha hatırla(t)mak olsa gerek. Bizde  kadınlara özel günlerde nedense hep  söylenir "cennet annelerin ayakları altındadır" diye. Bu sözün hep lafta kaldığını şimdilik bir kenara koyalım.

Her şeyin tüketim nesnesi olduğu kapitalizmde/günümüzde sevgi de aynı kefeye konuyor. Öyle ki, ürünlerin değerli ve özel olduğunu pekiştiren reklamlar bizim için değerli ve özel olan annemize layık görmemek gibi bir karşı saldırıya muhatap olmak bile işten değil. Özel günlerde sizin için özel olan sevdiklerinize alacağınız hediyelerle onu neden mutlu etmiyorsunuz! Alacağınız bu hediyelerle hem sevginizi göstermiş olur hem de sevdiklerinizi de mutlu edersiniz.

Öyle bir duruma geldik ki, bu özel günleri unutmak mümkün değil başta medya araçları ve reklamlar olmak üzere tüketime davet ediliyoruz sürekli olarak. Hiç değilse annelerin evde kullanacağı bir ihtiyacını karşılamak için bu özel günde harekete geçmek en masumu olsa gerek. Kırlardan toplayıp bir demet çiçeği türkülerle annemize sunmak, sıkıca sarılmak, sadece bir öpücük çocuklar için bile çok gerilerde kaldı. Hediyeler illa pahalı hediyeler...

Oğlu kızı hapishanede olan anneler.

80 yaşın üstünde hapiste olan anneler.

Çocuğuna bakacak kimse olmadığı için "mecburen mahkum" olan çocuğuyla hapis yatan anneler.

Çocuklarının beslenme çantasına sağlıklı yiyecekler koyamayan anneler.

Çocukları iş bulamayan, onlara harçlık veremeyen anneler.

Hayat pahalılığı altında ezilen anneler.

Anneler gününde neler düşünüyor neler yaşıyorlar. Günlerdir televizyon kanallarında  pahalı hediyeler alınca/ tüketince mutlu edilecek anneler gösteriliyor. Hediyelerle anneleri mutlu etmek bu kadar kolay olsaydı keşke.

82 yaşındaki hasta tutuklu Makbule Özer'i hangi pahalı hediyeler mutlu edebilir!

1 Mayıs'ta DİSK ve KESK'in çağrısıyla Taksim’e çıkmaları barikatlarla, biber gazlarıyla, plastik mermilerle engellenen işçi, emekçi ve öğrenci arkadaşlarıyla bayram kutlamaya giden ve ardından tutuklanıp hapsedilen Umut Kabaklı’nın annesini hadi en pahalısını geçtik hangi hediye mutlu edebilir!

Çocukları zorla kaybedilen Cumartesi Annelerini hangi tüketim nesnesi mutlu edebilir?

...

*Nevzat Çelik, Şafak Türküsü